Afdelingen & Specialismen

U heeft een mallet vinger. In deze folder leest u wat een mallet vinger is en hoe deze kan worden behandeld. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier is beschreven.


Wat is een mallet vinger?

Een mallet vinger is een afhangende top van een vinger door een beschadiging in de vinger. Het topje kan niet meer uit zichzelf gestrekt worden.



anatomie van hand en vinger met afgescheurde pees



Oorzaak

Een mallet vinger ontstaat doordat u de gestrekte vinger stoot. Dit kan bijvoorbeeld bij het instoppen van lakens of door een bal die verkeerd op een vinger terecht komt.


Door een dergelijk ongelukje scheurt de strekpees los van het laatste kootje van de vinger. Soms breekt daarbij ook een stukje van het bot af. Het gevolg is een afhangend topje van de vinger, dat u niet zelf meer kunt strekken. Het woord 'mallet' betekent in het Engels 'hamer': de vinger lijkt enigszins op een hamertje.


De diagnose wordt gesteld door middel van lichamelijk onderzoek. Om te zien of het bot niet is gebroken, wordt er vaak een röntgenfoto gemaakt.



Bij een langer bestaande mallet vinger kan de strekking van de vinger zo verstoord zijn, dat een groter deel van de strekpees uit balans is. Dan kan een misvorming van de vinger ontstaan, een zogenaamde 'swanneck' (zwanenhalsstand). Hierbij hangt niet alleen het eindkootje naar beneden, maar heeft de vinger ook moeite met buigen in het middelste gewrichtje.



Behandeling

Meestal kan een mallet vinger goed worden behandeld door het dragen van een spalkje. Deze wordt op maat gemaakt door de handtherapeut en moet minimaal 6-8 weken worden gedragen.



Operatie

Bij een langer bestaande mallet vinger, of als de spalkbehandeling niet heeft geholpen, is een operatie nodig om de strekpees te herstellen.


De operatie wordt in dagbehandeling gedaan. U wordt opgenomen op de afdeling Dagverpleging.


De vinger wordt plaatselijk verdoofd aan de basis van de vinger. Tijdens de operatie wordt er tijdelijk een pennetje ingebracht om te zorgen dat het gewricht 6 weken lang niet gebogen kan worden.


Als de vinger gebroken is, kan het nodig zijn om deze binnen een aantal dagen te opereren om het stukje bot weer goed te zetten.



Nabehandeling

Na de operatie krijgt u binnen 3-5 dagen een spalkje om de vingertop te beschermen. Deze wordt gemaakt door de handtherapeut.


De hechtingen worden na 10-14 dagen verwijderd.


Na 6 weken wordt het pennetje op de polikliniek verwijderd. Onder begeleiding van de handtherapeut start u met oefeningen om de vinger weer te leren bewegen.



Tot slot

Wat neemt u mee?

  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.


Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie. De medewerkers van de polikliniek kunnen veel vragen beantwoorden.
Zo nodig leggen zij uw vraag voor aan de plastisch chirurg. U wordt dan teruggebeld. Mist u informatie dan horen wij dat graag.

Heeft u vragen over declaraties van Alrijne Ziekenhuis, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Facturatie, via 071 517 8180 (behandeling in Leiden) of 071 517 8181 (behandeling in Leiderdorp).

Bereikbaarheid polikliniek Plastische Chirurgie

De polikliniek Plastische Chirurgie is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 12.00 uur en 13.30 - 15.30 uur te bereiken via telefoonnummer 071 582 8061 (alle locaties).

De polikliniek Plastische Chirurgie Leiden heeft routenummer 15
De polikliniek Plastische Chirurgie Leiderdorp heeft routenummer 141
De polikliniek Plastische Chirurgie locatie Alphen aan den Rijn heeft routenummer 38


De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905.
Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.