Afdelingen & Specialismen
Uw arts heeft bij u lichen planus van het mondslijmvlies vastgesteld. In deze folder leest u wat lichen planus is en welke behandelingen er mogelijk zijn.
Wat is lichen planus?
Lichen planus, ook wel kortweg lichen genoemd, is een ontstekingsachtige aandoening die zowel op de huid als op de slijmvliezen kan voorkomen. De oorzaak is onbekend. Mogelijk veroorzaakt contact met vullingen in tanden of kiezen lichen planus of daarop lijkende slijmvliesafwijkingen. Toch leidt vervanging van deze vullingen lang niet altijd tot verbetering. Lichen planus komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, meestal op middelbare leeftijd. U kunt last hebben van een pijnlijk, branderig gevoel in de mond. Vaak zijn de klachten wisselend. Soms blijkt de aandoening gedurende het hele leven aan te houden. Lichen planus is niet besmettelijk.
Hoe ziet lichen planus eruit?
Meestal is lichen planus herkenbaar aan fijne, licht verweven witgrijze lijntjes. Ook kan het zich voordoen als een meer rode afwijking waarin soms één of meer zweertjes kunnen voorkomen. In de mond komt lichen planus voornamelijk voor op het slijmvlies van de wang en in mindere mate ook op dat van de lippen en de tong. Vaak is ook het tandvlees erbij betrokken. Vrijwel altijd gaat het om verschillende plekjes, vaak in een min of meer symmetrisch patroon.
Onderzoek
Voor het stellen van de definitieve diagnose wordt soms een klein stukje weefsel uit het veranderde mondslijmvlies weggenomen. Dit wordt bekeken onder de microscoop. Op deze manier kan de arts de diagnose met meer zekerheid stellen. Het heeft bij deze aandoening meestal geen zin om bijvoorbeeld bloedtesten of een allergietest te doen.
Behandeling
Omdat de oorzaak van lichen planus onbekend is, kan de afwijking niet effectief behandeld of voorkomen worden. Wel is het mogelijk om de klachten enigszins te verlichten. Hiervoor kan de arts u een zalf of mondspoeling voorschrijven. U brengt de zalf enige malen per dag aan op de plaats in de mond waar de klachten voorkomen. Voordat u de zalf aanbrengt, dient u het mondslijmvlies voorzichtig te drogen met een gaasje. Na het aanbrengen van de zalf mag u een half uur niet eten en drinken. Wanneer lichen planus op het tandvlees voorkomt, is het aan te bevelen bij het tandenpoetsen een niet al te harde tandenborstel te gebruiken.
Controle
Voor alle zekerheid raden wij u aan uw mond één keer per jaar te laten nakijken door uw tandarts of eventueel door de kaakchirurg. In overleg met uw arts wordt bekeken of verdere controle noodzakelijk is. Deze controle kan vaak bij de periodieke controle bij de tandarts plaatsvinden.
MKA-chirurgen
In Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp werken de volgende MKA-chirurgen: F.J.J. van Velzen Mw. M.A. Wijn Dr. E.G. Salentijn M.W.K. Roeloffs
Tot slot
Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringspas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis.
Vragen
Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek. U kunt ons ook e-mailen: polimondziekten@alrijne.nl. De polikliniek Mondziekten-, Kaak- en Aangezichtschirurgie in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 26 en is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 071 582 8055 tussen 08.30 en 12.30 en 13.30 en 16.30 uur. De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905. Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.