U gaat Pegfilgrastim (Pelgraz®) gebruiken. Dit heeft uw arts met u besproken.In deze folder staat hoe u het medicijn krijgt, hoe het werkt en hoe u het moet gebruiken. Ook leest u wat u moet doen als u last krijgt van bijwerkingen.Bij het medicijn zit een bijsluiter. Lees ook de bijsluiter goed door.Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Stel ze dan aan uw oncologieverpleegkundige, verpleegkundig specialist of de medewerker van de apotheek van Alrijne Ziekenhuis.


Een tekort aan witte bloedcellen bij behandeling met chemotherapie

U krijgt chemotherapie. Dan kan een tekort aan bepaalde witte bloedcellen ontstaan. Deze witte bloedcellen (neutrofielen) helpen tegen infecties. Bij een tekort aan neutrofielen is er dus meer kans op infecties. Een infectie moet behandeld worden met antibiotica. En soms is ook opname in het ziekenhuis nodig.Wat doet Pegfilgrastim

Pegfilgrastim is een bloedcelgroei-factor. Het zorgt ervoor dat het lichaam bloedcellen maakt. Door de chemotherapie maakt uw lichaam minder witte bloedcellen. Dan helpt Pegfilgrastim het lichaam om weer extra witte bloedcellen te maken.


Als er weer genoeg witte bloedcellen zijn, werkt de Pegfilgrastim minder goed. Daardoor heeft u maar 1 prik Pegfilgrastim per chemokuur nodig.Hoe wordt Pegfilgrastim gegeven en hoeveel krijgt u?

U krijgt Pegfilgrastrim via een prik onder de huid.Levering en prikken

Als u voor de chemokuur op de afdeling dagbehandeling (A4/3B) bent, krijgt u van de verpleegkundige een injector (= een soort spuit) met Pegfilgrastim. U neemt deze injector mee naar huis.U kunt zichzelf prikken, of dit laten doen. Hieronder leggen we dit uit.Zelf prikken

Als u uzelf wilt prikken met Pegfilgrastim, krijgt u van het ziekenhuis de injector met Pegfilgrastim mee. U moet de injector in de koelkast bewaren.


Ook krijgt u een alcoholdoekje. En u krijgt een naaldencontainer om de gebruikte injecties in weg te gooien. (Als de naaldencontainer vol is, of als u deze niet meer nodig heeft, kunt u hem inleveren bij de apotheek.)24 tot 48 uur na uw chemokuur geeft u zichzelf een prik met de Pegfilgrastim. Onder het kopje ‘Zelf-injectie’ verderop in deze folder staat hoe u dat doet.


Op de afdeling dagbehandeling is een voorbeeld-injector aanwezig. U kunt de verpleegkundige om uitleg vragen.Een verpleegkundige geeft u de prik in het ziekenhuis of thuis

Als u Pegfilgrastim niet bij uzelf wilt of kunt prikken, zijn er de volgende mogelijkheden:


 • U kunt 24 tot 48 uur na uw chemokuur terugkomen naar de afdeling Dagbehandeling. Dan geeft een verpleegkundige u de prik.
  • In Leiderdorp kan dit 7 dagen per week (afdeling A4 route 430) (telefoonnummer 071 582 8673).
  • In Leiden op maandag tot en met vrijdag op afdeling 3B (telefoonnummer 071 582 8673).
 • Een verpleegkundige van thuiszorgorganisatie Activite (telefoonnummer 0627144444) of Marente (telefoonnummer 0651070787) komt bij u thuis om u de prik te geven.
De verpleegkundige bespreekt van tevoren met u hoe u de prik wilt krijgen.

 • Wilt u de prik in het ziekenhuis krijgen? Dan krijgt u een afspraak mee van de verpleegkundige.
 • Kiest u voor prikken thuis door de verpleegkundige van een thuiszorgorganisatie? Dan belt u de thuiszorgorganisatie op als u weer thuiskomt van de dagbehandeling. En u vertelt de thuiszorgorganisatie hoe laat uw chemotherapie bij u is gestopt.
  Dan maakt de thuiszorgverpleegkundige een afspraak met u om u de Pegfilgrastim thuis te geven. Let op: de oncologieverpleegkundige moet u hiervoor aanmelden.

Als u zelf gaat prikken

Volg onderstaande instructies.

Voorbereiding
 • Neem de injector uit de koelkast.
 • Het is prettig voor u als de injector met Pegfilgrastim niet te koud is. Haal de injector minimaal 30 minuten voordat u gaat spuiten uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen. Of houd de injector een paar minuten voorzichtig in uw hand. Let op: verwarm de Pegfilgrastim niet op een andere manier (dus niet in een magnetron of in heet water).
 • Was uw handen goed.
 • Zoek een plek waar u lekker kunt zitten. Zorg er ook voor dat het licht genoeg is.
 • Leg de Pegfilgrastim injector en een alcoholdoekje zo neer, dat u er goed bij kunt.
De beste plek om te prikken
De meest geschikte plekken om uzelf te prikken zijn:
 • de bovenkant van uw dijen;
 • de buik, maar niet het gebied rond de navel;
 • de achterkant van uw armen (als iemand anders u kan prikken);
Kies voor elke prik een andere plek. Zo gaat de prikplek geen pijn doen.

Pelgraz injecties


Afbeelding 1: de prikplekken

Prikken
 • Maak de prikplek schoon met het alcoholdoekje. Laat de prikplek aan de lucht drogen.
 • De injector heeft een venster (= soort raampje, zie afbeelding 2).
  Controleer hoe de Pegfilgrastim eruit ziet. Het moet een heldere en kleurloze vloeistof zijn. Als er stukjes inzitten, mag u de vloeistof niet gebruiken. Bel dan met de apotheek van Alrijne Ziekenhuis.

venster injector


Afbeelding 2: venster van de Pegfilgrastim injector
 • Draai en trek aan de dop om hem van de injector af te halen (zie afbeelding 3). Let op dat u niet in uw vingers prikt!
  Gooi de dop meteen weg in de naaldcontainer. Als de dop eraf is, moet u zichzelf binnen 5 minuten prikken!
  Heeft u de dop eraf gehaald en laat u de injector per ongeluk vallen? Dan mag u hem niet meer gebruiken! Bel dan met de apotheek van Alrijne Ziekenhuis.

Afbeelding 3: draai de dop van de injector

 • Zet de injector recht op uw huid (in een hoek van ongeveer 90 graden) (Zie afbeelding 4)
 • Duw de knop recht naar beneden. Zo prikt u zichzelf en komt de Pegfilgrastim in uw lichaam. Duw de knop net zo snel als u zelf prettig vindt. Til de injector niet op tijdens het prikken.
 • Het prikken is klaar als de knop zo ver mogelijk naar beneden is gedrukt en u een 'klik’ hoort. Het oranje gedeelte van de injector is dan niet meer te zien (zie afbeelding 5). Na 5 seconden kunt u de injector weghalen.

Prikken Pelgraz


Afbeelding 4: prikken | Afbeelding 5: 5 seconden wachten na de klik
Weggooien van de injector
Doe de injector na het prikken in de naaldencontainer.

App
Bij de Pegfilgrastim injector is een app beschikbaar met meer informatie. Ook is het mogelijk om u te herinneren aan de tijd dat u moet prikken.
Via de QR codes hieronder, kunt u de app op uw telefoon installeren. Om de app te gebruiken heeft u een code nodig. Deze code is G2101278.

apps Pelgraz


Instructie video Pelgraz® (Pegfilgrastim)
https://www.accord-healthcare.com/nl/Pelgraz

Meer informatie over Pegfilgrastim

Controle door de apotheek van Alrijne
De medewerkers van de apotheek controleren of u Pegfilgrastim veilig kunt gebruiken, samen met uw andere medicatie. Daarom vragen wij u of wij uw medicatiegegevens bij uw eigen apotheek mogen opvragen. Hiervoor krijgt u een formulier van uw verpleegkundige of apothekersassistente.
De apotheek van Alrijne meldt aan uw eigen apotheek dat u Pegfilgrastim gebruikt. Op deze manier blijft uw medicatiedossier ook bij uw eigen apotheek compleet.

Bewaren van de injector met Pegfilgrastim
U moet de injector met Pegfilgrastim in de koelkast bewaren bij een temperatuur van +2 tot +8 ºC.
Bent u vergeten om de injector in de koelkast te leggen? Doe dit dan alsnog, maar wel binnen 72 uur nadat u bent thuisgekomen. Als Pegfilgrastim langer dan 72 uur op kamertemperatuur is bewaard, mag u het niet meer gebruiken.
Zorg ervoor dat kinderen de injector met Pegfilgrastrim niet kunnen zien. En hem niet kunnen pakken.
Haal de injector 30 minuten voordat u gaat spuiten uit de koelkast.

Mogelijke bijwerkingen
Net als alle andere medicijnen kan Pegfilgrastim bijwerkingen hebben.
De bijwerking die het meest voorkomt, is pijn in de botten (bijvoorbeeld in het borstbeen) en pijn in de spieren.
Krijgt u hier last van? Dan kunt u 1 tot 3 keer per dag 2 tabletten paracetamol 500 mg nemen.
Alle bijwerkingen staan in de bijsluiter.
Gebruikt u Pegfilgrastim en heeft u last van bijwerkingen? Vertel dit dan aan uw oncologieverpleegkundige.

Pegfilgrastim en andere geneesmiddelen
Pegfilgrastim kunt u samen met andere medicijnen gebruiken.

Zwangerschap en borstvoeding
Er is maar heel weinig bekend over het gebruik van Pegfilgrastim bij zwangere vrouwen. Daarom adviseren wij om Pegfilgrastim niet te gebruiken als u zwanger bent. Wordt u behandeld met Pegfilgrastim? Geef dan geen borstvoeding.

Reactievermogen
Pegfilgrastim heeft geen invloed op het reactievermogen. Dus u kunt gewoon aan het verkeer deelnemen of met machines werken.

Tot slot

Wat neemt u mee?
 • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
 • uw zorgverzekeringspas;
 • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u bellen met een van de volgende telefoonnummers:

 • Heeft u een vraag over het medicijn zelf, belt u dan met de apotheek van Alrijne, locatie Leiden: telefoonnummer 071 517 8190. Als de apotheek gesloten is kunt u bellen met het algemene telefoonnummer van Alrijne Ziekenhuis: 071 582 8282 en vragen naar de apotheek.
 • Heeft u een vraag over een bijwerking of over toediening op de afdeling Dagbehandeling? Belt u dan met uw oncologieverpleegkundige via telefoonnummer 071 582 8535.
 • Thuiszorgorganisatie Activite (specialistenteam), als u de thuistoediening heeft afgesproken: 0627144444.
 • Thuiszorgorganisatie Marente (specialistenteam), als u de thuistoediening heeft afgesproken: 0651070787.