Afdelingen & Specialismen
U heeft deze folder gekregen van uw diëtist omdat u gaat beginnen met een residubeperkt dieet. Bij dit dieet vermijdt u harde, moeilijk verteerbare voedingsvezels, vellen, pitten en andere draderige producten. Hierdoor kunt u een dreigende verstopping van de darm voorkomen. Dit dieet is vaak tijdelijk. Overleg met uw arts of diëtist of/wanneer u met het dieet mag stoppen.
Waarom een residubeperkt dieet?
Een residubeperkt dieet kan nodig zijn:
- Bij vernauwingen in de darm. Deze kunnen zijn ontstaan door een ontsteking, bijvoorbeeld bij de ziekte van Crohn of diverticulitis (ontsteking van darmuitstulpingen).
- Vóór een darmoperatie, als er een 'vernauwend proces' in de darm zit.
- Als er een stent (buisje) in uw darm is geplaatst.
Algemene adviezen
- Probeer rustig te eten en goed te kauwen. Blijf nog even natafelen, zodat het voedsel in alle rust kan verteren.
- Verdeel de maaltijden goed over de dag. Neem eventueel naast de drie hoofdmaaltijden ook iets tussendoor.
- Drink voldoende, minimaal 1,5 tot 2 liter per dag.
- Drink ook tijdens de maaltijden; blijf wel goed kauwen en spoel het voedsel niet weg.
Dieetadvies
Lees welke voedingsmiddelen wel en niet geschikt zijn om te eten bij een residubeperkt dieetBrood
Voorkeursproduct | Vermijden |
Alle broodsoorten zonder pitten, korrels en zaden | Brood met korrels, pitten en zaden |
Beschuit | Roggebrood |
Knäckebröd zonder zaden en pitten | Knäckebröd met zaden en pitten |
Cream crackers | Rozijnen, krenten |
Matzes | Muesli |
Toast | Noten |
Ontbijtkoek, niet gevuld | Zaden en pitten, zoals zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad |
Boter
Geschikt zijn: alle soorten margarine, halvarine en roomboter.Beleg
Voorkeursproduct | Vermijden |
Kaas | Friese nagelkaas |
Komijnekaas | Notenpasta’s met stukjes noot (bijvoorbeeld pindakaas met stukjes noot) |
Smeerkaas | |
Buitenlandse kaassoorten | |
Alle soorten vleeswaren | |
Zoet broodbeleg | |
Pap
Voorkeursproduct | Vermijden |
Brinta | (karnemelkse) Gortepap |
Custard | Geen vulsel zoals: |
Griesmeel | - Abrikozen |
Havermout | - Dadels |
Rijstebloem | - Krenten |
Rijstekorrelpap | - Rozijnen |
| - Muesli |
| - Noten |
| - Pruimen |
| - Tutti frutti |
| - Vijgen |
Warme maaltijd
Soep
Als vulling kunt u de toegestane soorten vlees, vis, kip en de toegestane soorten groente gebruiken (zie ook onder vlees en groente).Vlees
Voorkeursproduct | Vermijden |
Malse, goed gegaarde vleesproducten | Taai, draderig vlees. |
Let op: vlees kan taai zijn doordat het door de slager verkeerd is uitgesneden, door een te lange bereidingstijd of een verkeerde bereidingswijze. Als het vlees, ondanks goed kauwen, als een ‘bal’ in uw mond achterblijft, slik het dan niet door.
Vis, kip en wild
Geschikt zijn: graatvrije vis en kip/wild zonder vel of botjes.Jus/saus
Geschikt zijn: alle soorten.Let op: gevulde sauzen kunnen niet-toegestane producten bevatten. Deze kunt u eruit zeven (bijvoorbeeld: gezeefde champignonsaus).
Groente
Groente bevat vaak veel vezels. Daarom is het belangrijk dat u de groente goed schoonmaakt (harde, vezelige delen verwijderen), fijnsnijdt en gaar kookt.Voorkeursproduct (vers, uit blik/glas of diepvries) | Vermijden |
Andijvie | Vezelige groentesoorten zoals: |
Avocado | Artisjokken |
Bieten | Asperges |
Bloemkool | Atjar |
Boerenkool | Aubergine |
Broccoli | Bamboescheuten |
Courgette | Bleekselderij |
Chinese kool | Champignons |
Extra fijne doperwtjes | Grote doperwten |
Knolselderij | Maïs |
Koolraap | Rabarber |
Koolrabi | Schorseneren |
Paksoi | Taugé |
Prei | Grote tuinbonen |
Paprika | Venkel |
Postelein | Zuurkool |
Raapstelen | |
Rode kool | Rauwe groenten, behalve: |
Savooiekool | Fijn geraspte komkommer zonder schil |
Snijbonen | Ontvelde tomaten |
Sperziebonen en peultjes zonder draad | |
Spinazie | |
Spitskool | |
Spruiten | |
Ontvelde tomaat | |
Kleine jonge tuinbonen | |
Ui | |
Witlof | |
Witte kool | |
Worteltjes | |
Aardappelen en vervangers
Voorkeursproduct | Vermijden |
Aardappels, gekookt | Peulvruchten zoals: |
Aardappels, gebakken | Witte bonen |
Aardappelpuree | Bruine bonen |
Frites | Kapucijners |
Rijst | |
Macaroni | |
Spaghetti | |
Mie | |
Mihoen | |
Fruit
Gebruik fruit:- dat rijp en vers is;
- dat geschild is;
- waarvan u de pitte en vezelige delen verwijderd heeft
Voorkeursproduct | Vermijden |
Zacht fruit uit blik of glas | Ananas |
Abrikozen | Bessen |
Aardbeien | Bramen |
Appel | Citroen |
Banaan | Druiven met vel en/of pit |
Frambozen | Grapefruit |
Kersen | Mandarijn |
Kiwi | Sinaasappel |
Mango | Granaatappelpitjes |
Meloen | Gedroogd fruit zoals: |
Nectarine | - Abrikozen |
Peer | - Dadels |
Perzik | - Krenten |
Pruimen | - Rozijnen |
Gepelde druiven zonder pitjes | - Pruimen |
Appelmoes | - Tutti frutti |
Stoofperen | - Vijgen |
Melk en melkproducten
Alle soorten zijn geschikt. Let op: als u vruchtenyoghurt, vruchtenkwark e.d. neemt, gebruik dan alleen producten met toegestane fruitsoorten.Dranken
Alle soorten zijn geschikt.Let op: vruchtensappen van citrusvruchten bevatten veel vezels. Deze moet u er eerst uitzeven.
Versnaperingen
Voorkeursproduct | Vermijden |
Droge biscuit | Noten |
Kaneelbiscuitjes | Pinda’s |
Lange vingers | Drop |
Boterkoekjes | Muesli |
Eierkoek | Popcorn |
Cake, ongevuld (eventueel met slagroom en toegestaan fruit) | Kokosproducten |
Vruchtenvla met toegestaan fruit | |
Borstplaat | |
Zuurtjes | |
Pepermunt | |
Vruchtenkoekjes | |
Schuimpjes | |
Chocolade zonder noten en/of rozijnen | |
Chips | |
Zoute koekjes | |
Zoute stengels zonder zaden en pitten erop. | |
Meer informatie
Heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie, neem dan contact op met de afdeling Diëtetiek van Alrijne Ziekenhuis.De afdeling Diëtetiek is op werkdagen bereikbaar via telefoonnummer 071 582 8047.