Afdelingen & Specialismen
Belangrijk
Problemen met de pomp
Bij technische problemen van de pomp, zoals alarmeringen, kunt u altijd contact opnemen met uw thuiszorgorganisatie.
Overige vragen
Het Wondcentrum van Alrijne Ziekenhuis is bereikbaar van maandag tot en met en vrijdag van 09.00 tot 16.30 uur via telefoonnummer 071 582 8092. Is het Wondcentrum gesloten en heeft u een spoedeisende vraag? Neemt u dan contact op met uw thuiszorgorganisatie. Uw behandelend arts heeft u geïnformeerd over de mogelijkheid om uw wond te behandelen met negatieve druktherapie. Negatieve druktherapie wordt met name ingezet om diepe wonden minder diep te maken. Het doel van deze therapie is om de wond van binnenuit te laten genezen; de therapie wordt soms ook toegepast na een huidtransplantatie. Deze folder geeft u informatie over de negatieve druktherapie (ook wel VAC therapie genoemd), het gebruik van de apparatuur en praktische adviezen. Achterin de folder kunt u nog extra tips en adviezen lezen voor het geval de negatieve druktherapie bij u in de thuissituatie wordt toegepast.
Werking
Negatieve druktherapie wordt toegepast voor de behandeling van acute en chronische wonden. In de wond ontstaat een negatieve druk doordat een pomp lucht en wondvocht wegzuigt via een spons die in de wond is aangebracht.
Het aanbrengen van de apparatuur
De wond wordt opgevuld met een spons, waarna de wond wordt afgeplakt met transparante afdekfolie. Via een opening in de folie wordt een slang gekoppeld aan een pomp. Door middel van de spons, de luchtdichte afdekfolie en de pomp wordt er negatieve druk op de wond uitgeoefend. Dit betekent dat er als het ware zacht aan de wond wordt gezogen. De spons is bedoeld om de druk egaal over het wondoppervlak te verdelen. U kunt, wanneer de verbandmaterialen zijn aangebracht en de pomp in werking is gesteld, soms last hebben van een licht trekkend, pijnlijk gevoel. Dit gevoel verdwijnt meestal na 10 tot 15 minuten. De pomp is niet al te groot en kan in de bijbehorende schoudertas opgeborgen worden (20 x 20 cm).
Geschiktheid
De negatieve druktherapie is niet voor iedere wond geschikt. De arts beoordeelt of deze therapie voor u de juiste is en zal dit met u bespreken.
Medicijngebruik
Het is belangrijk om te weten of u bloedverdunners gebruikt die door de trombosedienst worden voorgeschreven. Wij vragen u om dit bij uw eerste afspraak aan de behandelend arts te melden.
Verbandwissel (VAC-wissel)
Twee keer per week wordt in het ziekenhuis de spons en de folie verwisseld en de voortgang van het herstel van de wond beoordeeld. Bent u met de pomp thuis, dan komt u voor deze behandeling naar het Wondcentrum. In sommige gevallen kan dit door een gespecialiseerd verpleegkundige van een thuiszorgorganisatie worden gedaan.
Pijnmedicatie bij de VAC wissel
De verbandwissel kan soms gevoelig of pijnlijk zijn. Dit is afhankelijk van uw algehele conditie, de plaats, de ernst en het type wond. Uw behandelend arts kan zo nodig pijnmedicatie met u bespreken.
Afspraak maken
Om een afspraak te maken voor één van onze spreekuren kunt u contact opnemen met de secretaresse van het Wondcentrum. Zij is telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur.
Aanvullende tips voor de negatieve druktherapie in de thuissituatie
Hieronder volgen tips en adviezen voor het geval u thuis behandeld wordt met de vacuümpomp. AccuDe pomp heeft een accu. Laad deze tussentijds en gedurende de nacht op met het bijgeleverde snoer en de adapter. Eenmaal opgeladen is de accu 8 uur werkzaam. MaterialenDe bijbehorende materialen – indien nodig - (opvangbekers, sponzen etc.) worden thuis bezorgd door Het Wondhuis. Is het materiaal op, dan bestelt de verpleegkundige van het Wondcentrum nieuwe materialen voor u. Verbandwissel (VAC-wissel)Bij de wissel op het Wondcentrum in het ziekenhuis zijn de benodigde materialen aanwezig. U hoeft dan alleen maar uw eigen pomp mee te nemen.
Pijnmedicatie
Neem één uur voor de afgesproken verbandwissel de aan u voorgeschreven pijnmedicatie in. OpvangbekerDe opvangbeker moet minimaal 1x per week vervangen worden. Als de opvangbeker vol is, belt u uw thuiszorgorganisatie of kunt u deze zelf wisselen. Dit doet u als volgt:
-
klemmen dichtdoen;
-
pomp uitzetten;
-
volle beker loskoppelen en weggooien;
-
nieuwe beker aansluiten op de slang en op de pomp;
-
pomp aanzetten;
-
klemmen weer opendoen.
Luchtlekkage Als er luchtlekkage is, belt u uw thuiszorgorganisatie, of kunt u met de bijgeleverde folie de wond weer luchtdicht afplakken. Kijk goed naar de volgorde van loshalen van de folie. Eerst nr. 1 los halen, dan opplakken en vervolgens nr. 2 eraf halen. De verpleegkundige zal dit uitleggen.Belangrijk is dat de folie niet te strak wordt aangebracht. Douchen U kunt voorzichtig douchen, want de folie is waterdicht. Rondom en op de folie deppend drogen, zodat de folie niet los raakt. De pomp is echter niet waterdicht; deze mag dan ook niet nat worden. De pomp kan tijdens het douchen aan blijven. Let erop dat de pomp buiten de douchecabine is. De slang tussen u en de pomp is lang genoeg om de pomp op een veilige droge plaats te leggen/hangen. Alarmering pomp Neem contact op met uw thuiszorgorganisatie. BELANGRIJK! De pomp mag nooit langer dan 2 uur uitstaan. Bel daarom direct met uw thuiszorgorganisatie als de pomp een alarmering geeft, ook al is dit ‘s nachts. Overige problemen Bij alle andere problemen neemt u contact op met uw thuiszorgorganisatie. Stoppen therapie Bij het beëindigen van de therapie wordt de pomp, compleet met koffer en snoeren weer bij u opgehaald door Het Wondhuis. Hiervoor wordt u eerst telefonisch benaderd om een afspraak te maken.
Tot slot
Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringspas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis. Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak. Bent u onverwacht verhinderd, geeft u ons dit dan zo snel mogelijk door. We kunnen met u dan een nieuwe afspraak maken en de vrijgekomen tijd voor een andere patiënt reserveren.
Vragen
Heeft u vragen over uw behandeling, neem dan contact op met het Wondcentrum van Alrijne Ziekenhuis via telefoonnummer 071 582 8092. Telefonisch is het Wondcentrum Alrijne Ziekenhuis op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur bereikbaar. In het weekend en op feestdagen is de afdeling telefonisch niet bereikbaar. E-mail: wondcentrum@alrijne.nl Is het Wondcentrum gesloten en heeft u een spoedeisende vraag? Neemt u dan contact op met uw thuiszorgorganisatie.