Afdelingen & Specialismen

U heeft vandaag op de polikliniek/afdeling een katheterventiel op uw katheter gekregen. De verpleegkundige heeft u uitgelegd hoe u met dit ventiel om moet gaan. In deze folder kunt u alles nogmaals nalezen. De informatie in deze folder is een aanvulling op de informatie in de folder Met een katheter naar huis.


Katheter met katheterventiel

In overleg met de uroloog/specialist of verpleegkundige is besloten dat u geen katheterzak krijgt, maar een katheterventiel. Een katheterventiel is niet geschikt voor iedere patiënt. De uroloog/specialist of de verpleegkundige

h

eeft dit met u besproken. Ook moet de blaas in staat zijn om voldoende urine op te slaan.



Wat is een katheterventiel?

Een katheterventiel is een kraantje dat wordt aangesloten op het uiteinde van de katheter. Hij wordt ook wel kraantje of flip flo genoemd. Een katheterventiel kan worden aangesloten op een katheter die via de plasbuis loopt

en

op een katheter die aangebracht is via een opening in de buik. U kunt een katheterventiel gebruiken in plaats van een beenzak.


katheterventiel


Voordelen katheterventiel

De blaas krijgt de opvangfunctie weer terug.

  • U traint de blaas doordat deze zich vult met urine tot het moment dat u het ventiel opent. Uw blaas blijft gewend om urine te verzamelen en op te houden.
  • Door het gebruik van het katheterventiel heeft u meer bewegingsvrijheid doordat u geen urinezak op het been hoeft te dragen.
  • U heeft minder snel last van blaaskrampen doordat de kathetertip niet continu tegen de blaaswand aankomt.

Hoe werkt een katheterventiel?

Een katheterventiel heeft een hendeltje. Als u het hendeltje naar boven duwt, wordt de katheter afgesloten. Als u het hendeltje naar beneden duwt, wordt de katheter geopend en loopt de blaas leeg. De meeste ventielen zijn zo ontworpen dat ze op bijpassende systemen - bijvoorbeeld nachtzakken - kunnen worden aangesloten.
's Nachts kan een nachtzak op het ventiel geplaatst worden. Als u het hendeltje naar beneden duwt, loopt de urine rechtstreeks in de zak. U hoeft dan 's nachts niet naar het toilet om de blaas te legen.

kv open en dicht


Het gebruik van een katheterventiel

Het is belangrijk dat de blaas regelmatig of bij aandrang wordt geleegd. Dit moet iedere 3 tot 4 uur gebeuren. Ook voordat u ontlasting heeft, moet u de blaas legen. Hierdoor voorkomt u lekkage langs de buitenkant van de katheter door het persen.

Hoe leeg ik de blaas?

  • Was de handen voor en na het gebruik van het katheterventiel.
  • Open het katheterventiel door de hendel naar beneden te duwen.
  • Laat de urine in het toilet lopen.
  • Sluit het katheterventiel door de hendel naar boven te duwen.
  • Maak het uiteinde van het katheterventiel schoon met lauw water.

Verwisselen van het katheterventiel

  • Vervang het katheterventiel één keer in de 6 weken of bij de volgende katheterwissel.
  • Als u ziet dat er veel gruis/aanslag in het ventiel zit, is het raadzaam om het katheterventiel eerder te vervangen.
  • Was de handen.
  • Open de verpakking.
  • Pak met een hand de katheter vast en knik deze zodat er geen urine uit kan lopen.
  • Ontkoppel het gebruikte katheterventiel van de katheter.
  • Pak met de andere hand het schone katheterventiel en sluit deze aan op de katheter.
  • Gooi het gebruikte katheterventiel in de afvalbak.

Het aansluiten van een katheterzak voor de nacht

Het kan zijn dat u het advies heeft gekregen om voor de nacht een katheter nachtzak aan te sluiten.
  • Was de handen voor en na het aansluiten van de katheterzak op het katheterventiel.
  • Leeg de blaas door het katheterventiel te openen en laat de urine in het toilet lopen.
  • Open de verpakking van de katheterzak, verwijder de beschermdop en bewaar deze.
  • Duw de connector van de slang van de katheterzak aan het katheterventiel.
  • Laat het katheterventiel in open positie staan wanneer deze is aangesloten op de katheterzak.
  • Zorg ervoor dat de katheterzak aan de onderkant gesloten is.
  • Sluit het katheterventiel voordat u de nachtzak afkoppelt.

Het legen van de nachtzak

Als de nachtzak vol zit met urine, kunt u het kraantje aan de onderkant openzetten en de urine in het toilet laten lopen. De nachtzak kunt u na het legen doorspoelen met lauwwarm water en opbergen in een schone handdoek. U kunt ongeveer 1 week met één nachtzak doen.

Het vastmaken van het katheterventiel

Als u het prettig vindt om het ventiel vast te maken, kunt u dit doen met speciale fixatiepleisters of u kunt het katheterventiel tussen de sliprand fixeren. Het katheterventiel hoeft niet lager te zitten dan de blaas. Dit is alleen nodig bij het legen van de blaas.

Het bewaren van het katheterventiel

Bewaar de katheterventielen in hun originele verpakking op een koele droge plaats en niet in direct zonlicht of in de koelkast. Gebruik het katheterventiel niet als de verpakking beschadigd is.

Kan ik douchen met een katheterventiel?

U kunt gewoon douchen met een katheterventiel. Als u doucht, maakt u de katheter op de normale manier schoon.

Mag ik alles doen met een katheterventiel?

U kunt met uw katheter met ventiel gewoon fietsen, sporten, zwemmen etc. Als u twijfelt over een activiteit, dan kunt u dit altijd met een verpleegkundige op de polikliniek bespreken.

Nieuw materiaal bijbestellen

Meestal heeft u het katheterventiel gekregen op de polikliniek of afdeling. Een vervolgbestelling doet u op dezelfde manier als u nu gewend bent. De bestellingen worden geleverd door een firma of apotheek. Mocht u vragen hebben over bestellingen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek/afdeling.

Vergoeding

De firma of apotheek waarvan u materialen ontvangt, declareert zelf de kosten bij uw zorgverzekeraar. U hoeft hier dus niets voor te regelen. Meestal worden alle materialen die u nodig heeft voor het verzorgen van uw katheter vergoed door de verzekering. Houd er rekening mee dat uw eigen risico hiervoor wordt gebruikt. Als u vragen heeft over de vergoeding neemt u dan contact op met desbetreffende firma of apotheek.

Belangrijk!

Wij raden u aan om elke dag 1,5 liter water te drinken. Dit is nodig om uw blaas goed door te spoelen en eventuele urineweginfecties te voorkomen. Ook zorgt dit ervoor dat de katheter goed open blijft. Verder is het belangrijk om voor en na het verwisselen van een urinezak uw handen te wassen.

Mogelijke problemen

Naast de gebruikelijke problemen die u kunt hebben door de katheter, wijzen wij u nog op het volgende:
  • Zorg dat het katheterventiel goed gesloten is. Dit voorkomt lekkages.
  • Wees voorzichtig met het omhoog en omlaag trekken van de onderkleding. U kunt, zonder dat u het merkt, het ventiel openzetten.
  • Als het katheterventiel niet aan uw verwachtingen voldoet of problemen geeft, mag u altijd weer de dagzak gaan gebruiken.
  • Als u last heeft van het katheterventiel, kan het raadzaam zijn om voor een paar dagen/weken weer een beenzak te gebruiken om de blaas wat meer rust te geven.
  • Als u urinelekkage langs de katheter heeft, controleer dan of de blaas niet te vol is.
  • Als de blaas niet goed leegloopt, controleer dan of er geen knik in de katheter zit en ga na of u voldoende gedronken heeft.
Heeft u deze problemen opgelost en loopt de urine nog steeds niet, neem dan contact op met uw huisarts of de polikliniek/afdeling Urologie.

Als u problemen heeft met het katheterventiel dat u gaat gebruiken, weet dan dat er alternatieven zijn. U kunt dit bespreken met de verpleegkundige van de polikliniek of afdeling.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek Urologie.

De polikliniek Urologie Alrijne Ziekenhuis Leiden is op werkdagen tussen 08.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur telefonisch te bereiken via nummer 071 517 8244.

De polikliniek Urologie in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is op werkdagen tussen 08.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur telefonisch te bereiken via nummer 071 582 8060.

De polikliniek Urologie in Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn is op dagen dat wij spreekuur hebben tussen 08.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur telefonisch te bereiken via 0172 467 060.

Buiten deze uren en dagen wordt u automatisch doorverbonden met de locatie Leiderdorp of met het antwoordapparaat, waarop wordt verteld hoe u de uroloog bij spoedgevallen kunt bereiken.

De verpleegafdeling Urologie van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is te bereiken via 071 582 9019.