Afdelingen & Specialismen
U bent verwezen voor een diagnostische pijnbehandeling. In deze folder vindt u informatie over de behandeling.
Doel van de behandeling
Met behulp van een diagnostische pijnbehandeling vaststellen/uitsluiten of de betreffende zenuw een rol speelt bij uw pijnprobleem.
Belangrijk
- Als u op de dag van de diagnostische pijnbehandeling géén pijnklachten heeft, is het noodzakelijk dat u de afspraak afzegt en een nieuwe afspraak maakt.
- Op de dag van de diagnostische pijnbehandeling raden wij u aan géén pijnmedicatie in te nemen. Het is noodzakelijk dat u last heeft van de pijnklacht waarvoor u wilt worden behandeld.
- Als u antistolling (bloedverdunners) gebruikt, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk telefonisch doorgeven aan de medewerkers van het Pijnbehandelcentrum.
- Meld vóór de behandeling als u zwanger bent of bekend bent met:
- een pacemaker, ICD, neurostimulator;
- allergieën voor jodium, contrastvloeistof of medicijnen.
- Bent u de dag van de behandeling ziek of heeft u koorts, neem dan contact op met het Pijnbehandelcentrum.
- Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis kan er maximaal één persoon bij u blijven.
- Na de behandeling raden wij u aan dezelfde dag niet actief aan het verkeer deel te nemen. Wij adviseren u om met een begeleider naar het Pijnbehandelcentrum te komen, zodat deze u naar huis kan brengen.
Voorbereiding thuis
Thuis hoeft u geen voorbereidingen te treffen. U hoeft voor deze behandeling niet nuchter te zijn, tenzij uw arts/pijnspecialist iets anders met u heeft afgesproken.Voorbereiding in het ziekenhuis
De behandeling vindt plaats in het Pijnbehandelcentrum van het Alrijne Ziekenhuis op locatie Alphen a/d Rijn. Een kwartier voor de behandeling verwachten wij u in het Pijnbehandelcentrum, waar u zich kunt melden bij de balie. De behandeling vindt plaats in een speciaal daarvoor ingerichte behandelkamer op het OK complex.De behandeling
Afhankelijk van de plaats waar de naald voor de diagnostische pijnbehandeling geprikt wordt, ligt u op uw buik of rug op de behandeltafel. De pijnspecialist voert de behandeling uit en wordt hierbij geassisteerd door de consulent pijnbestrijding of anesthesiemedewerker en een röntgenlaborant. Onder röntgendoorlichting wordt het te behandelen gebied op een monitor zichtbaar gemaakt. De plaats van de behandeling wordt met een stift gemarkeerd en de huid wordt ontsmet. Na het plaatsen van de naald wordt met contrastvloeistof gecontroleerd of de naald op de goede plek zit en wordt er verdovingsvloeistof ingespoten. Duur van de behandeling is 10 minuten.Na de behandeling
Na 20-30 minuten wordt duidelijk of de pijnbehandeling werkt of niet. Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk na de behandeling test of de pijnklachten verminderd zijn. Hiervoor moet u die dingen doen die in normale omstandigheden de pijn uitlokken zoals bijvoorbeeld gaan zitten, lopen, voorover buigen, stilstaan. Meestal heeft men na de behandeling nauwelijks klachten. In overleg met de pijnspecialist kunt u weer naar huis. Houdt u wel rekening met eventueel tijdelijk krachtsverlies. Na enkele uren is de verdoving uitgewerkt, waardoor de pijn zal terugkeren. Gedurende de dag adviseren wij u rustig aan te doen.Om het effect van de behandeling beter te beoordelen verzoeken wij u voor en na de pijnbehandeling het pijngebied en de pijnscore (0-10) op het speciale formulier in te vullen. Dit formulier krijgt u van de doktersassistent als u voor de behandeling komt. Na het invullen van deze scores wordt het formulier in uw dossier opgenomen.
Resultaat
Het effect van de behandeling wordt doorgegeven aan de verwijzer, met wie u weer een afspraak heeft.Bijwerkingen
- Doof gevoel: in armen, borst, benen of ander lichaamsdeel afhankelijk van de plaats van de behandeling. Dit verdwijnt na enkele uren als de verdoving is uitgewerkt.
- Bloeduitstorting: deze kan ontstaan als een bloedvaatje is geraakt. Dit veroorzaakt een blauwe plek en soms ook napijn.
- Spierpijn op de plaats waar geprikt is.
- Napijn als gevolg van de injectie. Deze kan enkele dagen aanhouden. U kunt hiertegen pijnstillers innemen. Dit kan uw eigen pijnmedicatie zijn of paracetamol volgens de dosering die op de bijsluiter staat.
Tot slot
Wat neemt u mee?- uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
- uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de baliemedewerker van het Pijnbehandelcentrum.Bereikbaarheid Pijnbehandelcentrum
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u ons bellen.Het secretariaat van het Pijnbehandelcentrum van Alrijne is te bereiken op maandag t/m vrijdag van 08.30 - 12.00 uur en 13.30 - 15.30 uur via 071 582 8039.
Het Pijnbehandelcentrum Leiden heeft routenummer 63
Het Pijnbehandelcentrum Alphen a/d Rijn heeft routenummer 50.