Afdelingen & Specialismen

In aanvulling op de mondelinge informatie die u van uw gynaecoloog heeft gekregen, krijgt u deze folder met aanvullende informatie over het bevriezen van de baarmoedermond.


Waarom een cryocoagulatie?

Het bevriezen van de baarmoedermond wordt gedaan bij vrouwen met abnormaal bloedverlies en bloedverlies tijdens of na het vrijen. Voor de ingreep heeft uw arts u onderzocht en de baarmoedermond bekeken.


De gynaecoloog heeft een reden gevonden om de baarmoedermond te behandelen door middel van cryocoagulatie.



Behandeling

De behandeling gebeurt op de polikliniek. U hoeft dus niet opgenomen te worden. De behandeling kan niet plaatsvinden tijdens de menstruatie.


Een cryocoagulatie duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.


De arts brengt een eendenbek (= speculum) in de vagina om de baarmoedermond goed te kunnen zien. Vervolgens wordt een klein metalen stiftje ingebracht en tegen de baarmoedermond geplaatst. Hierna begint de behandeling: de cellen van de baarmoedermond worden in enkele minuten bevroren. Het bevriezen van de baarmoedermond kan een lichte kramp van de baarmoeder veroorzaken. Soms kan het nodig zijn om de behandeling te herhalen.



Na de ingreep

De bevroren cellen worden in de loop van enkele weken vervangen door nieuw, gezond weefsel.


De behandeling verandert niets aan het menstruatiepatroon en heeft geen gevolgen voor een eventuele toekomstige zwangerschap. Door het bevriezen van de baarmoedermond kunt u enige tijd bloederige of heel waterige afscheiding hebben. Dit kan kan 3 tot 6 weken duren.



Leefregels voor thuis

Zo lang u last heeft van bloederige of waterige afscheiding mag u:


  • geen tampons gebruiken,
  • geen geslachtsgemeenschap hebben,
  • niet in bad gaan en niet zwemmen. U kunt wel douchen.

Complicaties

Bij complicaties, zoals meer pijn, koorts of meer bloedverlies, moet u contact opnemen met de dienstdoende gynaecoloog.

Vragen

Heeft u nog vragen na het lezen van deze informatie, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie


Tot slot

Wat neemt u mee?
  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Bereikbaarheid

De polikliniek Gynaecologie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 12.00 uur en van 13.30 - 15.30 uur via telefoonnummer 071 582 8048.


De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantooruren telefonisch te bereiken via telefoonnummer 071 582 8905. Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.