Afdelingen & Specialismen

Ovulatie-inductie betekent het opwekken van de eisprong in het kader van kinderwens. De gynaecoloog heeft met u besproken dat bij u het Lutrelef® pompje een goede behandeling kan zijn. In deze folder wordt uitgelegd wat deze behandeling inhoudt en hoe deze in z’n werk gaat.


Kans op zwangerschap

Van de vrouwen die starten met het Lutrelef® pompje ontwikkelt 90% een eisprong en 65 tot 85% wordt zwanger binnen één jaar. Deze kans is vergelijkbaar met die van vrouwen met een natuurlijke cyclus.



Risico’s en bijwerkingen

Geen enkel medicijn is zonder bijwerkingen of risico’s. Gelukkig is de kans hierop bij Lutrelef® klein. In de eerste cyclus heeft u meer kans op een meerlingzwangerschap; dit risico wordt in de volgende cycli gelukkig veel lager. Op de plek op de huid waar het pompje injecteert, kan een huidreactie ontstaan of een blauwe plek. Tot slot kan het pompje technische problemen krijgen, maar gelukkig komt dat heel weinig voor.



Toediening van Lutrelef® / het pompje

Lutrelef® is een medicijn dat in kleine stootjes (pulsen) moet worden toegediend. Hiervoor wordt een pompje gebruikt, de zogenaamde LutrePulse® Pod. Dit pompje wordt dag en nacht op de huid gedragen. Het pompje vult u eerst met Lutrelef® en daarna plakt u het op de buik of eventueel op de arm. Automatisch schiet een heel dun naaldje onder de huid. Het pompje wordt op afstand ingesteld met een draadloze manager, een soort afstandsbediening. U stelt de dosis per puls in en de pulsfrequentie. Welke waarden voor u geschikt zijn, krijgt u vanzelfsprekend te horen. Elke 3 dagen vervangt u het pompje door een nieuwe. De manager werkt op 2 AAA batterijen – zorg dat u een reserve paar in huis hebt.



De behandeling

Voorafgaand aan de behandeling krijgt u een uitgebreide instructie van een speciaal getrainde medewerker van de firma Ferring. Hierin komt onder meer aan bod hoe u de pompjes (Pods) kunt vullen met het geneesmiddel en hoe u deze kunt aanbrengen op de huid. Geschikte plaatsen op de huid om de Pod aan te brengen zijn o.a. de buik en de bovenarm. Daarnaast kunt u de gebruiksaanwijzing van de fabrikant doornemen op de website: http://www.lutrepulse.nl/wp-content/uploads/sites/6/2014/09/Brochure-Lutrepulse-Ferring.pdf.



Ludrepulse pod en manager 2


De Lutrepulse pod (links) en de 'manager' (rechts)



Wanneer tot behandeling besloten wordt, zal de arts de medicatie voorschrijven. Deze kunt u afhalen bij de poliklinische apotheek in de hal van het ziekenhuis. U krijgt een doos mee met 7 Pods en medicatie waarmee u de Pods kunt vullen. Hoe dit in z’n werk gaat, komt bij de instructie uitgebreid aan bod. Voorafgaand aan de behandeling wordt een zogenaamde uitgangsecho gedaan. Als hierbij in de eierstokken geen cystes worden gezien, kan met de behandeling begonnen worden. Gedurende de eerste cyclus groeien soms meerdere eiblaasjes (follikels) tegelijk, waardoor de kans op een meerling te groot wordt. Daarom zullen we dit met behulp van echo-onderzoek monitoren. In geval van meerdere grote follikels, zullen we adviseren niet zwanger te worden. Als de pomp eenmaal goed is afgesteld, dan is het in de volgende cycli niet meer nodig om voor echo’s te komen. U kunt dan met behulp van een basale temperatuurcurve of ovulatietesten bijhouden of u een eisprong heeft. Het is voldoende als u in de week van de eisprong 2 of 3 keer gemeenschap hebt.



Als u niet zwanger bent na 6 cycli

Als u na 5 of 6 cycli niet zwanger bent geworden, zal geadviseerd worden een afspraak te maken met uw behandelend gynaecoloog. Hierbij zal besproken worden hoe de behandeling het best voortgezet kan worden.



Tot slot

Wat neemt u mee?

  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw zorgverzekeringspas;
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Contact opnemen

Als er onduidelijkheden of vragen zijn, kunt u altijd bellen of mailen naar de polikliniek Gynaecologie/Verloskunde.

Telefoonnummer

Voor alle locaties: 071 582 8048.
De poliklinieken zijn bereikbaar van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.30 uur.

Mail

U kunt ons altijd mailen: voor de locaties Alphen aan den Rijn of Leiderdorp: op fertiliteitsteam@alrijne.nl
of voor locatie Leiden op: fertiliteitspolikliniek@alrijne.nl