Afdelingen & Specialismen

Als iemand op de Intensive Care wordt opgenomen, is dat heftig voor de patiënt, maar ook voor de mensen om hem heen. Een Intensive Care (IC) is geen gewone verpleegafdeling. De medewerkers van de IC zijn speciaal opgeleid om op deze afdeling te kunnen werken. De medewerkers van de IC zorgen voor heel erg zieke patiënten. Deze patiënten zijn zo ziek dat sommige organen bijvoorbeeld de longen, het hart, de nieren of de hersenen, (bijna) niet meer zelf kunnen werken. Op de IC worden die organen gecontroleerd, geholpen en soms zelfs overgenomen. Dat kan met speciale apparaten en met medicijnen. In deze folder staat meer informatie over een opname op de IC. Heeft u vragen? Stel ze gerust aan een van de verpleegkundigen of de artsen die op de IC werken.

In het kort:De patiënt ligt alleen of met anderen in een zaal.Het hartritme, de bloeddruk, de ademhaling en de temperatuur worden hier gecontroleerd.Vaak gaat er een alarm af bij apparaten. De verpleegkundigen kunnen dit horen en weten wat ze moeten doen.De patiënt heeft 2 contactpersonen. Alleen aan de contactpersonen vertellen wij hoe het gaat met de patiënt. Zij geven die informatie dan door aan andere familieleden/kennissen.De patiënt of de familie kunnen een gesprek aanvragen met de arts. Ook de arts kan een gesprek willen met de patiënt of familie.Ligt de patiënt langer op de afdeling? Dan is er 1 keer per week een gesprek met de arts en de verpleegkundige.De patiënt neemt badstof sokken en toiletspullen mee. Neem geen scheermesjes mee.Mobiel bellen is verboden op de afdeling. Alle telefoons moeten dus op vliegtuigmodus. Wel kunt u binnen het ziekenhuis via Wi-Fi internetten.De afdeling is beveiligd met camera’s.De patiënt kan verward of onrustig zijn. Dit is meestal tijdelijk.Als de patiënt onrustig is kunnen we medicijnen geven om hen te kalmeren. Als het echt niet anders kan, nemen we vrijheid beperkende maatregelen om de patiënt tegen zichzelf te beschermen. Dit doen we altijd in overleg met de contactpersonen.U kunt een dagboek bijhouden over de patiënt.Kijk voor de bezoektijden op de website. Er mogen maximaal 2 personen tegelijkertijd bij de patiënt op bezoek komen. Kinderen alleen in overleg met de verpleegkundige.De IC heeft een familiekamer met twee slaapplaatsen.


Het team van de IC

Het behandelteam op de IC bestaat uit artsen en verpleegkundigen, maar ook fysiotherapeuten, diëtisten, ergotherapeuten en logopedisten. Zij zijn gespecialiseerd in het behandelen en verzorgen van IC-patiënten. Sommigen zijn nog in opleiding.
Elke verpleegkundige verzorgt 1 of 2 patiënten.

Medische verantwoordelijkheid

Een intensivist is een medisch specialist. Deze weet alles van het behandelen van patiënten op een IC-afdeling. De intensivist bepaalt hoe de patiënt wordt behandeld. Hij/zij overlegt hierover met de specialist die u in het ziekenhuis heeft opgenomen. De intensivist die u heeft opgenomen op de IC is uw hoofdbehandelaar.
Als u terug gaat naar de verpleegafdeling, neemt de medisch specialist van die afdeling uw behandeling weer over.

Op de Intensive Care werken deze intensivisten:
  • drs. V. Baartmans, anesthesioloog-intensivist
  • drs. E.M. van Driel, internist-intensivist
  • drs. M.J. Dorrestein, internist-intensivist
  • drs. M.R. Groenendijk, longarts-intensivist
  • drs. E.S. van der Heiden, anesthesioloog-intensivist
  • drs. M. Hoogeveen, internist-intensivist
  • dr. A.C.M. Jansen, internist-intensivist
  • drs. E.D. Wilschut, chirurg-intensivist

Informatie over opname op de IC

Bewaken van de patiënt

  • Op de IC ligt de patiënt alleen op een kamer of op een zaal met andere patiënten.
  • De patiënt is aangesloten aan bewakingsapparaten.
  • Het hartritme, de bloeddruk, de ademhaling en de temperatuur van het lichaam worden gecontroleerd. Deze zijn te zien op een beeldscherm dat naast de patiënt hangt.

Alarm

Vaak geven de apparaten “alarm”. U ziet dan lampjes of hoort een pieptoon.
  • De verpleegkundigen weten wat de alarmen betekenen. Zij weten precies wat ze moeten doen en wanneer ze een arts moeten waarschuwen.
  • Deze alarmen zijn op meerdere plaatsen op de afdeling te zien en te horen. De verpleegkundigen horen en zien deze dus ook als ze niet in de buurt van de patiënt zijn.

Informatie geven aan familie/kennissen - Contactpersonen

De privacy van de patiënt is belangrijk. Daarom geven wij alleen informatie aan twee contactpersonen van de patiënt.

  • De contactpersonen houden andere familieleden en vrienden/kennissen op de hoogte.
  • We schrijven de twee contactpersonen op in het verpleegkundig dossier.
  • Elke dienst is er één verpleegkundige die voor de patiënt zorgt. Aan deze verpleegkundige kunt u vragen stellen.
  • Elke dag bellen we de eerste contactpersoon om te vertellen hoe het met de patiënt gaat. Dit doen we tussen 10.00 en 12.00 uur.

Informatiegesprek met de arts

De familie van een patiënt kan een gesprek met de intensivist aanvragen. De secretaresse maakt de afspraak in overleg met de familie en de arts. Zo’n gesprek is meestal ’s middags, tussen 14.00 en 15.00 uur. De verpleegkundige is ook bij het gesprek aanwezig.
Het kan ook zo zijn dat de arts een gesprek met de familie wil. De secretaresse maakt de afspraak.
Ligt de patiënt langer bij ons op de IC? Dan proberen we 1 keer per week een afspraak te maken met de contactpersonen en de intensivist. Als het kan steeds met dezelfde intensivist.

Persoonlijke spullen van de patiënt

Neem mee: sokken en toiletartikelen (= tandenborstel, tandpasta, haarborstel etc.).
Neem geen scheermesjes mee. U kunt een elektrisch scheerapparaat meenemen.

Mobiel bellen/internet

  • Bellen met een mobiele telefoon is verboden op de IC. Mobiel bellen kan de apparatuur storen. Zet daarom uw mobiele telefoon uit of op vliegtuigmodus vóórdat u op de afdeling komt. Wilt u bellen? Ga dan van de afdeling af.
  • Met het draadloze Wifi-netwerk van het ziekenhuis kunt u op uw telefoon of tablet wel veilig internetten. Zo kunt u de apparatuur op de IC niet storen.

Camerabeveiliging

De deuren en de kamers van onze afdeling zijn beveiligd met videocamera’s. Dit is voor de veiligheid van de patiënten. De camerabeelden worden niet bewaard.

Vrijheid beperkende maatregelen

  • Vaak krijgen onze patiënten medicijnen om hen te kalmeren of in slaap te houden. Dit is dan nodig voor de behandeling.
  • Een patiënt kan onrustig en verward zijn. Dit is meestal tijdelijk en gaat weer over als het beter gaat met de patiënt.
  • Is de patiënt onrustig en/of verward? Dan is er kans dat hij/zij bijvoorbeeld uit bed wil of een infuus eruit wil trekken. Dat kan gevaarlijk zijn voor hem/haar. Daarom moeten we soms extra maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt. We noemen dat vrijheid beperkende maatregelen.
  • We doen dan bijvoorbeeld banden om de polsen. Zo is er minder risico dat een patiënt uit bed valt of kabels van de apparatuur of een infuus los trekt. Zodra dat weer kan, stoppen we met deze maatregelen.
  • Belangrijk: als we vrijheid beperkende maatregelen nemen, bespreken we dit altijd met de contactpersonen van de patiënt.

IC-dagboek

Een opname op de IC is voor de patiënt en zijn familie/kennissen vaak heel heftig. Daarom is er het IC-dagboek. In het dagboek kunt u opschrijven wat er tijdens de opname op de IC gebeurt. De patiënt kan dat later teruglezen.
Vraag een verpleegkundige om meer informatie.

De patiënt bezoeken

  • U kunt de patiënt bezoeken van:
    • 14.00 tot 15.00 uur;
    • 19.00 tot 20.00 uur.
  • Veel en lang bezoek kan zwaar zijn voor de patiënten. Daarom mogen er maximaal 2 personen tegelijkertijd bij de patiënt.
  • Wilt u kinderen meenemen? Vraag eerst aan de verpleegkundige of dat mag.

Familiekamer

De Intensive Care heeft een familiekamer.
Familie en naasten kunnen deze kamer gebruiken als dat nodig is. In deze kamer kunnen twee mensen blijven slapen.

Vragen, opmerkingen en klachten

Wij doen ons best om ervoor te zorgen dat de patiënt, familie en bezoek tevreden zijn over de behandeling en het contact op de afdeling.
Heeft u opmerkingen of klachten? Meld het ons. Wij proberen dan een goede oplossing te vinden.

Contact

Afdeling Intensive Care, Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp
Routenummer 205
Telefoon: 071 582 8090.

Op de website IC-Connect staat veel informatie. Dit is de organisatie voor IC-patiënten en hun familie. Het kan u helpen tijdens de IC-periode maar ook daarna.
Informatie vindt u op www.alrijne.nl/intensive-care en op www.icconnect.nl