Afdelingen & Specialismen

Uw arts heeft u geadviseerd om te starten met het medicijn Gosereline (Zoldadex)In deze folder staat hoe het medicijn bij u thuis wordt geleverd. En ook hoe het werkt, hoe u het moet bewaren en wie u de injecties zal geven.


Verschillende kenmerken van borstkanker

Gevoelig voor hormonen

Borstkanker kan gevoelig of ongevoelig zijn voor hormonen. Hormoongevoelig betekent dat de tumor door hormonen groeit.Gevorderd of uitgezaaid

Als borstkankercellen ook op andere plekken in het lichaam gaan groeien, noemen we dat gevorderde borstkanker.


Als borstkankercellen ook in andere organen zitten, zoals longen, lever, hersenen of botten, is de borstkanker uitgezaaid.


Bij gevorderde of uitgezaaide borstkanker behandelen we het hele lichaam. Zo proberen we om de kanker af te remmen.


Ook willen we u zoveel mogelijk kwaliteit van leven geven.Behandeling met Gosereline

Wij kunnen u behandelen met Gosereline.


Gosereline is een medicijn dat werkt bij borstkanker die hormoongevoelig is. Het wordt gegeven bij gevorderde of uitgezaaide borstkanker bij vrouwen die nog niet in de overgang zijn.


Soms wordt Gosereline voor of na de operatie gegeven bij beperkte borstkanker.Gosereline wordt ook gegeven bij vrouwen die nog niet in de overgang zijn en een aanvullende (adjuvante) behandeling met anti-hormonale therapie krijgen.Het medicijn zorgt ervoor dat het lichaam minder vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progestageen aanmaakt. De groei van de borstkankercellen wordt hierdoor afgeremd.Vaak wordt Gosereline gegeven samen met andere anti-hormonale middelen als tamoxifen, anastrozol of fulvestrant.Hoe wordt Gosereline gegeven?

U krijgt Gosereline via een injectie (prik). Hiermee wordt een staafje van een paar millimeter lang in uw buik gebracht. Dit staafje geeft langzaam het hormoon af aan uw lichaam.U krijgt deze injectie 1 keer per maand. Het staafje bevat 3,6 mg Gosereline.


U kunt na de injectie even wat pijn hebben op de plek van de prik. Soms wordt de huid een beetje rood of gevoelig.Er komt een verpleegkundige van de thuiszorg bij u thuis om de Gosereline injectie te geven.


De oncologieverpleegkundige bespreekt met u van welke thuiszorgorganisatie u gebruik wilt maken. Zij verzorgt voor u de aanvraag bij deze thuiszorgorganisatie. De thuiszorg belt u op om een afspraak te maken voor het geven van de injectie.Kosten

Voor de toediening van Gosereline hoeft u geen eigen bijdrage voor de thuiszorg te betalen. Wel moet u altijd eerst het eigen risico van uw verzekering betalen.Levering

U krijgt de Gosereline via de apotheek van Alrijne of via uw eigen apotheek. Uw arts stuurt het recept digitaal naar de apotheek. De apotheek neemt contact met u op om met u te bespreken hoe u de Gosereline thuiskrijgt.


De medewerkers van de apotheek controleren of u Gosereline kunt gebruiken samen met uw andere medicijnen.Bewaren

 • U bewaart de injectiespuit Gosereline op kamertemperatuur (dus niet in de koelkast).
 • Zorg ervoor dat kinderen uw medicijnen niet zien en er niet bij kunnen.
 • Gebruik de injectie niet na de uiterste gebruiksdatum die op de verpakking staat.

Bijwerkingen

Zoals elk medicijn kan ook Gosereline bijwerkingen geven. Maar niet iedereen krijgt daar last van. Waarschuw de oncologieverpleegkundige als u veel last hebt van een bijwerking.
De meest voorkomende bijwerkingen van Gosereline zijn:
 • opvliegers;
 • zweten;
 • reacties op de plaats van de injectie, zoals pijn of ontsteking;
 • minder zin in vrijen;
 • droge vagina;
 • pijnlijke borsten;
 • de menstruatie blijft weg;
 • spierpijn;
 • hoofdpijn.
Lees de bijsluiter
In de bijsluiter van Gosereline staan alle bijwerkingen. Ook staat hierin extra informatie over Gosereline. Wij adviseren u om deze bijsluiter goed door te lezen.

Last van bijwerking?
Heeft u last van bijwerkingen? Vertel dit dan aan uw arts of aan de oncologieverpleegkundige. Zij kunnen u dan adviezen geven om de bijwerkingen te verminderen.

Zwangerschap en borstvoeding

Gebruik Gosereline niet
 • tijdens een zwangerschap of als u zwanger wilt worden.
 • als u borstvoeding geeft.

Reactievermogen

Gosereline heeft geen invloed op het reactievermogen. Dus u kunt gewoon aan het verkeer deelnemen of machines bedienen.

Vragen

Heeft u een vraag over de toediening van de Gosereline, of over wanneer de verpleegkundige bij u thuis komt?
Dan belt u met de thuiszorgorganisatie:
 • Activite: 071 516 1415
 • Marente: 071 409 3333
 • Anders:
Heeft u vragen over het medicijn zelf? Bel dan met de apotheek van Alrijne: 071 517 8190.
Heeft u een vraag over een bijwerking, dan kunt u bellen met de oncologieverpleegkundige, via: 071 582 8535.