Voor de zorg aan kankerpatiënten werken wij nauw samen met het Groene Hart Ziekenhuis uit Gouda. Dat doen we binnen het samenwerkingsverband Samen+. We zijn met deze samenwerking gestart omdat we iedere patiënt de beste oncologische zorg willen bieden, in een veilige setting, zo dicht mogelijk bij huis.
Om de beste zorg te bereiken bundelen we onze kennis en kunde en werken onze gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen voor iedere tumorsoort samen op regionaal niveau. Binnen het regionale netwerk bieden we een breed scala aan onderzoeken en behandelingen voor veelvoorkomende soorten kanker. Zo kunt u bij ons terecht als u borstkanker, darmkanker, huidkanker, prostaatkanker, longkanker, lymfeklierkanker of beenmergkanker heeft.
Dagbehandeling Oncologie Leiderdorp
Telefoon: |
071 582 8673 |
---|---|
Routenummer: |
430 (A4) |
Dagbehandeling Oncologie Leiden
Telefoon: |
071 517 8970 |
---|---|
Routenummer: |
3B |
Verpleegafdeling Oncologie Leiderdorp
Telefoon: |
071 582 8673 |
---|---|
Routenummer: |
430 (A4) |
Alrijne heeft kwaliteit van zorg voor patiënten met kanker hoog in het vaandel staan. Dit komt terug in onze speerpunten.
Keurmerken
Alrijne heeft verschillende gerenommeerde kwaliteitskeurmerken ontvangen op het gebied van de zorg voor oncologische patiënten:
- Lintje borstkanker
- Topzorg-keurmerk darmkanker
- Groene vinkje prostaatkankerzorg
Meer informatie: kwaliteit van de zorg in Alrijne.
Wetenschappelijk onderzoek
In een trial wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van een (nieuw) medicijn of behandeling. Door deel te nemen aan trials op het gebied van kanker kan Alrijne nieuwe behandelmogelijkheden aanbieden aan haar patiënten. Deelname is voor patiënten altijd op basis van vrijwilligheid. De behandelend medisch specialist of verpleegkundige kunnen meer informatie geven over de verschillende trials.
Alrijne biedt patiënten met kanker de workshop Look good, feel better aan. Naast de lichamelijke en emotionele problemen die kanker met zich mee kan brengen, kan ook uw uiterlijk behoorlijk veranderen. Soms door de ziekte zelf, soms door de behandeling. Tijdens een workshop krijgt u tips en adviezen over de verzorging van uw huid en make-up aan de hand en gaat u zelf aan de slag.
Voor wie?
De workshops zijn bestemd voor mensen met kanker, zowel mannen als vrouwen, tijdens en/of (recent) na hun behandeling. Voor beiden zijn de verzorging van gezicht, lichaam, handen en nagels belangrijk. Het make-up gedeelte is een keuzeonderdeel dat vooral voor vrouwen is bedoeld.
Waar en wanneer?
In verband met de coronamaatregelen zijn de workshops tijdelijk alleen te volgen als online workshop. Kijk op www.lookgoodfeelbeter.nl voor meer informatie. Hier kunt u zich ook aanmelden voor de online workshops.
Meer informatie vindt u in onze folder 'Look good, feel better'.
Palliatieve zorg omvat alle zorg die verleend wordt aan patiënten waarbij genezing niet meer mogelijk is. De ziekte verloopt bij iedereen anders en ook zijn er grote verschillen in mogelijkheden m.b.t. palliatieve behandelingen. Een misverstand is dat palliatieve zorg vaak wordt gezien als zorg voor patiënten in de laatste levensfase (terminaal zijn).
Palliatieve zorg kan worden ingezet met als doel om klachten te verlichten en met u in gesprek te gaan over wat voor u en uw naasten belangrijk is. Niet alleen voor nu, maar ook voor als de ziekte verslechtert. Er wordt gekeken naar lichamelijke klachten, maar er is ook aandacht voor psychische, sociale of levensbeschouwelijke vragen of problemen.
Er zijn verschillende zorgverleners betrokken bij de palliatieve zorg, o.a. wijkverpleegkundigen, oncologieverpleegkundigen, huisarts en oncoloog. Zij overleggen met elkaar en stemmen de zorg zo goed mogelijk op elkaar af. Het palliatief advies team kan gevraagd worden mee te denken in uw situatie of begeleiding te bieden tijdens een ziekenhuisopname. Ook kan er voorlichting worden gegeven over mogelijkheden in zorg, begeleiding en bestrijding van klachten. Dit kan een aanvulling zijn op de zorg die u al krijgt.
Lees meer over palliatieve zorg.
AYA staat voor Adolescent & Young Adult, jonge mensen die tussen de 18-39 jaar voor het eerst gediagnosticeerd zijn met kanker. Plotseling staat jouw wereld op z’n kop en heb jij hele normale vragen in een abnormale situatie. Denk aan vragen over opleiding, werk, voeding, sport, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en seksualiteit. Juist dan heb je zorg nodig die stilstaat bij wat jij nodig hebt tijdens en ook na kanker: leeftijdsspecifieke AYA-zorg. Zodat jij de draad weer zo goed mogelijk op kunt pakken.
AYA-zorg in Alrijne
Team oncologie van Alrijne wil deze zorg graag bieden. AYA’s hebben volgens ons leeftijdsspecifieke zorg en begeleiding nodig, die samenhangt met de medisch-technische behandeling. Bij deze zorg staat voor ons de vraag 'wie ben jij en wat heb jij nodig' centraal vanaf diagnose, tijdens en na kanker(behandeling). AYA-zorg wordt verleend aan AYA’s, onafhankelijk van de tumorsoort en in alle fases van de ziekte tot ver daarna. Voor complexe multidisciplinaire zorg kunnen patiënten worden doorverwezen naar het regionale AYA kennis centrum; Leids universitair medisch centrum (LUMC).
Maak kennis met het AYA-team
Op de foto staand van links naar rechts staan:
Rachel Seegers (mammacare verpleegkundige) – Alice van der Meij (mammacare verpleegkundige) – Anne Gouw-Maagdelijn (oncologie verpleegkundige) – Leontine Spierings (oncoloog) – Maaike van der Hulst (verpleegkundig specialist)
Zittend van links naar rechts:
Era Bakker - van Beek (oncologie verpleegkundige) – Mike Lansbergen (oncologieverpleegkundige i.o.) – Elvira den Bleker (oncologieverpleegkundige)
Missend op de foto:
Willemijn kapteijn (verpleegkundig consulent) - Anneke Zeilemaker (chirurg) - Marielle Bakker (mammacare verpleegkundige)
Contact
U kunt contact opnemen met het AYA-team via ayazorg@alrijne.nl of via 071 582 8535.
Meer informatie
Wij werken intensief samen met andere (zorg)partners in de regio en diverse afdelingen binnen het eigen ziekenhuis, om de beste zorg te bieden die bij u past. Hieronder vindt u een overzicht van al deze samenwerkingen.
Samen+
Alrijne en het Groene Hart Ziekenhuis werken intensief samen binnen het samenwerkingsverband Samen+. In dit samenwerkingsverband bundelen gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen van beide ziekenhuizen hun kennis en ervaring in een gezamenlijk behandelteam. Elke patiënt wordt door het behandelteam besproken zodat zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van elkaars kennis en ervaring. Dit leidt tot betere genezingskansen, meer behandelmogelijkheden en de hoogste kwaliteit van zorg. Zo zijn wij met elkaar in staat u de beste (oncologische) zorg te bieden, in de veilige setting van het ziekenhuis, dichtbij in de eigen regio.
Daarbij is en blijft Alrijne uw ingang voor medisch specialistische zorg. In ons ziekenhuis vinden de diagnostische onderzoeken, de meeste operaties en chemobehandelingen, de controles en nazorg plaats.
Academisch partnerziekenhuis
Het LUMC is als academisch ziekenhuis voor patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs een belangrijke samenwerkingspartner. Het LUMC vervult een (supra)regionale verwijsfunctie voor zeldzame tumoren. Op het gebied van radiotherapie (bestralingen) werkt Alrijne ook nauw samen met het LUMC.
- Behandeling met Gosereline (Zoladex) bij prostaatkanker (informatie over toediening thuis)
- Behandelwijzer chemotherapie, oncologie
- Chemotherapie thuis
- Denosumab, informatie over toediening thuis
- Fulvestrant (Faslodex), informatie over toediening thuis
- Helpen bij de verzorging van uw familielid of bekende (mantelzorgparticipatie in het ziekenhuis)
- Hoofdhuidkoeling
- Pegfilgrastim (Pelgraz®)
- Wat kan ik zelf doen tegen misselijkheid en braken bij chemotherapie
- Wat vertel ik mijn kind als ouder met kanker
- Workshop look good feel better
- Vereniging Nederlandse Kankerbestrijding
- Zorgwijzer : Kanker
- Stichting voor contact kankerpatiënten
- Nederlandse Vereniging Kankerpatiënten
- Digitaal instrument ter ondersteuning bij nazorg en revalidatie
- Kanker.nl - een initiatief van KWF Kankerbestrijding, NFK en IKNL
- OncoWest: zorgproces bij maagkanker
- OncoWest: operatie bij maagkanker
Blogs
- Video: Borstkanker en vermoeidheid - 11 jan. 2023
- Samen voor optimale voeding bij kanker - 7 okt. 2021
- Look Good Feel Better: 5 tips voor uiterlijke verzorging tijdens een behandeling - 3 okt. 2019
- 10 voedingstips tegen misselijkheid bij chemotherapie - 31 mei 2019
- 5 alternatieve tips tegen misselijkheid bij chemotherapie - 31 mei 2019
Nieuws
- Kookworkshop voor oncologiepatiënten - 10 jan. 2023
- Zorg voor jongvolwassenen met kanker (AYA) - 9 jan. 2023
- Opnieuw groen vinkje voor prostaatkankerzorg - 17 nov. 2016
- Betere zorg voor u door gezamenlijke schildklieroperaties - 21 jul. 2016
- Workshop Look Good Feel Better - 23 nov. 2023
- Workshop Look Good Feel Better - 12 sep. 2023
- Workshop Look Good Feel Better - 25 mei 2023
- Workshop Look Good Feel Better - 21 feb. 2023
- Bijeenkomst borstkanker en vermoeidheid - 21 dec. 2022