Deze folder geeft u informatie over de oefeningen die u door de sportarts zijn geadviseerd. Deze oefeningen zijn bedoeld om de achillespees sterker te maken.
Iedere dag oefenen
Duur: Herhaal deze oefeningen 12 weken lang, 7 dagen per week. Doe de oefeningen 2 keer per dag (iedere ochtend en avond). Doe per oefensessie 3 series van 15 herhalingen met een gestrekt been en 3 series van 15 herhalingen met een gebogen knie. De oefeningen mogen pijnlijk zijn. Zoek die pijngrens ook op! Tip: U kunt de oefeningen uitvoeren op de trap.
De oefeningen
De oefeningen worden steeds zwaarder gemaakt: Stap 1: Zonder extra gewicht de oefening uitvoeren. Indien er tijdens de oefening geen of weinig pijn optreedt kunt u het als volgt uitbreiden: Stap 2: Doe een rugzak om met gewicht(en) erin. Stap 3: In het fitnesscentrum op de ‘kuitmachine’.
De techniek van de oefening
Rek voor en na de oefening de kuitspieren. Dit kun je doen door op de trap te staan met de voorkant van uw voeten en dan de achterkant naar beneden laten zakken. Dit moet u op 2 manieren doen: rek de kuitspieren drie keer met een gestrekt been en drie keer met een gebogen knie. Houd de rek 8 seconden vast. 1a. Gestrekt been. Ga op de tenen staan, met de belasting op het niet-geblesseerde been (zie linker afbeelding op volgende pagina). Til het niet-geblesseerde been op, zodat u op het geblesseerde been staat. Houd het geblesseerde been gestrekt en zak langzaam door (6 - 8 seconden) tot de hak lager dan de voorvoet komt (middelste afbeelding). Er wordt nu kracht geleverd terwijl de kuitspieren worden opgerekt (excentrische belasting). Plaats het niet-geblesseerde been weer op de trap en ga op de tenen staan, waarbij de kracht door het niet-geblesseerde been wordt geleverd. Herhaal deze beweging 15 keer, 3 series, 2 maal per dag. 2. Licht gebogen knie (rechter afbeelding; de gehele oefening lang in dezelfde hoek houden!!). Voer de oefening op dezelfde manier uit met een gebogen knie. Herhaal ook deze beweging 15 keer, 3 series, 2 maal per dag.
Verhindering
Mocht u verhinderd zijn, wilt u dit dan tijdig doorgeven aan de polikliniek Sportgeneeskunde van de locatie waar het onderzoek plaatsvindt. Het telefoonnummer vindt u aan het eind van deze folder. Als u niet tijdig afbelt, zijn wij genoodzaakt de tijd die voor u is gereserveerd in rekening te brengen. U ontvangt hiervoor een nota van het ziekenhuis.
Tot slot
Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringpas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de patiëntenregistratie in de hal van het ziekenhuis. Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak.
Vragen
Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek. U kunt ook mailen naar sportgeneeskunde@alrijne.nl. De polikliniek Sportgeneeskunde in Alrijne Ziekenhuis Leiden heeft routenummer 33 en is telefonisch te bereiken via 071 517 8122. De polikliniek Sportgeneeskunde in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 562 en is telefonisch te bereiken via 071 517 8122. De polikliniek Sportgeneeskunde in Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn heeft routenummer 62 en is telefonisch te bereiken via 071 517 8122.