De orthoptisten onderzoeken en behandelen kinderen en volwassenen. Kinderen met afwijkingen aan het oog zoals scheelzien, lui oog, dubbelzien, oogbewegingsstoornissen, brilafwijkingen (met behulp van een druppelonderzoek) en specifieke hoofdpijn- en leesklachten. Maar ook volwassenen kunnen bij de orthoptist komen voor bovenstaande klachten.

Met een verwijzing van uw huisarts of jeugdarts kan u of uw kind terecht bij een van onze orthoptisten. Ook de oogarts verwijst patiënten naar de orthoptist als blijkt dat de aandoening op het terrein van de orthoptist ligt.

Afspraak maken: update juni 2020

Het is weer mogelijk om contact op te nemen voor het maken van een afspraak op de polikliniek Oogheelkunde. Sinds het begin van de coronacrisis was dit tijdelijk niet mogelijk. We bedanken u voor uw geduld hierin.

Nu wij stap voor stap onze reguliere zorg weer herstarten is het voor patiënten ook weer mogelijk om te bellen voor een afspraak.

Een afspraak maken verloopt wel anders dan u gewend bent. Wij kunnen niet alle afspraken direct inplannen en werken met een wachtlijst. In overleg met de oogarts of orthoptist wordt bepaald wanneer u gezien moet worden. U krijgt dan een oproep voor een afspraak. Daarnaast is het niet altijd mogelijk om op de locatie van uw voorkeur langs te komen.

Wilt u voor het eerst een afspraak maken op de polikliniek Oogheelkunde? Zorg altijd dat u een verwijzing heeft, zodat de oogarts of orthoptist goed kan beoordelen binnen welk termijn u een afspraak moet krijgen.

De behandelingen kunnen bestaan uit: 

 • Een bril
 • Het oog afplakken met een oogpleister (occlusietherapie)
 • Oogdruppels
 • Prisma’s
 • Oogspieroefeningen
 • Scheelziensoperatie
 • Een combinatie van bovenstaande behandelingen.

Indien nodig wordt een vervolgafspraak gemaakt. Als de oorzaak van de afwijking (tevens) op het gebied van een ander specialisme ligt, adviseert de orthoptist u hierover en/of verwijst u door.

Alrijne Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Hierdoor kan het voorkomen dat een deel van het onderzoek door een orthoptist in opleiding wordt verricht of dat een co-assistent aanwezig is bij het onderzoek. Hebt u hier bezwaar tegen, meldt u dit dan voor aanvang van de afspraak.
Bos,K 1

J.C. (Kristie) Bos - Valk

Orthoptist

Profiel foto

G. (Gerlinde) de Jong-Hazeleger

Orthoptist

Profiel foto

J. (Janneke) Macphail - Hulsman

Orthoptist

Ruigrok Roelofsen,I 1

I. (Ilse) Ruigrok - Roelofsen

Orthoptist

Schroder,C

C. (Chantal) Schröder - de Jeu

Orthoptist

Profiel foto

E. (Esmé) van Dam

Orthoptist

 • kids.alrijne.nl

  Op onze speciale kinderwebsite vindt u alle informatie om uw kind voor te bereiden op het bezoek aan de orthoptist. Voor iedere leeftijd wordt met behulp van foto’s uitgelegd hoe het onderzoek bij de orthoptist gaat. Naar de oogdokter: voor kinderen van 0-6 jaar Naar de orthoptist: voor kinderen van 7-12 jaar en 13-17 jaar

 • kindenziek.nl

  Kindenziek.nl biedt informatie voor kinderen en ouders over medische kinderrichtlijnen. Dit is omschreven in duidelijke taal en helpt bij de voorbereiding van uw kind op een bezoek aan het ziekenhuis.

 • Oogartsen.nl

  De website oogartsen.nl is de website van de afdelingen Oogheelkunde in Nederland die behoren tot de Stichting Topklinische Ziekenhuizen. Hier vindt u veel (achtergrond)informatie over aandoeningen en behandeling van oogklachten en -ziekten.

 • Orthoptisten.info

  De website van de Nederlandse Vereniging van Orthoptisten (NVvO). Onder 'Voorlichting' vindt u informatie over diverse behandelingen orthoptie.

 • Oogfonds.nl

  Het Oogfonds doet wetenschappelijk onderzoek naar oogziektes.

 • Myopiestudie.nl (studie bijziensheid)

  Myopiestudie.nl is de website van de studie die gedaan wordt door het ErasmusMC naar bijziendheid.

 • Patiëntenstop

  De Alrijne Ziekenhuizen (Alphen aan de Rijn, Leiden, Leiderdorp) kondigden afgelopen december een patiëntenstop aan. Een half jaar lang worden er geen nieuwe patiënten toegelaten, met uitzondering van een paar groepen. ‘We weten dat het lastig wordt om de wachtlijsten kort te houden.

Terug naar boven