In deze folder vindt u informatie over de afdeling Neuropsychologie. Neuropsychologen houden zich bezig met de gevolgen van hersenaandoeningen bij patiƫnten van alle leeftijden. Deze hersenaandoeningen kunnen acuut ontstaan zijn door een hersentrauma of een CVA, of het gevolg zijn van een degeneratief proces, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson of MS. De gevolgen van hersenaandoeningen zijn heel divers en betreffen niet alleen cognitiestoornissen, maar vaak ook emotionele stoornissen en gedragsveranderingen. Neuropsychologische diagnostiek richt zich op alle aspecten van het mentale functioneren. Uw behandelend specialist in Alrijne kan u voor neuropsychologisch onderzoek naar de afdeling Medische Psychologie verwijzen. Meestal heeft u dan klachten over vergeetachtigheid en merkt u veranderingen in het denken en in het dagelijks functioneren.

Onderzoek

De neuropsycholoog verricht een onderzoek waarmee het mentale ofwel cognitieve functioneren in kaart gebracht wordt. Hieronder worden de intellectuele functies verstaan, zoals bijvoorbeeld informatieverwerking, waarnemen, onthouden, logisch redeneren of concentreren. Dit onderzoek, dat doorgaans enkele uren in beslag neemt, bestaat uit allerlei tests en uitgebreide gesprekken met u en uw partner of familielid. Op basis hiervan wordt vastgesteld of er verschillen zijn tussen uw vroegere en huidige functioneren. De vraag kan bijvoorbeeld zijn of er sprake is van een normale veroudering of van dementie? Of zijn er specifieke stoornissen op cognitief gebied? De neuropsycholoog overlegt vervolgens met uw behandelend specialist, vaak de neuroloog of geriater, over de bevindingen en mogelijke oorzaken.

Geheugenspreekuur

De specialismen Neuropsychologie, Neurologie en Geriatrie hebben daarnaast ook een gezamenlijk geheugenspreekuur, de Geheugenpoli, waar u op verwijzing van uw huisarts terecht kunt.

Contactgegevens

Locatie Leiden 071 517 8250