Afdelingen & Specialismen

U krijgt het medicijn Rituximab voor de behandeling van immuun trombocytopenie (ITP) of auto- immuun hemolytische anemie (AIHA). Deze behandeling vindt plaats op de afdeling Dagverpleging. In deze folder leest u meer over dit geneesmiddel.


In het kort

  • U krijgt Rituximab via een infuus. U krijgt 4 behandelingen.
  • Uw afweer tegen ziekten wordt minder goed.
  • U kunt overgevoelig zijn voor Rituximab.
  • Voor elke behandeling moet u thuis speciale medicijnen innemen.
  • Iemand moet u naar het ziekenhuis brengen en weer ophalen.
  • Als u last heeft van bijwerkingen moet u ons bellen.

Wat is Rituximab?

Rituximab is een medicijn dat ervoor zorgt dat het afweersysteem van het lichaam minder goed werkt. Bij ITP zorgt dit medicijn dat er minder bloedplaatjes worden afgebroken. U krijgt dus meer bloedplaatjes in uw bloed. Bij AIHA zorgt dit medicijn ervoor dat de B-cellen dood gaan (B-cellen zijn een bepaald soort afweercellen). Men hoopt zo de bron van de auto-antistoffen tegen de aanmaak van bloedplaatjes of rode bloedcellen uit te schakelen.

De behandeling

U krijgt de Rituximab via een infuus. U krijgt in totaal 4 behandelingen.

De eerste behandeling
De eerste behandeling vindt plaats op de afdeling Dagverpleging (route 430) in Alrijne Leiderdorp. Deze eerste behandeling duurt ongeveer 6 uur.

U krijgt Rituximab toegediend via een infuus. Dit infuus is aangesloten op een infuuspomp. De infuuspomp wordt elke 30 minuten iets sneller gezet. Wij kijken hoe u op het middel reageert. We meten uw bloeddruk, hartslag en temperatuur. En we kijken of u last heeft van bijwerkingen.

De volgende 3 behandelingen
De tweede behandeling krijgt u een week later.

Als u tijdens de eerste behandeling geen allergische klachten kreeg, duren volgende 3 behandelingen elk ongeveer 2 uur. De behandelingen vinden dan plaats in Alrijne Leiden (afdeling 3B).

Overgevoelig zijn voor Rituximab
Rituximab bestaat voor een gedeelte uit een eiwit dat afkomstig is van muizen. Sommige mensen zijn hier overgevoelig (= allergisch) voor. Daarom krijgt u speciale medicijnen die u van tevoren thuis moet innemen. Door deze medicijnen heeft u minder kans op een allergische reactie en op klachten zoals jeuk, rillerigheid, kortademigheid of huiduitslag. Als u toch een allergische reactie krijgt, dan zetten we de infuuspomp stop of langzamer. Als dat nodig is krijgt u een middel tegen de allergie.

Wat u thuis moet doen voordat u naar het ziekenhuis komt voor de behandeling

1 uur voordat u het infuus met Rituximab krijgt, slikt u de volgende tabletten:
  • 2 tabletten Clemastine (Tavegyl®) à 1 mg.
  • 2 tabletten Paracetamol à 500 mg.
U mag de tabletten met water innemen.

Na de behandeling

Belangrijk om te weten:
  • Door de Clemastine tablet kunt u suf en slaperig worden. Nadat u de tablet Clemastine heeft genomen, mag u 24 uur niet zelf autorijden. Vraag dus of iemand u naar het ziekenhuis brengt en u weer ophaalt.
  • Voor zover wij weten, kunt u Rituximab veilig gebruiken naast andere medicijnen. Overleg met uw arts als er iets verandert in de medicijnen die u gebruikt.
  • Als u Rituximab gebruikt, heeft u meer kans op infecties. Bijvoorbeeld bij operaties en andere ingrepen (ook ingrepen die de tandarts doet). Vraag dan aan uw arts of het nodig is dat u tijdelijk stopt met de behandeling met Rituximab. Krijgt u een behandeling bij de tandarts? Vertel dan aan uw tand(arts) dat u Rituximab gebruikt. Dan kan uw tandarts daar rekening mee houden.

Bijwerkingen

Door de behandeling met Rituximab wordt uw afweer minder goed. Daardoor heeft u meer kans op infecties. Dit kan duren tot wel 6 – 12 maanden na de behandeling.
Belangrijk is om te weten: een deel van uw afweersysteem blijft gewoon werken, ook als u wordt behandeld met Rituximab.

Neem direct contact op met uw behandelend arts bij:

  • Wondjes aan de huid die ontstoken zijn (bijvoorbeeld roodheid rond de wond of pus)
  • Een urineweginfectie (blaasontsteking, vaak en kleine beetjes plassen)
  • Voorhoofdsholteontsteking, hoofdpijn of keelpijn
  • Ontstoken kiezen en tanden
  • Koorts als verschijnsel van infectie, ook van uw gewrichten
  • Hoesten en kortademig
  • Als u regelmatig bloedneuzen krijgt of blauwe plekken

Vaccinaties

Omdat u een auto-immuun ziekte heeft en daarvoor medicijnen gebruikt, adviseren wij u om ieder jaar de griepprik te halen bij uw huisarts. Heeft u een andere vaccinatie nodig, overleg dan altijd van tevoren met uw specialist, huisarts of apotheek.
Wilt u een verre reis maken? Bespreek dit dan met uw behandelend arts vóórdat u start met Rituximab. Bepaalde vaccinaties werken namelijk minder goed als u Rituximab gebruikt.
Wij raden de vaccinatie met een verzwakt levend vaccin af tijdens het gebruik van Rituximab. Bijvoorbeeld vaccinaties tegen bof-mazelen-rode hond (BMR), gele koorts, oraal poliovaccin of BCG.

Als u nog niet voor COVID-19 gevaccineerd bent, raden wij aan om u minimaal 2 weken vóór de behandeling te laten vaccineren.

Contact

De verpleegkundige van polikliniek Interne Geneeskunde is bereikbaar via telefoonnummer 071 582 8535. De polikliniek is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 12.30 uur en van 13.30 - 15.30 uur.

Spoed: In de avond, nacht en weekenden kunt u bij spoed bellen met het algemene nummer van het ziekenhuis 071 582 8282. Vraag naar de dienstdoende internist.

Tot slot

Wat neemt u mee?
  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.