We onderscheiden drie soorten operaties:
- Totale thyreoïdectomie: Gehele verwijdering van de schildklier, bijvoorbeeld bij sommige vormen van schildklierkanker.
- Subtotale thyreoïdectomie: Het grotendeels verwijderen van beide helften van de schildklier, bijvoorbeeld bij een te hard werkende of een te grote schildklier.
- Hemithyreoïdectomie (lobectomie): Het geheel verwijderen van één helft van de schildklier. Bijvoorbeeld bij een knobbel in die helft van de schildklier, waarbij het onduidelijk is of de knobbel goedaardig of kwaadaardig is.
Een schildklieroperatie wordt gedaan onder algehele narcose en duurt ongeveer anderhalf à twee uur. De anesthesist geeft u informatie over de narcose. Tijdens de operatie ligt u met het hoofd zover mogelijk achterover. Er wordt een horizontale snee laag in de hals gemaakt, waarna de schildklier over het algemeen gemakkelijk kan worden bereikt en geheel of gedeeltelijk wordt verwijderd. Van belang daarbij is natuurlijk om de stembandzenuwen en de bijschildklieren te sparen. Afhankelijk van het soort operatie laten we soms een drain (een slangetje met een potje eraan) in het operatiegebied achter om bloed, dat zich daar nog verzamelt, af te voeren. Meestal kan deze drain na 24 uur worden verwijderd.
Er is een gezamenlijk schildklier behandelteam bestaande uit specialisten uit beide ziekenhuizen. Gezamenlijk hebben we meer kennis, meer ervaring en meer behandelmogelijkheden. Dit leidt tot betere genezingskansen en de hoogste kwaliteit van zorg. De schildklieroperaties vinden plaats in het GHZ.
dr. A.J. (Arianne) Ploeg
Chirurg