U wilt u borsten laten vergroten. Dit gebeurt met protheses. U heeft dit met uw arts besproken. In deze folder leest u: hoe u zich moet voorbereiden op de operatie;wat er gebeurt voor, tijdens en vlak na de operatie;wat u moet en mag doen als u weer thuis bent;de risico's en problemen die er kunnen zijn na de operatie.In deze folder staat algemene informatie. Het kan zijn dat het bij u anders gaat dan in deze folder staat.

Wat kunt u verwachten?

Het implanteren van borstprotheses is een snelle en betrouwbare manier om de borsten te vergroten.
Voor deze operatie wordt u een dag in het ziekenhuis opgenomen. Soms ook een nacht.

Mogelijkheden en verwachtingen
U wilt een borstvergroting. Maar het kan zijn dat de borst er na de operatie anders uitziet dan u had verwacht. Wij kunnen niet beloven dat het resultaat precies zo zal zijn als u hoopt. Vertel daarom aan uw plastisch chirurg wat u precies wilt: de maat en de vorm van uw borsten na de operatie. Zo voorkomt u teleurstellingen.

Voorbereiding op de operatie

Op de polikliniek vertelt de plastisch chirurg u wat hij/zij precies gaat doen. Ook hoort u welke protheses worden gebruikt.
Deze operatie wordt bijna nooit door de zorgverzekeraar vergoed.

Vertel welke medicijnen u gebruikt
Gebruikt u medicijnen? Vertel dit dan aan uw behandelend arts.
Bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunners, mag u een aantal dagen voor de operatie niet meer innemen. Overleg hierover met uw arts. Deze vertelt u wanneer u met deze medicijnen moet stoppen. En wanneer u deze weer kunt gaan gebruiken.
Bent u ergens overgevoelig voor, bijvoorbeeld jodium en/of pleisters? Of allergisch? Vertelt dit dan aan uw arts.

Stop met roken
Rookt u? Stop dan met roken. In sigaretten/sigaren zit nicotine. Nicotine kan problemen geven bij de genezing van de wond. Stop daarom minstens 6 weken voor de operatie met roken! En rook ook na de operatie niet: minstens 6 weken. Gebruik ook geen nicotinepleisters.

Preoperatief spreekuur (POS) op de polikliniek Anesthesie
Enkele dagen/weken voor de operatie krijgt u een (bel)afspraak voor u het preoperatief spreekuur. Dit is het spreekuur van de anesthesioloog. Deze bekijkt of u de operatie en de narcose lichamelijk aan kunt. Ook krijgt u de informatie en afspraken mee over de narcose. Heeft u vragen over de narcose? Dan kunt u deze tijdens dit spreekuur stellen.

Voor de narcose moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u niet gegeten of gedronken mag hebben, tenzij hierover andere afspraken met u zijn gemaakt.
U krijgt aparte informatie over het nuchter blijven.

Minimaal twee weken voor de operatie krijgt u de operatiedatum. Dan hoort u ook op welke afdeling u zich moet melden en hoe laat.

Wat neemt u mee?
  • Uw zorgpas en een geldig legitimatiebewijs;
  • uw (sport)beha. Deze heeft u in overleg met uw behandelend arts gekocht.

De opnamedag

  • Meestal wordt u opgenomen op de afdeling Dagverpleging/Kort verblijf (3A, locatie Leiden), of op de verpleegafdeling Chirurgie (2de etage, routenummer 230, locatie Leiderdorp).
  • U meldt zich op de afgesproken dag en tijd bij de secretaresse. Zij vraagt naar uw zorgpas en legitimatiebewijs.
  • U wordt naar uw kamer gebracht.
  • Een verpleegkundige van de afdeling heeft een opnamegesprek met u. Zij vertelt u over de afdeling, de operatie en de periode erna. Als u hierover nog vragen heeft, kunt u deze altijd stellen.
  • Voor de operatie krijgt u vaak medicijnen.
  • Verpleegkundigen van de afdeling brengen u in uw bed naar de holding. Dit is een ruimte op het operatiecomplex. De verpleegkundigen van de holding geven u onder andere een infuus. Voor de operatie komt de plastisch chirurg nog bij u langs. Hij/zij tekent met een viltstift hoe uw borst eruit gaat zien en waar precies wordt geopereerd. Als u dat wilt, kunt u nog vragen stellen.

De operatie

  • De operatie vindt plaats onder algehele narcose.
  • De plastisch chirurg brengt de protheses meestal via de borstplooi in. De protheses worden vaak (deels) onder uw borstspier ingebracht. (Zie rechter plaatje.) U krijgt de gegevens van uw protheses van de plastisch chirurg mee. Het is belangrijk dat u deze goed bewaart. Deze gegevens worden ook opgeslagen in uw elektronisch patiëntendossier en in een landelijke database.
prothese
  • De wond wordt gehecht met een hechting die vanzelf oplost.
  • Het kan zijn dat er een dun slangetje (= drain) wordt achtergelaten. Zo wordt bloed en vocht afgevoerd.
  • Na ongeveer 12 maanden is goed te zien hoe de borst is geworden.
  • Het duurt ongeveer 3 maanden voordat de littekens minder te zien zijn. Maar dit is voor iedereen anders.

Na de operatie

  • Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Als u wakker bent en alles goed met u gaat, brengen de verpleegkundigen van de afdeling u weer naar uw eigen kamer.
  • U zult nog een tijdje wat slaperig zijn.
  • De verpleegkundige zal regelmatig uw bloeddruk, hartslag en temperatuur controleren. Ook zal ze vragen of u misselijk bent, pijn of dorst heeft. U kunt medicijnen krijgen tegen de misselijkheid en tegen de pijn.
  • Het is belangrijk dat u regelmatig plast.
  • De wond is afgeplakt met schuimverband. Dit verband wordt er aan het eind van de dag of de volgende ochtend afgehaald. De wonden en de borsten worden dan gecontroleerd. Hierna moet u een stevige beha dragen.
  • De dag na de operatie mag u weer douchen.

Weer naar huis

Als u naar huis gaat, krijgt u een afspraak mee voor de controle op de polikliniek. Deze is na ongeveer 2 weken. Tijdens deze controle worden de knoopjes van de oplosbare hechting afgeknipt en de wond bekeken. Na 6 weken komt u terug bij uw plastisch chirurg voor de eindcontrole. Na ongeveer 12 maanden is goed te zien hoe de borst is geworden. Het duurt ongeveer 3 maanden voordat de littekens minder te zien zijn. Maar dit is voor iedereen anders.

Adviezen voor thuis

  • U moet de stevige beha 6 weken dragen. Draag de BH de eerste 2 weken dag én nacht.
  • U mag de eerste 2 weken niet autorijden.
  • In de eerste 6 weken mag u niet zwaar tillen of sporten. Uw ellebogen mogen niet hoger komen dan uw schouders.
  • Douch elke dag. Spoel de wonden kort af. Dep ze daarna voorzichtig droog.
  • Bescherm de littekens het eerste jaar goed tegen de zon met tenminste factor 30.
De borsten kunnen de eerste paar weken wat gespannen zijn door wondvocht en bloeduitstortingen. Dit verdwijnt vanzelf weer.

Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis?

Krijgt u tijdens de eerste 6 weken last van
  • veel pijn aan de wond? Wordt deze rood en dik?
  • koorts boven de 38 graden?
Dan moet u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie!

Risico’s en complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico. Ook bij deze operatie is er een kans op complicaties.
  • Er kan een nabloeding ontstaan. Dan moet u (meestal dezelfde dag) opnieuw geopereerd worden. Dan wordt het bloed weggehaald en de bloeding gestopt.
  • Er kan er een ontsteking ontstaan. U krijgt dan antibiotica. Als dat niet helpt, moet de borstprothese weer verwijderd worden.
  • Als u de prothese al een tijdje heeft, kan er vervelende kapselvorming ontstaan. Als er materiaal in het lichaam komt dat het lichaam niet kent, legt het lichaam er een dun laagje bindweefsel omheen. Dit heet kapsel. Na een aantal jaren kan dit kapsel verschrompelen. Hierdoor kan de borst hard worden, pijn gaan doen of van vorm veranderen. Sommige patiënten krijgen hier last van. Hier is al veel onderzoek naar gedaan. Maar waardoor dit komt, is niet bekend. Het lijkt te komen door slijtage van de prothese. De prothese is na ongeveer 15 jaar versleten.
    Als er vervelende kapselvorming ontstaat, kan het kapsel door een operatie worden verwijderd. Ook kan het worden ingesneden. In dezelfde operatie kan de prothese gewisseld of verwijderd worden. U ontvangt van ons de chirurgische bijsluiter borstprotheses van de Nederlands Vereniging voor Plastische Chirurgie. Hierin staat alles wat tot nu toe bekend is over de risico’s en gevolgen van het gebruik van borstprotheses. Lees deze bijsluiter dus goed door.

Tot slot

Wat neemt u mee?
  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw zorgverzekeringspas;
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Bereikbaarheid polikliniek Plastische Chirurgie

De polikliniek Plastische Chirurgie locatie Leiden heeft routenummer 15 en is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 t/m 16.30 uur telefonisch bereikbaar via 071 517 8575.

De polikliniek Plastische Chirurgie locatie Leiderdorp heeft routenummer 141 en is van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur telefonisch te bereiken via 071 582 8061.

De polikliniek Plastische Chirurgie locatie Alphen aan den Rijn heeft routenummer 33 en is van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur telefonisch te bereiken via 071 582 8061.


De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905.
Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.