Afdelingen & Specialismen

U heeft voor uw klachten circulair gips rond de onderarm gekregen. Hiervoor kunnen diverse redenen bestaan, bijvoorbeeld een vinger-, hand- of polsfractuur of om de pols rust te geven.De arts en de gipsverbandmeester vertellen u waar u op moet letten. In deze folder herhalen we dit, zodat u dit nog eens rustig na kunt lezen.De duur van de gipsperiode hangt af van de aard van het letsel. De arts bespreekt dit met u.


Leefregels

Voor alle duidelijkheid zetten we de leefregels voor u op een rijtje:


  • Na het aanbrengen van het gips moet u nog minuten voorzichtig doen, omdat het gips nog verder moet uitharden.
  • De zwelling en het blauw worden van vingers en handrug – dit treedt vaak op de eerste dagen na de operatie of het ongeval – kunt u tegengaan door de vingers te oefenen (strekken, buigen en spreiden). Hierdoor perst het vocht uit uw hand. De onderarm hoog neer leggen, bijvoorbeeld op een kussen boven het niveau van uw hart, kan ook helpen. U kunt uw gezwollen vingers ook masseren met de andere hand. Verdwijnen bovengenoemde verschijnselen niet, en heeft u bovendien gevoelsstoornissen of tintelingen in de vingers, of extreme pijn, neem dan contact op met de gipskamer of de spoedeisende hulp (SEH).
  • Draag aan de hand waar het gips omheen zit geen ringen tijdens de gipsperiode.
  • De arts en de gipsverbandmeester vertellen u wat u wel of niet met uw gipsarm mag doen. Houd rekening met een beperkte mobiliteit. Haal enkele malen per dag uw arm uit de mitella of sling. Beweeg de schouder en de elleboog dan goed. Dit voorkomt dat u een stijve schouder en elleboog krijgt. Aan het einde van de gipsperiode kunt u de mitella of sling vaker en langer afdoen. De zwelling wordt dan minder.
  • Draaien met de onderarm kan pijn veroorzaken, voorzichtig proberen is geen probleem. Pijn betekent ver genoeg gedraaid.
  • Zelf een auto besturen mag niet omdat men dan niet verzekerd is.
  • Na het verwijderen van het gips kunt u een paar dagen tot enkele weken wisselend last houden van zwelling of een zeurend gevoel.

Gips droog houden

Het is van het grootste belang het gips droog te houden; er zijn douchehoezen die u kunt aanschaffen om het gips droog te houden. U kunt ook met plastic zakken en plakband voorkomen dat uw gips nat wordt.

Gipsklachten

Als u klachten heeft van het gips zoals een scherpe rand, strak zitten of kapot gips dan kunt u zonder afspraak tussen 8.00 uur en 8.30 uur binnenlopen op het inloopspreekuur. U kunt zich melden op de gipskamer.

Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis uw patiëntenkaart, voorzien van de juiste gegevens, mee te nemen. Ook is het belangrijk dat u een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringspas bij zich heeft.
Heeft u geen patiëntenkaart, of zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis.

Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak.

Mocht u onverwacht verhinderd zijn, geeft u ons dit dan zo snel mogelijk door. We kunnen met u dan een nieuwe afspraak maken en de vrijgekomen tijd voor een andere patiënt reserveren.

Vragen

Heeft u vragen, dan kunt u op werkdagen van 08.15 tot 16.30 uur contact opnemen met de gipskamer van Alrijne Ziekenhuis, telefoonnummer 071 582 8045. De gipskamer van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 87.

De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905.
Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.