Afdelingen & Specialismen

De arts heeft u een gipsschoen voorgeschreven. In de meeste gevallen omdat u aan één of meerdere tenen geopereerd bent of omdat u een fractuur in de voet heeft. Zowel de arts als de gipsverbandmeester zullen u vertellen waar u op moet letten. In deze folder herhalen we dit zodat u het thuis rustig na kunt lezen. Neem bij een bezoek aan de gipskamer altijd uw krukken mee!

Belasten van het been

Na het aanbrengen mag u het gips 30 minuten niet belasten. Vaak mag u de gipsschoen volledig belasten. Heeft u ‘ouderwets’ gips gekregen dan mag u de schoen zelfs 48 uur niet belasten! Is echter afgesproken dat u gedeeltelijk mag belasten, dan mag er slechts een bepaald gewicht op het been rusten. Zeker in de beginfase na een operatie is het langzaam uitbreiden van het gewicht het prettigst. Dan gaat u het gewicht langzaam verhogen gedurende de tijd dat u het gips heeft. Als u met ruim de helft van uw eigen lichaamsgewicht belast, dan kunt u met één kruk gaan lopen. De kruk houdt u dan aan de kant van het 'gezonde' been. U beweegt uw gipsvoet tegelijk met de kruk naar voren. Dit vereist enige oefening. Het is van het grootste belang dat u altijd de schoen onder uw gips draagt. Wanneer u dit niet doet kunt u gemakkelijk uitglijden. Bovendien gaat het gips sneller stuk en kunt u uw vloerbedekking beschadigen. Zelf een auto besturen mag niet, omdat u dan niet verzekerd bent.

Rust

Uiteraard dient u zich te realiseren dat u het gips niet zomaar hebt gekregen. Het is verstandig om verantwoord te belasten. De eerste dagen kunnen de voet, maar ook de enkel, dik worden. Legt u dan uw been goed hoog, waarbij de voet hoger moet liggen dan de knie en de knie hoger dan de heup. U kunt zo nodig ’s nachts een verhoging maken van het voeteneinde van uw matras.

Gips droog houden

Het is van het grootste belang het gips droog te houden. Er zijn douchehoezen die u aan kunt schaffen om het gips droog te houden. U kunt ook met plastic zakken en plakband voorkomen dat uw gips nat wordt. Vergeet uw (stevige!) veterschoen niet als u weet dat uw gips verwijderd wordt!

Gipsklachten

Als u klachten heeft van het gips zoals een scherpe rand, strak zitten of kapot gips dan kunt u zonder afspraak tussen 8.00 uur en 8.30 uur binnenlopen op het inloopspreekuur. U kunt zich melden op de gipskamer.

Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis uw patiëntenkaart, voorzien van de juiste gegevens, mee te nemen. Ook is het belangrijk dat u een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringspas bij zich heeft. Heeft u geen patiëntenkaart, of zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis. Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak. Mocht u onverwacht verhinderd zijn, geeft u ons dit dan zo snel mogelijk door. We kunnen met u dan een nieuwe afspraak maken en de vrijgekomen tijd voor een andere patiënt reserveren.

Vragen

Heeft u vragen, dan kunt u op werkdagen van 08.15 tot 16.30 uur contact opnemen met de gipskamer van Alrijne Ziekenhuis, telefoonnummer 071 582 8045. De gipskamer van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 87. De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905. Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.