Afdelingen & Specialismen

U heeft deze folder gekregen van uw diëtist omdat u gaat beginnen met een residubeperkt dieet. Bij dit dieet vermijdt u harde, moeilijk verteerbare voedingsvezels, vellen, pitten en andere draderige producten. Hierdoor kunt u een dreigende verstopping van de darm voorkomen. Dit dieet is vaak tijdelijk. Overleg met uw arts of diëtist of/wanneer u met het dieet mag stoppen.


Waarom een residubeperkt dieet?

Een residubeperkt dieet kan nodig zijn:


  • Bij vernauwingen in de darm. Deze kunnen zijn ontstaan door een ontsteking, bijvoorbeeld bij de ziekte van Crohn of diverticulitis (ontsteking van darmuitstulpingen).
  • Vóór een darmoperatie, als er een 'vernauwend proces' in de darm zit.
  • Als er een stent (buisje) in uw darm is geplaatst.

Algemene adviezen

  • Probeer rustig te eten en goed te kauwen. Blijf nog even natafelen, zodat het voedsel in alle rust kan verteren.
  • Verdeel de maaltijden goed over de dag. Neem eventueel naast de drie hoofdmaaltijden ook iets tussendoor.
  • Drink voldoende, minimaal 1,5 tot 2 liter per dag.
  • Drink ook tijdens de maaltijden; blijf wel goed kauwen en spoel het voedsel niet weg.

Dieetadvies

Lees welke voedingsmiddelen wel en niet geschikt zijn om te eten bij een residubeperkt dieet

Brood

Voorkeursproduct
Vermijden
Alle broodsoorten zonder pitten, korrels en zaden
Brood met korrels, pitten en zaden
Beschuit
Roggebrood
Knäckebröd zonder zaden en pitten
Knäckebröd met zaden en pitten
Cream crackers
Rozijnen, krenten
Matzes
Muesli
Toast
Noten
Ontbijtkoek, niet gevuld
Zaden en pitten, zoals zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad


Boter

Geschikt zijn: alle soorten margarine, halvarine en roomboter.


Beleg

Voorkeursproduct
Vermijden
Kaas
Friese nagelkaas
Komijnekaas
Notenpasta’s met stukjes noot (bijvoorbeeld pindakaas met stukjes noot)
Smeerkaas

Buitenlandse kaassoorten

Alle soorten vleeswaren

Zoet broodbeleg

Pap

Voorkeursproduct
Vermijden
Brinta
(karnemelkse) Gortepap
Custard
Geen vulsel zoals:
Griesmeel
- Abrikozen
Havermout
- Dadels
Rijstebloem
- Krenten
Rijstekorrelpap
- Rozijnen

- Muesli

- Noten

- Pruimen

- Tutti frutti

- Vijgen


Warme maaltijd

Soep

Als vulling kunt u de toegestane soorten vlees, vis, kip en de toegestane soorten groente gebruiken (zie ook onder vlees en groente).

Vlees

Voorkeursproduct
Vermijden
Malse, goed gegaarde vleesproducten
Taai, draderig vlees.


Let op: vlees kan taai zijn doordat het door de slager verkeerd is uitgesneden, door een te lange bereidingstijd of een verkeerde bereidingswijze. Als het vlees, ondanks goed kauwen, als een ‘bal’ in uw mond achterblijft, slik het dan niet door.

Vis, kip en wild

Geschikt zijn: graatvrije vis en kip/wild zonder vel of botjes.

Jus/saus

Geschikt zijn: alle soorten.

Let op: gevulde sauzen kunnen niet-toegestane producten bevatten. Deze kunt u eruit zeven (bijvoorbeeld: gezeefde champignonsaus).

Groente

Groente bevat vaak veel vezels. Daarom is het belangrijk dat u de groente goed schoonmaakt (harde, vezelige delen verwijderen), fijnsnijdt en gaar kookt.
Voorkeursproduct (vers, uit blik/glas of diepvries)
Vermijden
Andijvie
Vezelige groentesoorten zoals:
Avocado
Artisjokken
Bieten
Asperges
Bloemkool
Atjar
Boerenkool
Aubergine
Broccoli
Bamboescheuten
Courgette
Bleekselderij
Chinese kool
Champignons
Extra fijne doperwtjes
Grote doperwten
Knolselderij
Maïs
Koolraap
Rabarber
Koolrabi
Schorseneren
Paksoi
Taugé
Prei
Grote tuinbonen
Paprika
Venkel
Postelein
Zuurkool
Raapstelen

Rode kool
Rauwe groenten, behalve:
Savooiekool
Fijn geraspte komkommer zonder schil
Snijbonen
Ontvelde tomaten
Sperziebonen en peultjes zonder draad

Spinazie

Spitskool

Spruiten

Ontvelde tomaat

Kleine jonge tuinbonen

Ui

Witlof

Witte kool

Worteltjes



Aardappelen en vervangers

Voorkeursproduct
Vermijden
Aardappels, gekookt
Peulvruchten zoals:
Aardappels, gebakken
Witte bonen
Aardappelpuree
Bruine bonen
Frites
Kapucijners
Rijst

Macaroni

Spaghetti

Mie

Mihoen

U kunt peulvruchten wel als basis voor een peulvruchtensoep gebruiken, als u ze pureert en zeeft.

Fruit

Gebruik fruit:
  • dat rijp en vers is;
  • dat geschild is;
  • waarvan u de pitte en vezelige delen verwijderd heeft
Voorkeursproduct
Vermijden
Zacht fruit uit blik of glas
Ananas
Abrikozen
Bessen
Aardbeien
Bramen
Appel
Citroen
Banaan
Druiven met vel en/of pit
Frambozen
Grapefruit
Kersen
Mandarijn
Kiwi
Sinaasappel
Mango
Granaatappelpitjes
Meloen
Gedroogd fruit zoals:
Nectarine
- Abrikozen
Peer
- Dadels
Perzik
- Krenten
Pruimen
- Rozijnen
Gepelde druiven zonder pitjes
- Pruimen
Appelmoes
- Tutti frutti
Stoofperen
- Vijgen
Let op: u mag citroen, grapefruit, mandarijn en sinaasappel wel geperst en gezeefd gebruiken.

Melk en melkproducten

Alle soorten zijn geschikt. Let op: als u vruchtenyoghurt, vruchtenkwark e.d. neemt, gebruik dan alleen producten met toegestane fruitsoorten.

Dranken

Alle soorten zijn geschikt.
Let op: vruchtensappen van citrusvruchten bevatten veel vezels. Deze moet u er eerst uitzeven.

Versnaperingen

Voorkeursproduct
Vermijden
Droge biscuit
Noten
Kaneelbiscuitjes
Pinda’s
Lange vingers
Drop
Boterkoekjes
Muesli
Eierkoek
Popcorn
Cake, ongevuld (eventueel met slagroom en toegestaan fruit)
Kokosproducten
Vruchtenvla met toegestaan fruit

Borstplaat

Zuurtjes

Pepermunt

Vruchtenkoekjes

Schuimpjes

Chocolade zonder noten en/of rozijnen

Chips

Zoute koekjes

Zoute stengels zonder zaden en pitten erop.



Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie, neem dan contact op met de afdeling Diëtetiek van Alrijne Ziekenhuis.
De afdeling Diëtetiek is op werkdagen bereikbaar via telefoonnummer 071 582 8047.