U heeft een carpal boss. In deze folder leest u wat een carpal boss is en hoe deze kan worden behandeld. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier is beschreven.


Wat is carpal boss?

Carpal boss is een aandoening waarbij er een (soms) zichtbare botverdikking op de handrug

is

gevormd. De verdikking bevindt zich ongeveer 3 cm voorbij de pols richting de wijs- en middelvinger. Vaak zijn er milde tot erge pijnklachten ter hoogte van de verdikking. Soms is er een voelbare klik doordat de strekpezen over de verdikking glijden en is er vaak een beperkte beweging in de pols. De klachten verergeren bij repeterende bewegingen tijdens werk of sport. Deze zwelling aan de bovenzijde van de pols wordt regelmatig verward met een ganglion.



Oorzaak

De precieze oorzaak van carpal boss is onbekend. Mogelijk heeft het te maken met een aangeboren extra handwortelbeentje bij het gewricht tussen de middenhandsbotjes van wijs- en middelvinger en de pols. Door dit extra handwortelbeentje wordt het gebied gevoeliger voor letsel of chronische irritatie. Dit kan leiden tot overgroei, ontstekingsreacties en een pijnlijke carpal boss. Het komt meest voor aan de hand die het meest wordt gebruikt. De meeste patiƫnten zijn jonge vrouwen, maar het kan op alle leeftijden voorkomen.



Behandeling

Eerst wordt gekeken of de klachten zonder operatie kunnen worden behandeld. De behandeling kan bestaan uit ontstekingsremmende medicatie, een ontstekingsremmende injectie en/of behandeling door een handtherapeut. De handtherapeut kan een (tijdelijke) ondersteunende spalk aanmaken, in combinatie met oefentherapie en/of aanpassingen in het dagelijks leven. Als dit onvoldoende helpt, kan er gekozen worden voor een operatie.



De operatie wordt in principe uitgevoerd onder regionale verdoving. Tijdens de operatie wordt het overtollig botweefsel weggehaald. Bij sommige patiƫnten blijven, ondanks deze operatie, de klachten bestaan. Het kan dan helpen om het tweede en/of derde gewricht tussen de handwortelbeentjes en de middenhandsbeentjes vast te zetten.



Nabehandeling

Na de operatie krijgt u een drukverband, dit mag u na 48 uur verwijderen.


De hechtingen worden na 10-14 dagen verwijderd op de polikliniek.


Als bewegen na de operatie niet goed lukt, kan een verwijzing naar de handtherapeut nodig zijn. Deze begeleidt u tijdens het verdere herstel en helpt om de hand weer zo goed mogelijk te kunnen gebruiken.



Bereikbaarheid polikliniek Plastische Chirurgie

De polikliniek Plastische Chirurgie locatie Leiden heeft routenummer 15 en is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 t/m 16.30 uur telefonisch bereikbaar via 071 517 8575.



De polikliniek Plastische Chirurgie locatie Leiderdorp heeft routenummer 141 en is van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur telefonisch te bereiken via 071 582 8061.



De polikliniek Plastische Chirurgie locatie Alphen aan den Rijn heeft routenummer 38 en is van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur telefonisch te bereiken via 071 582 8061.




De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905.


Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.