Afdelingen & Specialismen

U krijgt een schoen van gips: een gipsschoen. Dit kan nodig zijn omdat u aan 1 of meerdere tenen bent geopereerd. Of omdat u een breuk in de voet heeft.De arts en de gipsverbandmeester hebben u verteld waar u op moet letten. In deze folder kunt u de informatie nog eens nalezen. Neem bij een bezoek aan de gipskamer altijd uw krukken mee!


Belasten van het been

Nadat u het gips heeft gekregen, mag u er 30 minuten niet op staan. Daarna mag u wel op de gipsschoen staan.


(Let op: Heeft u ‘ouderwets’ gips gekregen? Dan mag u niet (nooit) op de gipsschoen gaan staan!)

Heeft de arts gezegd dat u na de operatie op uw voet mag gaan staan? Dan is het het fijnst om het gewicht op uw voet langzaam uit te breiden. In de tijd dat u het gips heeft, gaat u steeds wat vaker op de gipsvoet staan.


Als u met ruim de helft van uw eigen lichaamsgewicht op de gipsvoet kunt staan, dan kunt u met één kruk gaan lopen. De kruk houdt u dan aan de kant van het 'gezonde' been. U beweegt uw gipsvoet tegelijk met de kruk naar voren. U moet oefenen om dit te kunnen. Op onze website staan instructiefilmpjes. Kies het filmpje

'belast lopen met krukken'

.



Het is belangrijk dat u altijd een schoen aan heeft onder uw gips. Als u dit niet doet kunt u gemakkelijk uitglijden. Ook gaat het gips sneller stuk en kunt u uw vloerbedekking beschadigen.



Zelf een auto besturen mag niet, omdat u niet verzekerd bent als u autorijdt met een gipsschoen.



Rust houden

Vergeet u niet dat u het gips niet zomaar hebt gekregen: uw voet was gebroken of uw voet is geopereerd. Het is verstandig om voorzichtig te zijn met lopen . De eerste dagen kunnen de voet en de enkel dik worden. Leg dan uw been goed hoog. De voet moet hoger liggen dan de knie en de knie hoger dan de heup.


Als het nodig is, kunt u ’s nachts het voeteneinde van uw matras verhogen.



Het gips mag niet nat worden!

Het gips mag niet nat worden! U kunt douchehoezen kopen om het gips droog te houden. U kunt ook plastic zakken en plakband gebruiken om ervoor te zorgen dat het gips niet na wordt.



Vergeet niet om uw (stevige!) veterschoen mee te nemen naar het ziekenhuis als u weet dat uw gips verwijderd wordt!



Gipsklachten

Heeft u klachten van het gips, zoals een scherpe rand, strak zitten of kapot gips?


Dan kunt u zonder afspraak tussen 8.00 uur en 8.30 uur binnenlopen op het inloopspreekuur van de gipskamer. U kunt zich melden op de gipskamer.



Tot slot

Wat neemt u mee?

  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Vragen

Heeft u vragen, dan kunt u op werkdagen van 08.15 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur contact opnemen met de gipskamer van Alrijne Ziekenhuis, telefoonnummer 071 582 8045. De gipskamer van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 87.

De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905.