Afdelingen & Specialismen

Uw behandelend arts heeft u geadviseerd om te starten met het medicijn Denosumab.In deze folder staat hoe het medicijn bij u thuis wordt geleverd, hoe het werkt, hoe u het moet bewaren en wie de injecties (prikken) zal geven.


Wat doet Denosumab?

Botmetastasen zijn uitzaaiingen van kanker in de botten. Uitzaaiingen kunnen uw botten zwakker maken en hierdoor kunt u pijn krijgen.


Denosumab zorgt ervoor dat het proces van botafbraak langzamer gaat.


Als u Denosumab gebruikt, adviseren wij u ook Calcium/vitamine D bruistabletten te nemen. Deze moet u wel zelf betalen.Voordat u Denosumab gaat gebruiken

Een bijwerking van Denosumab is schade aan het kaakbot (osteonecrose).


Voordat u Denosumab gaat gebruiken, adviseren wij u daarom om langs te gaan bij de mondhygiëniste van Alrijne Ziekenhuis of bij uw eigen tandarts. De verpleegkundig consulent kan een afspraak bij de mondhygiëniste voor u maken. U krijgt eventueel behandelingen en adviezen om uw mond en gebit te verzorgen.Hoe wordt Denosumab gegeven?

U krijgt elke 4 weken een injectie met Denosumab. U krijgt de injectie in de huid van uw dij, buik of bovenarm.Een verpleegkundige van de thuiszorg komt bij u langs om de injectie te geven.


De verpleegkundig consulent van de polikliniek bespreekt met u van welke thuiszorg-organisatie u gebruik wilt maken. Zij stuurt de aanvraag voor u naar deze thuiszorg-organisatie.Een medewerker van de thuiszorg belt u op om een afspraak te maken.


U kunt de injectie door de verpleegkundige laten geven. Maar u kunt er ook voor kiezen om dit zelf te leren. Dan zal de verpleegkundige van de thuiszorg u dit leren.Ook kan uw huisarts u de injectie geven. U moet dit dan wel zelf aan uw huisarts vragen.Kosten

Voor het geven van de Denosumab hoeft u geen eigen bijdrage voor de thuiszorg te betalen. Wel betaalt u eerst het eigen risico van uw verzekering.


De Calcium/vitamine D bruistabletten moet u wel zelf betalen.Levering

U krijgt Denosumab via de apotheek van Alrijne of eventueel via uw eigen apotheek.Uw arts stuurt het recept digitaal naar uw apotheek. U kunt de medicijnen daar ophalen of laten thuis bezorgen. Ook krijgt u naalden en een naaldencontainer.De medewerkers van de apotheek controleren of u Denosumab veilig kunt gebruiken samen met uw andere medicijnen. Hiervoor vragen zij informatie over uw medicijnen bij uw eigen apotheek. Dit doen zij alleen als u hiervoor toestemming heeft gegeven.Gebruik Denosumab niet samen met andere medicijnen waarin Denosumab of bisfosfonaten zijn verwerkt.Bewaren

 • U bewaart de injectiespuit Denosumab in de koelkast (2°C - 8°C).
 • Haalt u de Denosumab uit de koelkast? Dan kunt u deze bij kamertemperatuur (lager dan 25°C) tot maximaal 30 dagen in de oorspronkelijke verpakking bewaren.
 • De injectieflacon en buitenverpakking moet u op een donkere plaats bewaren.

Bijwerkingen

Denosumab kan bijwerkingen hebben. Maar niet iedereen krijgt er last van. De bijwerkingen die het meest voorkomen zijn:
 • bot-, gewrichts- of spierpijn,
 • kortademigheid,
 • diarree.
Waarschuw uw arts of verpleegkundig consulent als u last krijgt van:
 • spasmen, krampen, gevoelloosheid of tintelingen. Deze klachten kunnen erop wijzen dat de calciumspiegel in uw bloed te laag is.
 • problemen met uw mond of gebit, zoals loszittende tanden, pijn of zwelling.
Lees de bijsluiter
Een overzicht van alle bijwerkingen en extra informatie over Denosumab staan in de bijsluiter. Wij adviseren u de bijsluiter goed door te lezen.

Reactievermogen

Denosumab heeft geen invloed op het reactievermogen. U kunt gewoon deelnemen aan het verkeer of met machines werken.

Tot slot

Wat neemt u mee?
 • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
 • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Vragen

Heeft u een vraag over het geven van de injectie of het tijdstip waarop de verpleegkundige bij u thuis Denosumab komt toedienen? Dan kunt u bellen met de door u gekozen thuiszorg-organisatie.

 • Activite 071 516 1320
 • Libertas 071 516 8168
 • Marente 071 409 3333
 • Wijdezorg 088 209 1000
 • Overig:
Heeft u een vraag over het geneesmiddel zelf, kunt u bellen met de apotheek van Alrijne Ziekenhuis, telefoonnummer 071 582 8990. Of u belt met uw eigen apotheek.

Heeft u een vraag over een bijwerking, kunt u bellen met
 • de verpleegkundig consulent Interne/Oncologie via telefoonnummer 071 582 8535;
 • de verpleegkundig consulent Urologie via telefoonnummer 071 582 8979.