Afdelingen & Specialismen

Uw arts heeft u geadviseerd om minder zout te gebruiken. Dit wordt zoutbeperking of natriumbeperking genoemd. In deze folder leest u adviezen om minder zout te gebruiken. In deze folder staat ook informatie over voedingsmiddelen met veel zout. En over voedingsmiddelen waar minder zout in zit.


Wat is zout?

Zout bestaat uit natrium en chloride. Natrium zit in bijna alle voedingsmiddelen. Natrium wordt ook aan voedingsmiddelen toegevoegd voor een goede smaak of om ze langer te kunnen bewaren.


Er zijn veel soorten zout. In alle soorten zit ongeveer evenveel natrium.



Waarom minder zout?

In bijna alles wat we eten en drinken zit zout. Het lichaam heeft natrium nodig om te goed te kunnen werken. Het zorgt voor:

  • een goede vochtbalans in het lichaam. Hoe meer natrium er in het lichaam zit, hoe meer vocht het lichaam vasthoudt;
  • een goede werking van de spiercellen en zenuwcellen.
Het lichaam heeft 1 gram zout per dag nodig. Zout is aan veel voedingsmiddelen toegevoegd. Hierdoor krijgen de meeste mensen meer zout binnen dan het lichaam nodig heeft. Gemiddeld 9 gram zout per dag.

Te veel zout in het lichaam kan zorgen voor:
  • een hoge bloeddruk;
  • grotere kans op hart- en vaatziekten;
  • grotere kans op nierziekten.
Het is belangrijk dat er niet te veel zout in uw eten en drinken zit als:
  • u last heeft van hoge bloeddruk
  • u medicijnen gebruikt tegen hoge bloeddruk;
  • u een probleem heeft met de nieren;
  • u te veel vocht in uw lichaam heeft;
  • u een probleem heeft met het hart;
  • u plastabletten slikt.
Als u last heeft van één van deze problemen, dan is het dieetadvies ‘een lichte zoutbeperking’. Bij dit dieet mag u 5-6 gram zout per dag gebruiken. Dit wordt ook wel zoutbeperkt dieet, zoutarm dieet of natriumbeperkt dieet genoemd.

Etiketten op verpakkingen

Op het etiket van een verpakking kunt u lezen hoeveel zout er in een product zit. Op elk etiket staat een lijstje zoals op de volgende afbeelding:

etiket zout



U kunt zien hoeveel zout er in 100 gram zit. In dit voorbeeld is dat 1,95 gram.
U kunt ook zien hoeveel zout er in 1 portie zit. In dit voorbeeld is dat 1,25 gram.

Als u het etiket van een voedingsmiddel leest, kunt u dit vergelijken met etiketten van dezelfde soort producten. U kunt dan zien dat de hoeveelheid zout per product kan verschillen. Zo kunt u het product kiezen waar minder zout in zit.

Er zijn voedingsmiddelen waar minder of geen zout aan is toegevoegd. Op het etiket staat dan:
  • 0% toegevoegd zout of geen zout toegevoegd;
  • zoutloos;
  • zeer laag zoutgehalte;
  • zoutarm;
  • 25% minder zout of verlaagd zout;
  • natriumarm.

Zout en smaakmakers met minder of geen natrium

De meeste zoutsoorten bevatten evenveel natrium. Er zijn speciale producten te koop met minder zout. Als u toch wat zout wilt toevoegen aan uw eten, kunt u mineraalzout of halvazout gebruiken. Voorbeelden hiervan zij LoSalt of Jozo bewust. Hierin zit minder natrium.

Mineraalzout bevat wel meer kalium. Let op, te veel kalium kan bij sommige mensen voor problemen zorgen. Als uw nieren minder goed werken mag u soms geen extra kalium. Overleg daarom met uw diëtist of u dit zout mag gebruiken.

Er zijn ook smaakmakers te koop met minder natrium, zoals:
  • zoutarme vleeskruiden;
  • zoutarme viskruiden;
  • zoutarm bouillonpoeder of bouillonblokjes;
  • zoutarme aromat;
  • zoutarme ketjap;
  • zoutarm juspoeder.
Ook aan deze producten, is meer kalium toegevoegd. Overleg met uw diëtist of u deze producten met extra kalium kunt gebruiken.

Voedingsadviezen

De basisregels voor minder zout in het eten zijn:
  • doe geen zout bij het eten als u kookt;
  • gebruik zo weinig mogelijk eten en drinken waar veel zout in zit;
  • gebruik geen zoute smaakmakers (zoals bouillonblokjes, sambal en ketjap).
In de lijst hieronder ziet u in welke producten veel zout zit en in welke producten niet.

Brood en ontbijtproducten
Minder zout zit in: Veel zout zit in:
alle soorten broodragoutbrood
beschuitsaucijzenbroodje
knäckebrödworstenbroodje
crackerspizzabroodje
Brintaham-/kaasbroodje
ontbijtkoekfoccacia
krenten- en rozijnenbrood
muesli
roggebrood

Margarine, halvarine en bak- en braadproducten
Minder zout zit in:Veel zout zit in:
ongezouten (dieet) halvarine gezouten halvarine
ongezouten (dieet) margarinegezouten margarine
ongezouten roomboter gezouten Roomboter
kruidenboter

Broodbeleg, vlees
Minder zout zit in: Veel zout zit in:
rosbief boterhamworst
fricandeau bacon
lever cervelaat
rolladespek
licht gezouten rookvlees rauwe ham
casselerrib corned beef
tongsalami
leverworst, smeerleverworst
filet américain
kipfilet, kalkoenfilet
gekookte ham, schouderham

Broodbeleg, kaas
Minder zout zit in:Veel zout zit in:
kaas met minder zout zoals:
- Milner met minder zout
- Maaslander
- Emmentaler
alle 'gewone' kaassoorten zoals:
- jonge kaas
- (jong)belegen kaas
- oude kaas
Mon choualle buitenlandse kaassoorten
Hüttenkäse/cottage cheesealle smeerkaas
verse geitenkaas
mozzarella
Philadelphia

Andere soorten broodbeleg
Minder zout zit in:Veel zout zit in:
appelstroop sandwichspread
jamgroentespread
vruchtenhagelkomkommerspread
chocolade hagelgezouten noten- of sesampasta
chocolade vlokkenMarmite
chocolade pasta
pindakaas
suiker, basterdsuiker
fruit en rauwkost
pindakaas (met mate)
ongezouten notenpasta en sesampasta

Dranken
Minder zout zit in: Veel zout zit in:
melk en melkproductentomatensap
koffie en theegezouten bouillon
frisdrank, limonade mineraalwater met veel natrium zoals Vichy
bron- en mineraalwater
ongezouten groentesap en tomatensap

Vlees
Minder zout zit in:Veel zout zit in:
Alle vleessoorten zonder toegevoegd zoutgemarineerd vlees
gerookt vlees
gekruid vlees
bacon
runder- en slavink

Vis
Minder zout zit in:Veel zout zit in:
verse vis:
- niet gekruid
- niet gerookt
vis uit blik, zoals tonijn, zalm en ansjovis

gerookte zalm

gamba’s/garnalen
haring
lekkerbekje
mosselen
gerookte paling
visstick

Vleesvervangers
Minder zout zit in:Veel zout zit in:
tahoepeulvruchten uit blik en pot
tempehalle kant en klare vleesvervangers zoals:
- groenteburger
- quorn
- falafel
- vegetarische schnitzel
gekookte peulvruchten zonder zout

Kruiden en specerijen
Hieronder staat een lijst met kruiden. U ziet bij welk soort eten deze kruiden goed passen. Hierdoor kunt u meer smaak aan uw eten geven zonder zout te gebruiken.

Kruid, specerijTe gebruiken bij:
Basilicum Soep, saus, ei, vis, vlees, witte bonen, pasta, tomaat, rauwkost
BieslookKomkommer, tomaat, soep, saus, salade, ei, aardappelen, rauwkost, vis, kaas, kwark
BonenkruidTuinbonen, sperziebonen, peulvruchten, kool, wortel, tomaat, gegrild vlees
CayennepeperPeulvruchten, rijst, pasta
ChilipoederPeulvruchten, rijst, pasta
CitroenmelisseSalade, vis, vruchten
Dille Vis, kip, erwten, rauwkost, tomaat, wortel, kool, aardappel, ei
DragonVis, peulvruchten, vlees, sla, tomaat, saus, ei
Foelie Soep, kool
Gember (poeder) Kip, varkensvlees, kippenlevertjes
KerrieSoep, vlees, kip, bloemkool, saus, champignons
KervelSoep, rauwkost, vis, ei, tomaat, kalfsvlees, aardappel
KnoflookKaas, aardappel, vlees, kip, ei, komkommer, tomaat, taugé
Koriander Vlees, kip, avocado, sperziebonen, groente, rijst
KruidnagelRode kool, bietjes, bruine bonen, vlees
LaosVlees
LaurierbladRundvlees, marinade, soep, rode kool
Lavas Soep, saus, vis, gehakt, sperziebonen, wortel
MarjoleinSoep, vlees, vis, tomaat, peulvruchten, salade
Mierikswortel Saus, vlees, mayonaise
MuntSalade, vlees, tuinbonen, aardappel
Mosterd (poeder) Vis, rauwkost
NootmuskaatGroenten, aardappel
OreganoSoep, tomaat, vlees, vis, pasta, rauwkost
PaprikapoederSoep, kip, vlees, vis, aardappel, ei
PeperSoep, rauwkost, tomaat, vlees, vis, kip, ei
PeterselieSoep, groente, saus, rauwkost, vis, aardappel, ei
RozemarijnSoep, saus, rauwkost, vlees, vis, kaas, pasta, gebakken aardappelen
SalieVlees, vis, salade, fruit, bonen, gebakken aardappelen
SelderijVis, varkensvlees, gehakt, groente, bami, nasi
TijmSoep, saus, vlees, vis, groente
VenkelVis, peulvruchten, salade, saus

Extra adviezen bij hoge bloeddruk

Heeft u last van een hoge bloeddruk? Volg dan alle adviezen die in deze folder staan.
Let ook op met alle soorten drop en zoethout. Hier zit een stof in die zoethoutwortelextract (glycyrrizine) heet. Deze stof kan de bloeddruk verhogen.

Om de bloeddruk goed te houden is goede voeding belangrijk. Ook is het belangrijk om:
  • genoeg te bewegen;
  • een gezond gewicht te hebben;
  • om niet te roken;
  • om geen of maar weinig alcohol te drinken.

Meer informatie

Heeft u vragen over de informatie in deze folder? Belt u dan met de afdeling Diëtetiek van Alrijne Ziekenhuis.
De afdeling Diëtetiek is op werkdagen bereikbaar via telefoonnummer 071 582 8047.

Meer informatie over eten met minder zout kunt u ook vinden op:
www.zoutbeperkt.nl
www.nieren.nl
www.smakelijketenzonderzout.nl
www.nosalt.nl