Afdelingen & Specialismen
Uit onderzoek van het uitstrijkje of kolposcopie is gebleken dat de baarmoedermond afwijkend weefsel bevat. Het doel van de ingreep is om het afwijkende weefsel te verwijderen.
De ingreep
Lisexcisie
Met behulp van een metalen lisje wordt een dun laagje weefsel van de baarmoedermond weggesneden. Dit weefsel wordt onder de microscoop onderzocht. De ingreep wordt in door uw eigen gynaecoloog uitgevoerd en vindt plaats op de polikliniek Gynaecologie. De ingreep duurt ongeveer 15 minuten. U kunt na de behandeling gewoon naar huis.
U ligt op de onderzoekstoel in de beensteunen. U krijgt een pleister op het been om de stroom te geleiden (het lisje snijdt elektrisch). Er wordt een speculum ingebracht. De baarmoedermond wordt plaatselijk verdoofd met een injectie. Als bijwerking hiervan kunt u hartkloppingen krijgen die na enkele minuten weer wegtrekken. Wanneer het weefsel is weggesneden wordt de wond dichtgeschroeid om nabloeden te voorkomen. Door de verdoving is de ingreep in principe niet of nauwelijks pijnlijk.
Conisatie
In het geval dat er een conisatie is afgesproken, gebeurt dat op de operatiekamer onder verdoving. Er wordt dan ofwel met een mesje, ofwel met een elektrisch puntje, een kegelvormig stuk uit de baarmoedermond gesneden. Meestal kunt u ook dan dezelfde dag naar huis. Wij adviseren u om niet alleen naar huis te gaan. Regel iemand die u naar huis kunt brengen.
Na de ingreep
U krijgt vrijwel geen pijn na deze behandeling. Wel kunt u de eerste paar dagen bloedverlies hebben. Wanneer dit meer is dan een normale menstruatie, moet u contact opnemen met de polikliniek.
U zult een aantal dagen tot twee weken veel waterige en soms sterk ruikende afscheiding krijgen. Hiervoor mag u geen tampons gebruiken.
Ook seksueel contact en zwemmen wordt afgeraden gedurende de eerste twee weken na de ingreep. U mag wel douchen.
Controle
Na 1 week hoort u de uitslag van het weefselonderzoek. U hoort dan ook of er nog speciale maatregelen nodig zijn.
Na een conisatie komt u na enkele weken op de polikliniek terug voor een controle afspraak.
Het vervolgonderzoek bestaat meestal uit een uitstrijkje: 6, 12 en 24 maanden na de ingreep. Deze wordt gedaan door de dokterassistente van de polikliniek gynaecologie in plaats van de gynaecoloog. Uiteraard wordt uw uitslag wel gezien en beoordeeld door uw behandelend arts.
Vragen
Heeft u nog vragen na het lezen van de folder, dan kunt u die altijd stellen aan de gynaecoloog of de polikliniekassistent.
Complicaties
Bij complicaties, zoals:
* toenemende pijn,
* koorts of
* toenemend bloedverlies,
moet u contact opnemen met de dienstdoende gynaecoloog.
Binnen kantooruren:
Polikliniek Gynaecologie locatie Leiden: 071 517 8351
Polikliniek Gynaecologie locatie Leiderdorp: 071 582 8048
Polikliniek Gynaecologie locatie Alphen aan de Rijn: 0172 467 048
Buiten kantooruren:
De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905. Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.