Afdelingen & Specialismen

De uroloog heeft met u gesproken over een ingreep aan uw penis, de gevolgen, de mogelijkheden en de risico’s. Naar aanleiding hiervan heeft u besloten deze ingreep te laten uitvoeren. In deze folder vindt u informatie over de ingreep. Om de ingreep goed te laten verlopen, is uw medewerking nodig. Volgt u daarom de adviezen van de uroloog op en lees deze informatiefolder goed door. Bijzondere omstandigheden kunnen voor wijzigingen zorgen. Dit zal de uroloog altijd met u bespreken.


Locatie

Deze behandeling vindt plaats op de volgende locaties van Alrijne Ziekenhuis.


  • Leiden: polikliniek Urologie, routenummer 24
  • Alphen aan de Rijn: polikliniek Urologie, routenummer 58 (eerste etage).

Waarom een frenulumplastiek

Bij u is het frenulum te kort. Daardoor wordt de eikel bij een erectie naar beneden getrokken. Dit kan problemen geven zoals pijn of het inscheuren van het frenulum.
Bij een frenulumplastiek maakt de uroloog het verbindingsweefsel (ligament) tussen de voorhuid en de eikel los. Zo kan de voorhuid weer soepel over de eikel naar onder worden bewogen.

Voorbereiding

U hoeft niet nuchter te zijn. U kunt dus voorafgaand aan de ingreep gewoon eten en drinken.

Verdoving

De ingreep wordt op de polikliniek gedaan onder plaatselijke verdoving. U hoeft niet onder narcose, maar u bent wakker tijdens de ingreep. Wij raden u aan van te voren vervoer naar huis te regelen. Het is direct na de ingreep niet verstandig zelf een auto te besturen.

Bloedverdunnende medicijnen

Het gebruik van alle bloedverdunnende middelen geeft een verhoogde kans op bloedingen tijdens deze ingreep. U moet dus tijdelijk met bloedverdunnende medicijnen stoppen. Overleg hierover met de polikliniek Urologie van Alrijne Ziekenhuis.

De ingreep

U meldt zich op de polikliniek Urologie. De verpleegkundige brengt u naar een onderzoekskamer. Hier doet u de kleding van het onderlichaam uit. De kleding van het bovenlichaam kunt u aanhouden.
Daarna neemt u plaats op de onderzoekstafel. De verpleegkundige ontsmet de balzak en legt steriele doeken rond de penis. Het kan zijn dat de uroloog tijdens de ingreep kleine bloedvaatjes moet dichtschroeien. Daarom krijgt u een elektrodeplaat op uw bovenbeen.
Vervolgens verdooft de uroloog het gebied van de voorhuid door injecties in de penis. Daarna voert de uroloog de ingreep uit.
De uroloog maakt het frenulum los en plaatst zo nodig enkele hechtingen tussen de voorhuid en de eikel. Deze hechtingen lossen binnen enkele weken vanzelf op.
Tot slot wordt de behandelde plek met steriele vaseline ingesmeerd. De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Naar huis

U mag na de ingreep meteen naar huis.
Heeft u voor de ingreep bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dan hoort u direct na de ingreep wanneer u hiermee weer kunt starten.
Na een frenulumplastiek is normaal gesproken geen controleafspraak op de polikliniek nodig.
Als u ergens over twijfelt, kunt u altijd contact opnemen met de polikliniek Urologie.

Adviezen voor thuis

  • Er zit geen verband op de wond, wel vaseline.
  • U mag gewoon douchen, maar niet in bad. Wij adviseren u de penis dagelijks te wassen met water (geen zeep) en weer vaseline aan te brengen. U kunt daarbij de voorhuid soepel over de eikel bewegen. Als de wond genezen is, mag u weer in bad.
  • De wond kan een beetje nabloeden.
  • We adviseren tot 1 week na de ingreep niet te sporten.
  • Wij adviseren u om gedurende 2 weken na de ingreep geen geslachtsgemeenschap te hebben.

Risico’s en complicaties

De complicaties bij een frenulumplastiek beperken zich bijna altijd tot de wond.
  • Nabloeding of een bloeduitstorting onder een hechting.
  • Infectie of een abces.
  • Bloeding door ochtenderectie. Als u een (ochtend-)erectie krijgt, dan is dat pijnlijk. Door de zwelling kan de wond wat gaan bloeden. U kunt de penis dan het beste stevig vasthouden, daar waar de bloeding is en met een gaasje goed dicht drukken. Na vijf minuten zal het bloeden meestal stoppen.

Contact opnemen met het ziekenhuis

In de volgende situaties neemt u contact op met het ziekenhuis:
  • Als er pus of veel bloed uit de wond komt of de penis steeds dikker wordt;
  • Als de pijn erger wordt, ondanks dat u paracetamol heeft ingenomen tegen de pijn;
  • Als u koorts heeft, boven de 38,5 ºC;
  • Als de penis blijft bloeden na een erectie.
Op werkdagen kunt u tussen 08.30 - 12.00 uur en 13.30 - 15.30 uur bellen met de polikliniek Urologie: telefoonnummer 071 582 8060 (alle locaties)

In de avond en tijdens het weekend kunt u contact opnemen met verpleegafdeling Urologie B2, telefoonnummer 071 582 9019.

Verdere informatie

Als u verhinderd bent om te komen, vragen we u dit ruim van tevoren aan ons door te geven. In uw plaats kan een andere patiënt geholpen worden. Neem wel altijd uiterlijk 24 uur van tevoren contact op. Belt u later af, dan zijn wij genoodzaakt de tijd die voor u gereserveerd is in rekening te brengen. U ontvangt hiervoor een nota van het ziekenhuis.
Alrijne ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Het kan daarom zijn dat een gesprek, onderzoek of behandeling (gedeeltelijk) wordt gedaan door een uroloog in opleiding, basisarts of een arts in opleiding.

Tot slot

Wat neemt u mee?
  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek Urologie.

De polikliniek Urologie (alle locaties) is op werkdagen tussen 08.30 - 12.00 uur en tussen 13.30 - 15.30 uur te bereiken via telefoonnummer 071 582 8060.

Buiten deze uren en dagen wordt u automatisch doorverbonden met het antwoordapparaat. Dan hoort u hoe u de uroloog bij spoedgevallen kunt bereiken.

De verpleegafdeling Urologie van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is te bereiken via 071 582 9019.