Afdelingen & Specialismen

U heeft last van atriumfibrilleren (boezemfibrilleren). Met u is afgesproken dat u zelf controles gaat doen, bijvoorbeeld hartslag meten. Dit noemen we thuismeten. Hiervoor gebruikt u de Luscii-app.In deze folder leest u meer over thuismeten.


Thuismeten

Atriumfibrilleren (boezemfibrilleren) is een hartritmestoornis van de hartboezems. Het is meestal niet gevaarlijk als u uw medicijnen goed inneemt. U krijgt uitleg hierover tijdens het atriumfibrilleren spreekuur.


Sommige patiënten voelen het zelf als hun hartritme niet goed is. Maar niet iedereen.



Bij de behandeling van klachten van atriumfibrilleren is het daarom belangrijk om te weten:


  • Hoe snel klopt uw hart normaal (wat is uw hartritme)?
  • Is het hartritme normaal of heeft u last van atriumfibrilleren?
  • En soms: is uw bloeddruk normaal en/of is uw gewicht normaal?
Daarom gaat u zelf thuis uw hartritme controleren. Dit doet u met de camera van uw eigen telefoon. Soms is het ook fijn om uw bloeddruk en uw gewicht te weten.
U zet deze gegevens in de Luscii-app. We noemen dit thuismeten.
De app stuurt deze informatie ook naar ons.

Waarom thuismeten?

Als u zelf uw hartritme meet en eventueel uw bloeddruk en gewicht, kunnen wij snel zien of u last heeft van atriumfibrilleren. Dan kunnen we uw behandeling aanpassen (bijvoorbeeld andere medicijnen of een andere hoeveelheid medicijnen). Zo kunnen we er misschien voor zorgen dat u niet naar het ziekenhuis hoeft.
Door thuis te meten hoeft u ook minder vaak voor controle naar het ziekenhuis te komen.

Wij en uzelf kunnen uw metingen zien. Wij kunnen het zien als een meting anders is dan normaal.

Let op: Met de app kunnen wij uw hartritme niet bewaken! Neem dus zelf contact op met de AF-poli als u meer last heeft van uw hartritme: benauwdheid, duizeligheid of pijn op de borst.

Hoe werkt thuismeten?

  • Wij melden u aan bij de Luscii-app. Daarna krijgt u een mail van Luscii. In deze mail vraagt Luscii u om de app te downloaden op uw smartphone en/of tablet. Luscii support kan u daarbij helpen als dat nodig is.
  • U doet zelf metingen op de tijdstippen die in de app staan. Zo kunnen wij de gegevens bekijken.
    • Hartritme meten: u legt uw vingertop op de camera van uw telefoon. Zo meet de app uw hartritme. De app stuurt deze gegevens veilig door naar het ziekenhuis.
    • Bloeddruk en/of gewicht: u meet met uw eigen bloeddrukmeter en weegschaal uw bloeddruk en uw gewicht. Daarna zet u deze in de app.
      Heeft u nog geen bloeddrukmeter thuis? Op de website van de Hartstichting vindt u advies over de aanschaf van een betrouwbare bloeddrukmeter.
  • Via de app krijgt u berichten. Bijvoorbeeld als het tijd is om metingen te doen. Of als uw contactpersoon in het ziekenhuis u een bericht stuurt.
    Het is belangrijk dat u zelf af en toe kijkt of er een bericht is. Ook is het belangrijk dat u doet wat wij u via de app vragen.
    U kunt op uw smartphone of tablet (via instellingen) aangeven dat u meldingen van de Luscii app wilt ontvangen. Zo mist u niks.

Wanneer adviseren wij thuismeten via de app?

In 3 situaties is het goed als we (tijdelijk) weten wat uw hartritme is en de snelheid van de hartslag. De verpleegkundig specialist vertelt u welke situatie voor u geldt. Wij adviseren thuismeten:

1. Bij patiënten die behandeld worden met een cardioversie
Waarom?
Krijgt u een cardioversie? Dan moet u meestal thuis wachten tot u de afspraak heeft.
  • Het kan zijn dat uw hartritme door de medicatie vanzelf herstelt. En dat de cardioversie niet meer nodig is.
  • Ook kan het zijn dat uw hartritme sneller of langzamer wordt. Dan moet de medicatie worden aangepast, voordat de cardioversie wordt gedaan.
  • Na de cardioversie kijken we nog een paar weken hoe het met uw hartritme gaat. Dan is het handig als u thuis kunt meten. Na een paar weken zullen we het resultaat met u bespreken.
Wat moet u doen?
In de periode rond de cardioversie meet u elke dag uw hartritme via de app.

2. Bij patiënten met af en toe (aanvalsgewijs of paroxysmaal) atriumfibrilleren
Waarom?
Het kan zijn dat u een tijdje last heeft van atriumfibrilleren, maar dat u dit zelf niet goed merkt of voelt. Het hartritme is dan onregelmatig en soms te snel. Het hart kan hier last van krijgen. U gaat bijvoorbeeld vocht vasthouden. Of u wordt meer vermoeid, of de pompkracht van uw hart wordt minder goed.

Wat moet u doen?
U meet 1 x per week uw hartritme en zet deze in de app. Als u klachten heeft of de waarden zijn anders dan normaal, dan kunt u extra metingen doen. Of wij vragen u om een tijdje elke dag te meten.

3. Bij patiënten met chronisch atriumfibrilleren
Waarom?
Het kan zijn dat het atriumfibrilleren bij u wordt geaccepteerd, maar dat we u precies de juiste hoeveelheid medicijnen willen geven. Zo hopen we dat u zo min mogelijk last heeft van de hartritmestoornis. Ook hopen we dat u geen last heeft van de medicijnen.

Wat moet u doen?
U meet 2 x per week uw hartritme. Dat doet u een paar weken tot maximaal 3 maanden. U kunt daarbij ook uw bloeddruk meten en zet deze in de app.

Vragen

Heeft u vragen over de app? Of heeft u vragen over het gebruik ervan? Dan kunt u contact opnemen met Luscii. Telefoonnummer 085 1305 851 (tijdens kantooruren) of via de mail: support@luscii.com

Bij medische vragen kunt u bellen met de Atriumfibrilleren polikliniek van Alrijne Ziekenhuis. Wij zijn tijdens werkdagen te bereiken via email: afpoli@alrijne.nl of via de telefoondienst van de polikliniek Cardiologie op het telefoonnummer 071 582 8043. U wordt dan teruggebeld (vaak later op de middag of de volgende werkdag).

Heeft u direct een arts nodig?

Bel dan met uw huisarts of huisartsenpost.

In levensbedreigende situaties: bel 112.




















Privacy en gegevensuitwisselingAlrijne heeft met Luscii afspraken gemaakt en maatregelen genomen om uw persoonsgegevens te beschermen tegen onrechtmatige verwerking. Luscii werkt conform ISO 27001:2017, NEN 7510, 7512 and 7513 en Cybersecurity Essentials