Afdelingen & Specialismen
Deze folder geeft informatie over hysteroscopie én curettage, omdat deze ingrepen meestal gezamenlijk worden uitgevoerd. Een curettage of een hysteroscopie kan echter ook als zelfstandige ingreep worden verricht.
Wat houdt een hysteroscopie in?
Een hysteroscopie is een ingreep waarbij met een kijkbuisje (de hysteroscoop) via de schede de baarmoederholte en het baarmoederhalskanaal worden bekeken.
Wat houdt een curettage in?
Een curettage is een ingreep waarbij met een schraapinstrument, de curette, een laag slijmvlies van de binnenkant van de baarmoeder wordt weggehaald. Het weefsel dat wordt weggehaald, wordt in het laboratorium onderzocht. We noemen het daarom een diagnostische curettage.
Soms wordt de curettage gedaan om hevig bloedverlies te verhelpen, dus als therapie (behandeling). Dat noemen we een therapeutische curettage.
De reden om een hysteroscopie en curettage te doen, is door de arts met u besproken.
Voorbereiding op de ingreep
Op het spreekuur van de anesthesie krijgt u uitleg over de verdoving tijdens de operatie: een ruggenprik of algehele narcose. U krijgt ook de informatie over het nuchterbeleid. Dit betekent dat u een bepaalde periode voor de operatie niet mag eten of drinken of roken.
Opname
Deze ingreep zal meestal plaats vinden in Alrijne Ziekenhuis Leiden of Leiderdorp. U meldt zich op de afgesproken tijd bij de receptie (hoofdingang). Meestal wordt u opgenomen op de afdeling dagverpleging en kort verblijf (afdeling 3A). In Leiderdorp meldt u zich op de afdeling Gynaecologie (C2E).
Op de afdeling vindt een opnamegesprek plaats. U hoort van de verpleegkundige hoe laat de ingreep plaats vindt.
De ingreep
Van de afdeling wordt u in bed naar de operatieafdeling gebracht. Op de voorbereidingskamer wordt de eventuele ruggenprik gegeven, waarna u de operatiekamer wordt binnengebracht en op de operatietafel wordt gelegd. Eventuele algehele anesthesie wordt hier toegediend.
Uw benen worden in de steunen gelegd, zoals bij het onderzoek op de polikliniek. Met een speculum wordt de baarmoedermond in zicht gebracht, die met een tangetje wordt vastgepakt.
Hysteroscopie
De hysteroscoop wordt in de baarmoederhals geschoven. Via de scoop wordt steriel water naar binnen geperst om de baarmoederholte goed te kunnen bekijken. Op een tv-scherm kunnen de operateur, de operatieassistent en eventueel uzelf zien hoe de binnenzijde van de baarmoederhals en baarmoederholte er uitzien. Eventuele afwijkingen kunnen worden vastgesteld.
Curettage
Met een tangetje wordt de baarmoederhals vastgegrepen en wordt het baarmoederhalskanaal met staafjes opgerekt.
Met een curette wordt het weefsel van de binnenzijde van de baarmoederholte weg geschraapt. Dit weefsel wordt naar het pathologisch laboratorium in ons ziekenhuis gestuurd.
Na de ingreep
Na de ingreep wordt u naar de uitslaapkamer (= verkoeverkamer) gebracht. Als alles goed met u gaat, wordt u weer naar de afdeling gebracht waar u werd opgenomen.
De verpleegkundige daar vertelt u wanneer u weer naar huis mag. Meestal komt de gynaecoloog langs om u te vertellen hoe de ingreep ging en wat hi/zij heeft gezien.
Vraagt u tevoren iemand om u uit het ziekenhuis te komen ophalen. Wij adviseren u niet alléén naar huis te gaan, in ieder geval mag u niet zelf auto rijden.
Bij het naar huis gaan, krijgt u een afspraak mee voor controle op de polikliniek. Daar wordt de uitslag van het weefselonderzoek besproken en worden zo nodig afspraken gemaakt over verdere behandeling.
Klachten na de ingreep
De eerste dagen na de ingreep kan nog bloedverlies optreden. Als het bloedverlies helemaal is gestopt, kan u weer geslachtsgemeenschap( seks) hebben. Dit kan enkele dagen duren, soms wat langer, een dag of 10.
Ook kunt u buikpijn hebben zoals bij een menstruatie. Hier kunt u pijnstillers voor nemen.
Menstruatie en pilgebruik
Over het algemeen komt de eerstvolgende menstruatie gewoon op de dag die u normaal zou verwachten. Als u de pil of andere hormoonmedicijnen gebruikt, zal de gynaecoloog met u bespreken of u daarmee door moet gaan en op welke manier.
Als u de overgang al hebt doorgemaakt, hoort geen bloedverlies meer op te treden, behalve de eerste week na de ingreep.
Wanneer weer aan het werk?
De meeste vrouwen knappen na de ingreep weer snel op, na één of enkele dagen. Hoe lang het herstel precies duurt verschilt van persoon tot persoon. Als u zich weer fit voelt kunt u uw normale werkzaamheden weer hervatten.
Complicaties
Bij complicaties, zoals:
- toenemende pijn,
- koorts of
- toenemend bloedverlies,
Vragen
Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de polikliniekassistent of de gynaecoloog. Bent u van mening dat in deze folder bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan horen wij dat graag.Tot slot
Wat neemt u mee?- uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
- uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.
Bereikbaarheid
De polikliniek Gynaecologie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 12.00 uur en van 13.30 - 15.30 uur via telefoonnummer 071 582 8048.De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantooruren telefonisch te bereiken via telefoonnummer 071 582 8905. Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.