Wanneer één of meerdere belangrijke lichaamsfuncties zijn uitgevallen of dreigen uit te vallen, zoals de ademhaling of de bloedsomloop, wordt een patiënt opgenomen op de IC. Op de afdeling staat apparatuur die de organen ondersteunt, bijvoorbeeld bij de ademhaling en de bloedsomloop. Ook kan een machine een orgaanfunctie tijdelijk overnemen. Het behandelteam van de IC in Alrijne is speciaal opgeleid voor het behandelen van Intensive Care patiënten. Een opname op de IC kan voor alle betrokkenen een ingrijpende gebeurtenis zijn. Wij zijn u graag tot steun en zijn er voor al uw vragen. Ook na een verblijf op de IC hebben we aandacht voor uw familielid of naaste.
Patiëntenvereniging IC Connect
IC Connect is de patiëntenvereniging voor (voormalig) IC-patiënten en hun naasten. Hier vindt u veel informatie en video's over (vóór, tijdens en na) de IC-opname. Kijk op de website om te zien wat IC Connect voor u kan betekenen.
Stichting FCIC
Patiënten, IC-professionals en wetenschappers bundelen krachten in stichting FCIC (Family and patient Centered Intensive Care) om samen de impact van een IC-opname te beperken. Kijk op de website wat de Stichting FCIC voor u kan betekenen.
IC verpleegkundigen (in opleiding) gezocht |
Intensive Care Leiderdorp
Telefoon: |
071 582 8090 |
---|---|
Routenummer: |
205 |
Wanneer iemand wordt opgenomen op de Intensive Care, is dat een ingrijpende gebeurtenis voor de patiënt en voor de familie en naasten. Een Intensive Care (IC) is geen gewone verpleegafdeling. Het personeel is door opleiding gespecialiseerd in het werk op deze afdeling en er wordt gebruik gemaakt van speciale medische apparatuur.
Bewakingsapparatuur
De patiënt ligt op de IC op een eenpersoonskamer of op een zaal met meerdere patiënten. Hij/zij is aangesloten aan de bewakingsapparatuur en via een monitor worden het hartritme, de bloeddruk, eventueel drukmetingen in het hart, de ademhaling en de temperatuur in beeld gebracht en bewaakt. Regelmatig komt het voor dat de apparatuur “alarm” geeft. Er zullen dan lampjes oplichten of er is een pieptoon te horen. De verpleegkundigen signaleren de alarmen en kennen de oorzaak en betekenis hiervan. Zij weten precies wat er gedaan moet worden en wanneer een arts gewaarschuwd moet worden. Deze alarmen zijn op meerdere plaatsen te horen en zichtbaar, ze worden dus ook door de verpleegkundige gehoord en gezien wanneer deze niet in de kamer of op de zaal is.
IC-dagboek
Een opname op de IC is voor de patiënt en zijn naasten vaak een indrukwekkende gebeurtenis. Voor de verwerking van deze ingrijpende periode bieden wij familieleden en bezoekers de mogelijkheid om een IC-dagboek voor de patiënt bij te houden. In het dagboek wordt beschreven wat zich in die periode heeft afgespeeld, zodat de patiënt dat later kan teruglezen. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot de verpleegkundige.
Mobiel bellen en internet
Het gebruik van een mobiele telefoon voor gesprekken is niet toegestaan op de IC. Zet daarom uw mobiele telefoon op vliegtuigmodus voordat u op de afdeling komt, en verlaat de afdeling als u een telefoongesprek wilt voeren. Via het draadloze Wifi-netwerk in het ziekenhuis kunt u op tablet of laptop wel veilig gebruikmaken van internet zonder risico op storing aan de apparatuur.
Wij houden zo veel mogelijk rekening met de privacy van de patiënt. Daarom geven wij alleen informatie over de patiënt aan zijn of haar contactpersonen. De contactpersonen houden op hun beurt andere familieleden en relaties op de hoogte. Bij opname worden twee contactpersonen in het verpleegkundig dossier genoteerd. Eén contactpersoon kan ons dag en nacht bellen voor informatie. Wij vragen u liefst niet te bellen tussen 07.30 en 09.00 uur, 15.00 en 16.00 uur en tussen 22.30 en 23.30 uur, omdat de verpleegkundigen dan bezig zijn met de dienstoverdracht. In elke dienst is één verpleegkundige verantwoordelijk voor de zorg aan de patiënt. Bij haar/hem kunt u met vragen terecht.
Bezoektijden
Bezoek is mogelijk tussen 10.20 - 11.00 uur, 14.00 - 15.00 uur en 19.00 - 20.00 uur. Er zijn maximaal 2 bezoeker tegelijk welkom.
Bekijk de actuele bezoektijden >
Familiekamer
De Intensive Care heeft een familiekamer. Zodra daar door de situatie van de patiënt aanleiding toe is, kunnen familie en naasten gebruik maken van de kamer. In deze kamer zijn twee slaapplaatsen.
Geen bloemen en planten
Bloemen, planten en fruit zijn om hygiënische redenen niet toegestaan.
Parkeren
U parkeert uw auto op het Q-park parkeerterrein voor het ziekenhuis. Het is mogelijk om een dagkaart of weekkaart te kopen via de parkeerautomaat bij de ingang van het ziekenhuis. Die kaart kunt u dan onderling met familie delen.
De intensivist bepaalt wanneer de patiënt van de IC afdeling overgeplaatst mag worden naar een verpleegafdeling. De overplaatsing gebeurt meestal aan het eind van de ochtend of in het begin van de middag. De verpleegkundige geeft dit door aan de eerste contactpersoon. Het kan gebeuren dat de overplaatsing op een ander tijdstip plaatsvindt dan gepland als de situatie of activiteiten op de IC dat noodzakelijk maken.
Het behandelteam op de intensive care bestaat uit vele disciplines, namelijk artsen, verpleegkundigen maar ook fysiotherapeuten, diëtisten, ergotherapeuten en logopedisten. Allen zijn gespecialiseerd in het behandelen en verzorgen van intensive care patiënten of zijn daarvoor in opleiding.
V. (Vincent) Baartmans
Anesthesioloog-intensivist
dr. M.J. (Mirrin) Dorresteijn
Internist-intensivist
drs. E.M. (Erik) van Driel
Internist-intensivist
drs. M.R. (Martijn) Groenendijk
Longarts-intensivist
drs. M. (Mascha) Hoogeveen
Internist-intensivist
dr. A.C.M. (Angelique) Jansen
Internist-intensivist
E.D. (Dorien) Wilschut
Intensivist
- Acute verwardheid, delier
- Afdeling Intensive Care
- Beademing
- Beademing op de intensive care
- Beademing in buikligging op de intensive care
- Dagboek Intensive Care
- Helpen bij de verzorging van uw familielid of bekende (mantelzorgparticipatie in het ziekenhuis)
- Herstel na een opname op de IC
- Onderzoek op overledene
- Nierfunctievervangende therapie
- Doorliggen, voorkomen van
- Wilsonbekwaamheid
- Zuurstoftherapie (Optifow) en non-invasieve beademing
- www.fcic.nl
- www.icconnect.nl