Uw kind heeft een gebroken sleutelbeen (clavicula). De behandeling is het dragen van een sling, dit is een soort mitella.
Samenvatting
- Uw kind heeft een gebroken sleutelbeen. Deze breuk herstelt meestal zonder klachten.
- We maken geen afspraak voor een controle op de polikliniek. Deze is meestal niet nodig.
- Als de schouder niet te veel pijn meer doet, mag de sling af. Dat kan meestal na 1 tot 2 weken.
’s Nachts hoeft de sling niet om. Gebruik de sling niet langer dan 4 weken. - Het is belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met het bewegen van de schouder en arm om stijfheid van de schouder te voorkomen. Gebruik de schouder en arm op geleide van de pijn.
- Een instructievideo voor het opnieuw aanbrengen van de sling kunt u vinden op www.alrijne.nl/vfc
- Als er tijdens het herstel vragen of problemen zijn, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek Chirurgie via telefoonnummer 071 582 8045.
De behandeling
Een gebroken sleutelbeen komt vaak voor bij kinderen. De behandeling bestaat uit een sling. Bij kleine kinderen lukt het meestal niet hen een sling te laten dragen. Dit is niet erg. Een sleutelbeenfractuur herstelt in principe altijd volledig.- 0-4 weken: Sling dragen en af doen als de schouder niet te pijn doet. Schouder en arm bewegen zodat ze niet stijf worden. Stop als het pijn gaat doen.
- 4-6 weken: Schouder bewegen als het niet te veel pijn doet.
- Na 6 weken: Uw kind kan weer geleidelijk starten met sporten en gymmen.
Instructies
Voor een goede genezing zijn de volgende instructies belangrijk:- De sling houdt de arm een aantal dagen tot weken in een prettige positie.
- U mag de sling verwijderen zodra de pijn dat toelaat. ’s Nachts hoeft de sling niet om. Gebruik de sling maximaal 4 weken.
- Om te voorkomen dat de schouder stijf wordt, is het belangrijk dat uw kind zo snel mogelijk begint met bewegen van de schouder en arm. Gebruik de schouder en arm uitsluitend op geleide van pijnklachten. Dat wil zeggen dat uw kind de schouder en arm mag bewegen zolang hij/zij de pijn kan verdragen.
- Activiteiten, zoals sport en gymmen, mag na 6 weken als de pijn dit toelaat. U kunt hiermee ook langer wachten.
- Heeft uw kind pijn? Bij pijn kunt u uw kind paracetamol geven. Wacht niet met paracetamol geven totdat uw kind te veel pijn heeft. Geef het altijd verspreid over de dag.
Herstel
- Een controle op de polikliniek is in principe niet nodig. De breuk geneest meestal binnen enkele weken volledig.
- Nadat de breuk is hersteld, kan het voorkomen dat er een bobbel te zien is bij het sleutelbeen. Dit belemmert de functie niet.
- Neemt de pijn erg toe, of wordt deze niet geleidelijk minder? Neem dan contact op met de polikliniek Chirurgie. Als een controle dan toch nodig is, maken we een afspraak.
- Fysiotherapie is meestal niet nodig. Als u na 6 weken niet tevreden bent over de functie van de schouder van uw kind, dan kunt u via de huisarts een verwijzing voor de fysiotherapeut vragen. Een verwijzing is niet verplicht.
Vervangen sling
Als u de sling wilt vervangen of opnieuw om wilt doen, kunt u in het filmpje dat u vindt op de website of via de VFC app zien hoe dat moet.Oefeningen
Het is belangrijk dat uw kind de arm beweegt zodra de pijn dit toelaat. Met het normaal bewegen van de arm, oefent uw kind ook, speciale oefeningen zijn niet nodig.Vragen
Heeft u nog vragen? Stelt u deze dan aan de polikliniekassistent of de arts van de polikliniek Chirurgie.De polikliniek Chirurgie is van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 12.00 uur en van 13.30 - 15.30 uur te bereiken via telefoonnummer 071 582 8045.
De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden te bereiken via telefoonnummer 071 582 8905.
Tijdens kantooruren kunt u bellen naar de polikliniek Chirurgie.