Afdelingen & Specialismen

Uw specialist heeft u doorverwezen naar de medisch fotograaf om foto’s te laten maken van uw aandoening. Door regelmatig foto’s te nemen kan het verloop van een aandoening worden vastgelegd, kan het resultaat van een behandeling worden gevolgd of kan een vergelijking worden gemaakt tussen de situatie vóór en ná een behandeling. De gemaakte foto’s worden onderdeel van uw dossier. Voor de foto’s gelden dus dezelfde privacyregels als voor uw patiëntendossier.


Wat doet de medisch fotograaf?

Een medisch fotograaf is een fotograaf die gespecialiseerd is in het fotograferen van medische onderwerpen. Veel specialisten zoals de dermatoloog, de plastisch chirurg, de keel-, neus- en oorarts, de oogarts en de chirurg doen regelmatig een beroep op de medisch fotograaf.Macrotechniek

De medisch fotograaf maakt regelmatig gebruik van macrotechniek (fotografie van zeer dichtbij). Dermascopie is een vorm van macrotechniek. De dermascoop is een camera met een speciale lens die contact maakt met de huid en bijvoorbeeld een moedervlek met een 10x vergroting vastlegt.Ultraviolet fotografie

Naast zichtbaar licht is het ook mogelijk om (voor de mens) onzichtbaar licht te fotograferen door middel van ultraviolet fotografie. In bepaalde gevallen kan uv-fotografie afwijkingen en aandoeningen beter zichtbaar maken. Er komen geen gevaarlijke stralingen vrij bij het maken van deze foto’s.Wat voor foto’s worden er gemaakt?

De fotografen maken o.a. foto’s van moedervlekken en andere specifieke huidaandoeningen, ogen, oren, neus, borst- en buikcorrecties, en stand afwijkingen van rug, armen of benen.


Medische fotograaf maakt een foto van een mannelijke rug in een fotostudio


Uitkleden

Bij sommige aandoeningen is het nodig dat u zich voor het fotograferen geheel of gedeeltelijk uitkleedt. Dit wordt eerst met u besproken en uiteraard gebeurt dit in een aparte ruimte. Daarna worden de foto’s gemaakt.Huidaandoeningen

Veel aanvragen voor medische fotografie betreffen huidaandoeningen. Bij sommige aanvragen voor foto’s van huidaandoeningen, zoals moedervlekken, wordt de gehele huid in delen gefotografeerd. Het resultaat is een soort landkaart van uw huid waarop alle plaatsen waar moedervlekken zitten, worden weergegeven. Ook plaatsen waar geen moedervlekken zitten worden gefotografeerd, zodat bij een vervolgcontrole vastgesteld kan worden of een moedervlek er eerder wel of niet zat. Voor deze foto’s moet u zich dus geheel uitkleden.Soms wordt bij het fotograferen van moedervlekken gebruik gemaakt van de dermascoop.Deze foto’s worden via een gestandaardiseerd protocol gemaakt zodat een foto na behandeling goed is te vergelijken met de foto voor behandeling. De gemaakte foto’s worden in uw dossier opgenomen zodat er na verloop van tijd gecontroleerd kan worden of er iets is veranderd. De aanvragend specialist bespreekt de foto’s met u.De foto’s van moedervlekken worden ook op een cd gezet die u thuisgestuurd krijgt. U kunt dan ook zelf controleren of er iets veranderd is in de loop van de tijd.Afspraak

U komt op de afgesproken tijd naar de locatie waar u de afspraak heeft. Als u dit prettig vindt, kunt u iemand meenemen.


  • Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp
    U neemt op de afgesproken tijd plaats in de gang bij de afdeling medische fotografie, routenummer 145. U hoeft zich niet te melden.
  • Alrijne Ziekenhuis Leiden
    Heeft u een afspraak bij de medisch fotograaf in Leiden, dan meldt u zich in de centrale hal bij de receptiemedewerker. Deze zal aangeven waar u kunt plaatsnemen. De medisch fotograaf haalt u op.
Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak. Bent u verhinderd, meldt u dit dan uiterlijk 24 uur tevoren aan de polikliniek waar voor u de afspraak bij de medisch fotograaf is gemaakt.

Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringspas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de patiëntenregistratie in de hal van het ziekenhuis.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek waar u onder behandeling bent of aan de medisch fotograaf. De afdeling medische fotografie is te bereiken op de volgende telefoonnummers:
  • Leiderdorp: 071 582 8925 (rechtstreeks)
  • Leiden: 06 1540 6684