Deze folder geeft u informatie over een jumpers knee. Een jumpers knee is een aandoening van de kniepees (ook patellapees genoemd), waarbij het peesweefsel is geïrriteerd. Een jumpers knee wordt ook apexitis patellae of patellapees tendinopathie genoemd.

Wat is een jumpers knee?

De normale structuur van de pees is bij een jumpers knee verdwenen en het herstelproces heeft gefaald. Hierdoor ontstaan pijnklachten bij de aanhechting van de pees aan de knieschijf. Hoe de aandoening wordt veroorzaakt is niet precies bekend, maar de aandoening wordt vaker gezien als er overbelasting van de pees heeft plaatsgevonden. Het maken van een foto of echo heeft geen invloed op de behandeling en wordt meestal pas gedaan als men niet goed op de behandeling reageert.

Excentrische oefentherapie

Bij excentrische oefentherapie worden de actieve spier en de kniepees opgerekt. Deze therapie is redelijk effectief; uit onderzoeken blijkt dat gemiddeld genomen de pijn afneemt. Van de excentrische oefentherapie is bekend dat deze pijnlijk kan zijn. Dit zal voornamelijk in het begin vervelend zijn. De hoeveelheid tijd die u ermee kwijt bent, is niet meer dan 2 maal 10 minuten per dag. Mocht u na 3 maanden excentrisch trainen geen verbetering bemerken, dan zal de sportarts een andere behandelwijze met u bespreken.

Oefeningen – Excentrische kniebuigingen

Gedurende 3 maanden dagelijks ‘s ochtends en ‘s avonds oefenen. Dit betekent 2 maal per dag 3 series van 15 kniebuigingen per been. Ga op een schuin plankje staan (zie eerste foto) in een hoek van 25 graden (bijvoorbeeld door het plankje schuin op een telefoonboek te plaatsen (let op de stabiliteit!). Deze wijze van plaatsing is belangrijk want dan werken de oefeningen beter.

Kniebuiging oefening 1

Kniebuiging oefening 2

  • Til één voet van het plankje en buig door je knie.

  • Zet beide voeten weer op het plankje – beide knieën nog steeds in gebogen stand

  • Ga weer rechtop staan met beide benen

De oefeningen mogen pijnlijk zijn. Als u last hebt van beide knieën kunt u de armen gebruiken om omhoog te komen. Onderstaande link linkt naar een filmpje van www.sportzorg.nl, waar de oefening wordt voorgedaan. De oefening heet: Oefening patellapees, eenbenige squat (1). https://youtu.be/nUnullV1dAaoh58

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek. U kunt ook mailen naar sportgeneeskunde@alrijne.nl. De polikliniek Sportgeneeskunde in Alrijne Ziekenhuis Leiden heeft routenummer 33 en is telefonisch te bereiken via 071 517 8122. De polikliniek Sportgeneeskunde in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 562 en is telefonisch te bereiken via 071 517 8122. De polikliniek Sportgeneeskunde in Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn heeft routenummer 62 en is telefonisch te bereiken via 071 517 8122.