Afdelingen & Specialismen

Uw arts heeft met u gesproken over de behandeling van uw acne ectopica of uw acne inversa. Op basis van dit gesprek heeft u besloten uw acne te laten behandelen met een deroofing (‘het dak er af halen’). Met deze folder informeren wij uw over de behandeling en wat u in ons ziekenhuis kunt verwachten. Het is goed u te realiseren dat de behandeling in elke situatie anders kan verlopen.


Wat is een deroofing?

Bij sommige vormen van acne kunnen cystes (holtes gevuld met vocht) ontstaan. Ook zijn er op die plekken vaak mee-eters te zien. Met name bij Hydradenitis suppurativa (ontsteking van met name de zweetklieren in de plooien van het lichaam, vaak de liezen of de oksels) kunnen grote, pijnlijke, met pus gevulde abcessen ontstaan. Hier kunt u veel pijn van hebben. Bij een deroofing wordt de bovenkant (het dak) van het abces verwijderd en de binnenkant, inclusief eventuele gangen (fistels), behandeld. Bij ernstige vormen van deze acne kan geen deroofing worden gedaan. Uw arts bespreekt dan met u de mogelijkheid van een operatie en verwijst u door naar de polikliniek Chirurgie.



Oorzaak

De oorzaak van deze vorm van acne is niet bekend. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen, dan bij mannen. Ook speelt erfelijke aanleg een rol. In sommige families en bij sommige etnische groepen komen deze vormen van acne vaker voor. De aandoening wordt verergerd door overgewicht, hormonale invloeden, roken, zweten en warmte, en mogelijk ook stress. Verder komt deze acne ook voor samen met ander ziektes. Acne ectopica of acne inversa komt vaker voor bij patiënten met suikerziekte, de ziekte van Crohn (ontstekingen van de dikke darm), sommige vormen van reuma, schildklieraandoeningen, lupus erythematodes (een auto-immuun bindweefselziekte) en psoriasis (een chronische huidaandoening).



Voorbereiding

Voordat u naar het ziekenhuis komt, moet u de volgende voorbereidingen treffen:


  • Was het lichaamsdeel waar de behandeling zal plaatsvinden;
  • Draag makkelijke kleding. Omdat u na de behandeling een verband krijgt, is het handig kleding met wijde mouwen of pijpen te dragen.
Het kan gebeuren dat u verhinderd bent voor de afspraak. Wilt u dat minimaal 24 uur van tevoren doorgeven? Dan kunnen wij een andere patiënt in uw plaats helpen. Als u niet tijdig afbelt, zijn wij genoodzaakt de tijd die voor u is gereserveerd in rekening te brengen. U ontvangt hiervoor een nota van het ziekenhuis.

De behandeling

U meldt zich op de afgesproken tijd op bij de balie van de polikliniek Dermatologie. U kunt plaatsnemen in de wachtkamer, totdat een verpleegkundige u komt halen.

In de behandelkamer neemt u plaats op de behandeltafel. Uw arts vertelt u hoe u het beste kunt plaatsnemen. Eerst wordt uw huid op de plaats van de behandeling schoongemaakt. Vervolgens krijgt u een plaatselijke verdoving. Hiervoor krijgt u enkele verdovingsprikken. Dit kan even pijn doen. De verdoving werkt een tot twee uur.

Als de verdoving goed is ingewerkt, zal uw arts het ‘dak’ en de eventuele zijgangen (fistels) van de cysten verwijderen. Uw arts brengt een pincet aan in de cyste. Vervolgend opent uw arts met een lis-electrode of een naald de huid boven het pincet. Ook eventuele gangen (fistels) worden op deze manier geopend. Doordat de huid en het vlees rondom de cyste terugtrekt, blijft deze goed open. De bodem van de cyste blijft hierna open en zal met littekenvorming genezen. De behandeling duurt ongeveer 20 minuten. Soms moeten patiënten meerdere malen met deze techniek worden behandeld.

Nacontrole

Voordat u naar huis gaat maakt u aan de balie een afspraak. Uw arts vertelt u wanneer u terug moet komen.

Na de behandeling

Na de behandeling moet u het behandelde gebied een paar keer per dag douchen met betadine scrub. Daarna verbindt u het gebied met betadine jodiumgazen of u brengt flammazine zalf aan. Meestal is het gebied binnen vijf tot tien dagen genezen. Als u thuis bent kunt u tegen de pijn een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol. Ga niet sporten totdat het wondgebied goed genezen is.

Leefregels die u kunt volgen om te voorkomen dat er weer een abces ontstaat:
  • Indien u overgewicht heeft, is afvallen iets om te overwegen;
  • Als u rookt, is stoppen met roken aan te raden;
  • Een goede hygiëne is belangrijk (oksels en liezen dagelijks goed schoonhouden, eventueel een bacteriedodende zeep (bijv. bethadinescrub) gebruiken);
  • Pas op met scheren: het scheren van de haren kan de haarzakjes beschadigen;
  • Kleding: draag schoon, droog en vocht absorberend ondergoed. Te strak zittende kleding kan de haarzakjes beschadigen.

Patiëntenvereniging

Acne ectopica is een hinderlijke aandoening die grote invloed kan uitoefenen op het dagelijks leven. Om deze reden bestaat er een patiëntenvereniging, met een website waar veel informatie te vinden is en waar de mogelijkheid bestaat in contact te komen met lotgenoten.
Adres:
Hidradenitis Patiënten Vereniging,
Postbus 5532, 6202 XA Maastricht.
Website: www.hidradenitis.nl.

Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringpas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis. Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek. Heeft u na de behandeling klachten die u niet vertrouwt, dan kunt u de polikliniek bellen of, buiten kantoortijden, de Spoedeisende Hulp van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp.

De polikliniek Dermatologie Alrijne Ziekenhuis Leiden heeft routenummer 31 en is telefonisch te bereiken via 071 517 8354.

De polikliniek Dermatologie Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 102 en is telefonisch te bereiken via 071 582 8049.

De polikliniek Dermatologie Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn heeft routenummer 20 en is telefonisch te bereiken via 0172 467 049.

Onze locatie in Katwijk, De Coepel, is op maandag, dinsdag en donderdag telefonisch te bereiken via 071 517 8124.

De locatie Sassenheim, SassenBourg, is op dinsdag en donderdag telefonisch te bereiken via 071 517 8751.

Kijkt u voor de exacte bezoek- en bereikbaarheidstijden op www.alrijne.nl specialisme dermatologie

De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905. Vertel daarbij dat u een deroofing heeft gehad bij de dermatoloog. Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.