Afdelingen & Specialismen
De pijnspecialist heeft u voorgesteld om uw pijnklachten te behandelen door middel van een behandeling van het Ganglion Sphenopalatinum. Deze folder geeft u meer informatie over deze behandeling.
Doel
Het doel van de behandeling is uw pijnklachten te verminderen.
Algemene informatie
Het Ganglion Sphenopalatinum is een zenuwknoop waarin veel zenuwbanen samenkomen. Deze zenuwknoop is belangrijk voor behandelingen van sommige vormen van pijn in het gezicht of het hoofd. Het ligt binnen de schedel, naast de kaakholte aan de buitenzijde achter de neus. Door de behandeling van het Ganglion Sphenopalatinum wordt de pijngeleiding van de zenuw beïnvloed, waardoor in veel gevallen pijnvermindering optreedt.
Om ervoor te zorgen dat u de behandeling niet bewust meemaakt, vindt de behandeling onder sedatie (roesje) plaats.
Belangrijk
- Als u antistolling (bloedverdunners) gebruikt, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de pijnspecialist/behandelend arts of aan de medewerkers van het Pijnbehandelcentrum.
- Meld vóór de behandeling als u zwanger bent of bekend bent met:
- een pacemaker, ICD, neurostimulator;
- allergieën voor jodium, contrastvloeistof of medicijnen.
- Bent u de dag van de behandeling ziek of heeft u koorts, neem dan contact op met het Pijnbehandelcentrum.
- Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis kan er maximaal één persoon bij u blijven.
- Na de behandeling raden wij u aan dezelfde dag niet actief aan het verkeer deel te nemen.
- Wij adviseren u om met een begeleider naar het Pijnbehandelcentrum te komen, zodat deze u naar huis kan brengen.
Voorbereiding thuis
U moet voor de behandeling nuchter zijn (dat wil zeggen niet gegeten of gedronken hebben). U dient zich te houden aan de volgende afspraak:- Vanaf middernacht (24.00 uur) voor de behandeling mag u geen vast voedsel meer nemen, dus geen ontbijt.
- U mag wel blijven drinken tot 2 uur voor de geplande behandeling!
- Het drinken blijft beperkt tot 4 keuze mogelijkheden: water, heldere limonadesiroop, thee en koffie zonder melk.
- Dus: géén melkproducten, fruitsappen of koolzuurhoudende dranken en ook géén snoepgoed.
- Eventuele medicatie mag u altijd met een klein slokje water innemen tot uiterlijk 1 uur vóór de behandeling, behalve als de pijnspecialist het anders met u heeft afgesproken.
Voorbereiding in het ziekenhuis
De behandeling vindt plaats in het Pijnbehandelcentrum van het Alrijne Ziekenhuis op locatie Alphen a/d Rijn. Een kwartier voor de behandeling verwachten wij u in het Pijnbehandelcentrum, waar u zich kunt melden bij de balie. De behandeling vindt plaats in een speciaal daarvoor ingerichte behandelkamer op het OK-complex.De behandeling
Een blokkade van het Ganglion Sphenopalatinum wordt gedaan door middel van PRF (Pulsed Radio Frequente stroom) behandeling en/of RF ( radio frequente) behandeling.- PRF (Pulsed Radio Frequente stroom) behandelingTijdens de behandeling ligt u op uw rug op de behandeltafel. Vervolgens wordt er een infuus ingebracht en krijgt u wat zuurstof ondersteuning. Tevens wordt u aangesloten op een monitor, zodat wij u tijdens de behandeling kunnen bewaken. Eventueel wordt uw hoofd gefixeerd omdat u tijdens de ingreep geen onverwachtse bewegingen mag maken. De pijnspecialist voert de behandeling uit en wordt hierbij geassisteerd door de consulent pijnbestrijding of gespecialiseerd verpleegkundige en een röntgenlaborant. Onder röntgendoorlichting wordt het behandelgebied op een monitor zichtbaar gemaakt. De plaats van de behandeling wordt afgetekend en de huid wordt ontsmet. Via het infuus krijgt u een kortwerkend slaapmiddel ingespoten, waarna u in slaap valt. Via de wang plaatst de pijnspecialist de naald bij de kern van het Ganglion Sphenopalatinum en laat de pijnspecialist u even wakker worden om met behulp van kleine teststroompjes de plaats van de naald te controleren. U voelt hierbij een prikkelend gevoel in uw gezicht. Als de naald op de juiste plaats zit gaat u weer slapen, spuit de pijnspecialist verdovingsvloeistof in en kan de behandeling starten. Met korte stroomstootjes wordt bij de zenuwknoop een elektrisch veld aangelegd waardoor het puntje van de naald wordt verwarmd.
- RF (Radio Frequente) behandeling.Deze behandeling wordt ook wel warmte behandeling genoemd.Door middel van radio frequente golven wordt de punt van de naald kortdurend verwarmd.
Duur van de behandeling
De behandeling duurt 30 minuten.Na de behandeling
Na afloop van de behandeling verblijft u nog enige tijd in de huiskamer van het Pijnbehandelcentrum. De pijnspecialist komt nog bij u langs. Als alles in orde is, mag u weer naar huis. Door de sedatie kunt u minder snel reageren.Weer thuis
Als de plaatselijke verdoving is uitgewerkt (een tot enkele uren na de behandeling) kan er napijn optreden. Dit komt omdat de naald geplaatst wordt in een geprikkeld gebied. De pijn kan dus de eerste dagen toenemen. Dit duurt meestal één tot enkele dagen. U kunt hiertegen pijnstillers innemen. Dit kan uw eigen pijnmedicatie zijn of Paracetamol volgens de dosering op de bijsluiter. Zo nodig kan in overleg met uw pijnspecialist of huisarts een andere pijnstiller worden voorgeschreven. Gedurende de dag van de behandeling is het raadzaam om rustig aan te doen. U mag doen wat u kunt, tenzij de pijnspecialist anders met u heeft afgesproken.Resultaat
Het is belangrijk om te weten dat het mogelijke effect van de behandeling pas na enkele weken kan optreden. Het is ook mogelijk dat u al eerder minder pijnklachten ervaart. Er wordt in overleg met de pijnspecialist een bel/controle afspraak met u gepland om het resultaat te beoordelen.Bijwerkingen en complicaties
- Bloeduitstorting: deze kan ontstaan als er een bloedvaatje is geraakt. Dit veroorzaakt een blauwe plek en soms ook napijn.
- Spierpijn in het gebied waar geprikt is.
- Dubbelzien. Dit is van tijdelijke aard.
- Bloedneus.
- Er kan tijdelijk een doof gevoel ontstaan in de bovenkaak, tandenrij of gehemelte aan de behandelde kant.
- Een infectie. Krijgt u koorts, neem dan contact op met uw pijnspecialist of huisarts.
Tot slot
Wat neemt u mee?- uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
- uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.
Bereikbaarheid Pijnbehandelcentrum
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u ons bellen.Het secretariaat van het Pijnbehandelcentrum van Alrijne is te bereiken op maandag t/m vrijdag van 08.30 - 12.00 uur en 13.30 - 15.30 uur via 071 582 8039.
Het Pijnbehandelcentrum Leiden heeft routenummer 63
Het Pijnbehandelcentrum Alphen a/d Rijn heeft routenummer 50.