Afdelingen & Specialismen

U wordt binnenkort opgenomen voor een operatie aan de oogspieren van één of beide ogen, een 'strabismus-operatie'. Hierbij worden enkele spieren, die aan de oppervlakte van de oogbol zitten, verplaatst of verkort. Deze folder geeft u nadere informatie over de gang van zaken rondom de operatie.


Voorbereiding op de operatie

Voor de operatie heeft u enkele afspraken op de polikliniek Oogheelkunde met de orthoptist en de oogarts. De orthoptisten bepalen definitief welke oogspieren geopereerd gaan worden en bespreken dit met de oogarts.



Ook krijgt u een afspraak op het spreekuur preoperatief onderzoek, op de polikliniek Anesthesie. Een preoperatief onderzoek vindt vóór de operatie plaats. Het bestaat uit het invullen van een vragenlijst, een of meer gesprekken en/of onderzoeken waarin we gegevens verzamelen die van belang zijn voor de operatie en het verblijf in het ziekenhuis. De anesthesioloog geeft u uitleg over de narcose, de pijnmedicatie voor en na de operatie en het nuchterbeleid.



Bij wondjes rondom de ogen, ontstoken ogen, verkoudheid, hoesten, koorts of bij kinderziekten in uw nabije omgeving, bestaat de kans dat de operatie niet kan doorgaan. Als dit het geval is, dient u contact op te nemen met de polikliniek Oogheelkunde of de afdeling Dagverpleging.



De dag van de operatie

De operatie vindt plaats in dagbehandeling. De werkdag voor de operatie belt u zelf met de afdeling om te informeren hoe laat u aanwezig moet zijn. Het telefoonnummer staat in de brief die u vooraf ontvangen heeft.



Meenemen:

Wilt u de volgende dingen meenemen naar het ziekenhuis:


  • geldig identiteitsbewijs;
  • verzekeringsbewijs;
  • afsprakenkaart;
  • pyjama.

De operatie

Aan elk oog zitten zes oogspieren vast, waarmee de ogen in verschillende richtingen bewogen kunnen worden. Deze zitten aan de buitenkant van de oogbol, onder een dun vliesje. Afhankelijk van de oogstand wordt een ingreep verricht aan de horizontale, schuine of verticale oogspieren. Voor het beste resultaat gebeurt dit meestal aan beide ogen. Door het oog wat te draaien in een bepaalde richting kan de oogarts de spieren opzoeken. De spieren worden verzwakt of versterkt door ze te verplaatsen of in te korten. Op deze manier wordt het oog weer 'rechtgezet’. Om bij de oogspieren te kunnen komen, hoeft het oog niet uit de oogkas te worden gehaald!
De operatie duurt ongeveer 30 tot 60 minuten. De operatie vindt altijd plaats onder volledige narcose.

oogspieren


De oogarts gebruikt bij deze ingreep oplosbare hechtingen. Deze lossen na enige tijd vanzelf op en hoeven dus na de operatie niet verwijderd te worden.

Alrijne Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Hierdoor kan het voorkomen dat een deel van de operatie door een oogarts in opleiding wordt verricht. Hebt u hiertegen bezwaar, meldt u dit dan ruim voor de aanvang van de operatie.

Na de operatie

Wanneer u bijkomt, kunt u alles weer zien, de ogen zijn niet verbonden. Aan het eind van de operatie brengen we op de ogen antibioticazalf aan. Dit doen we om infecties te voorkomen. Door de zalf is het zien na de operatie enige tijd wazig. De ogen zijn rood, iets gezwollen en kunnen pijnlijk zijn. Het kan aanvoelen alsof er zand in de ogen zit, dit trekt na enige tijd vanzelf weg. Ook kan het moeilijk zijn om de ogen open te houden en fel licht is meestal vervelend.

Soms treedt direct na de operatie dubbelzien op. Dit is te wijten aan de veranderde oogstand. Dit kan tijdelijk zijn, maar ook blijvend. Direct na de operatie kan het zijn dat de oogstand nog niet is wat u ervan had verwacht, dit heeft nog tijd nodig om te herstellen. Pas na enige maanden is het definitieve resultaat van de operatie zichtbaar.
In 20-30% van de gevallen is een her-operatie nodig om een goed resultaat te behalen.

Door de narcose kan ook misselijkheid optreden. Langzamerhand wordt dat minder. Na enige tijd mag u weer gaan drinken.

Ontslag

Als alles goed verloopt, mag u in de loop van de middag weer naar huis. Als u niet meer misselijk bent, mag u aan het eind van de dag een lichte maaltijd gebruiken.
Bij het ontslag krijgt u van de verpleegkundige de volgende zaken mee:
  • een overzicht van de pijnmedicatie die u de eerste 48 uur na de ingreep mag gebruiken;
  • een toelichting op leefregels.

Herstel thuis

  • De eerste dagen na de operatie kan er wat bloederig traanvocht en/of slijm uit het oog komen. Dit is normaal en gaat vanzelf over. U kunt de oogleden en wimpers zo nodig voorzichtig schoonmaken met een nat wattenschijfje met lauw kraanwater.
  • Om de genezing te bevorderen, is het belangrijk om de dag na de operatie te beginnen met oogbewegingsoefeningen (vier keer per dag). De oefening gaat als volgt:
    • Kijk een paar keer in de richting van de geopereerde spier(en) en vervolgens in de tegenovergestelde richting. Dit wordt van tevoren door de orthoptist uitgelegd. In het begin kan het pijnlijk zijn, maar na regelmatig oefenen zal de pijn minder worden.
  • Omdat er door de operatie een klein wondje is gemaakt op het oog, is de eerste drie weken sporten/zwemmen niet toegestaan.
  • Wees voorzichtig met stof en zand.
  • Wees voorzichtig bij het haren wassen.
  • In de ogen wrijven is de eerste drie weken niet toegestaan.
  • Houd uw handen goed schoon.
  • Doordat de stand van de ogen is veranderd, kan men na de operatie een tijdje dubbel zien. Dit is vaak tijdelijk en trekt na verloop van tijd weg.
  • Als de pijn of roodheid van het oog toeneemt, moet u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde.
  • Als u zich goed voelt mag u na enkele dagen weer naar het werk, afhankelijk van uw werkzaamheden. Dit zal vooraf door de orthoptist en oogarts met u worden besproken.

Controles

Deze operatieve ingreep is onderdeel van de behandeling van het scheelzien en staat niet op zichzelf. Een operatieve correctie verandert wel de stand van de ogen, maar niet het gezichtsvermogen of de brilafwijking.
Na de operatie verwachten we u een aantal keren voor controle op het spreekuur. Tijdens de eerste controle na de operatie wordt o.a. bekeken of u aanvullende oogspieroefeningen moet doen om de oogstand verder te beïnvloeden.

Tot slot

Wat neemt u mee?
  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw zorgverzekeringspas;
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Uw team

Op onze polikliniek werken naast de oogartsen ook optometristen, orthoptisten en TOA’s (technisch oogheelkundig assistenten). Zij zullen voorafgaand aan uw bezoek aan de oogarts de vooronderzoeken doen. Houdt u daarom rekening met een langere bezoektijd op onze polikliniek.

Daarnaast is Alrijne Ziekenhuis een opleidingsziekenhuis. Dit betekent dat u onderzocht kunt worden door een coassistent of kunt worden behandeld door een oogarts in opleiding, beide onder directe supervisie van uw oogarts. Heeft u hiertegen bezwaar, meldt u dit dan voor aanvang van de afspraak.

Meer informatie

Voor meer achtergrondinformatie over oogaandoeningen en de behandeling ervan kunt u kijken op www.oogartsen.nl. Deze informatieve site wordt onderhouden door onder anderen de oogartsen van Alrijne Ziekenhuis. U vindt er teksten, foto’s, filmpjes en handige links naar bijvoorbeeld patiënten verenigingen. Ook kunt u veel informatie vinden op de website: www.oogheelkunde.org. en www.orthoptie.nl

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan uw oogarts of de medewerkers van de polikliniek Oogheelkunde.

De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Leiden heeft routenummer 7
De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 7
De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn heeft routenummer 40

De polikliniek Oogheelkunde is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken
via 071 582 8058 van 08.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.30 uur.


De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een acute zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905. Tijdens kantooruren kunt u voor acute en niet-acute vragen terecht bij de polikliniek.