U heeft slijtage van uw MCP-gewricht. In deze folder leest u wat de slijtage inhoudt en hoe deze kan worden behandeld. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier is beschreven.


Wat is slijtage van het MCP-gewricht?

Er is sprake van slijtage van het kraakbeen in het kogelgewricht van de hand. Het kraakbeen in een gewricht zorgt ervoor dat de botten soepel langs elkaar kunnen bewegen. Als het kraakbeen afslijt, kunnen de botjes tegen elkaar gaan schuren. Dit geeft pijn en stijfheid van de vingers en soms ook een scheefstand van de vingers.



Oorzaak

Slijtage van de vingergewrichten komt veel voor, vaker bij vrouwen dan bij mannen. De oorzaak van artrose is vaak onbekend. Wel weten we dat verschillende factoren een rol spelen, zoals reumatoïde artritis, aanleg/erfelijkheid, de bouw en belasting van een gewricht. Een eerdere breuk, ernstige kneuzing of hypermobiliteit kan de kans op het ontwikkelen van artrose vergroten.



Behandeling

Eerst wordt gekeken of de klachten zonder operatie kunnen worden behandeld. De behandeling kan bestaan uit ontstekingsremmende medicatie of een ontstekingsremmende injectie.


De handtherapeut kan een (tijdelijke) ondersteunende spalk aanmaken, in combinatie met oefentherapie en/of aanpassingen in het dagelijks leven.


Als dit niet genoeg helpt, kan er gekozen worden voor een operatie. Er zijn verschillende operaties mogelijk, waaronder het vervangen van het gewricht door een kunststof prothese (artroplastiek) of het vastzetten van het gewricht (artrodese). De duim komt echter niet in aanmerking voor het plaatsen van een kunststofprothese

.

Het vastzetten heeft dan de voorkeur vanwege de meer stabiele en krachtige grijpfunctie.


De operatie wordt uitgevoerd onder regionale verdoving.



Nabehandeling

Na de operatie krijgt u een drukverband.


Na 3 tot 5 dagen komt u bij de handtherapeut en krijgt u een beschermende spalk aangemeten. Als er een kunststofprothese is geplaatst, start u met handtherapie om het nieuwe gewricht onder begeleiding te gaan bewegen. Wanneer het gewricht is vastgezet, moet u de spalk 6 weken dragen. Dit om ervoor te zorgt dat de botdelen goed aan elkaar kunnen groeien.


De hechtingen worden na 10-14 dagen op de polikliniek verwijderd.


Het herstel duurt gemiddeld 3 tot 6 maanden.



Bereikbaarheid polikliniek Plastische Chirurgie

De polikliniek Plastische Chirurgie locatie Leiden heeft routenummer 15 en is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 t/m 16.30 uur telefonisch bereikbaar via 071 517 8575.



De polikliniek Plastische Chirurgie locatie Leiderdorp heeft routenummer 141 en is van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur telefonisch te bereiken via 071 582 8061.



De polikliniek Plastische Chirurgie locatie Alphen aan den Rijn heeft routenummer 38 en is van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur telefonisch te bereiken via 071 582 8061.




De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905.


Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.