U heeft last van een branderig gevoel in uw tong en/of mond. Dit wordt ook wel tong- en mondbranden genoemd. Uw arts heeft u het een en ander verteld over de mogelijke oorzaken en de behandeling hiervan. Deze folder vat deze informatie samen en geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

Oorzaken

In veel gevallen is geen directe oorzaak voor de klacht aan te wijzen. Meestal zijn in de mond geen duidelijke afwijkingen van het tong- en mondslijmvlies waar te nemen die de klachten kunnen verklaren. Het is bekend dat sommige geneesmiddelen de speekseltoevloed verminderen waardoor de mond droog wordt. Een droge mond vergroot de kans op tong- en mondbranden. Ook veel roken of het gebruik van alcohol vergroot de kans op klachten. Bij veel mensen blijken de eerste verschijnselen van tong- en mondbranden samen te vallen met een ingrijpende gebeurtenis of verandering in hun leven of vanwege een medische of tandheelkundige behandeling.

Wie hebben er last van?

Tong- en mondbranden zijn geen zeldzame verschijnselen. Mensen tussen de veertig en zeventig jaar hebben eerder last van tong- en mondbranden dan jongere mensen. Gebleken is dat vrouwen, vooral na de overgang, vaker deze klacht hebben dan mannen. Tong- en mondbranden komen voor zowel bij mensen met een kunstgebit als bij mensen met hun eigen gebit.

Verschijnselen

Tong- en mondbranden duiden niet op een kwaadaardige aandoening, maar het wordt altijd als zeer hinderlijk ervaren. Niet iedereen heeft dezelfde klachten. Sommige mensen hebben alleen last van een pijnlijke tong. Anderen hebben een gevoel van branderigheid van de tong. Ook kunt u een pijnlijke of branderig gevoel hebben op andere plaatsen in de mond, zoals het gehemelte, de binnenkant van de wangen en lippen of in de keel. Sommige mensen hebben ook last van een droge mond. Weer anderen hebben juist last van overmatige speekselproductie. De pijnklachten kunnen in de loop van de dag toenemen. Eten, drinken of slapen worden hierdoor meestal niet beïnvloed. Wel kan er sprake zijn van een verlies van smaak of smaakverandering.

Behandeling

Omdat de oorzaak onbekend is, is behandeling moeilijk. Over het algemeen kan weinig aan de klachten worden gedaan. De klachten kunnen maanden of jarenlang aanhouden, maar blijken soms ook plotseling en voorgoed te verdwijnen. Tot nu toe is niet gebleken dat alternatieve geneeswijzen, zoals acupunctuur en iriscopie, een blijvende verbetering van de klachten teweegbrengen.

Aanwijzingen

Hieronder volgen enkele aanwijzingen, die ertoe kunnen leiden dat de klachten verminderen:

  • U kunt het beste het roken en het gebruik van alcohol zo veel mogelijk beperken. Ook is het beter zo min mogelijk sterk gekruide spijzen te eten.

  • Ook gewoonten als tandenknarsen of tongpersen kunt u het beste vermijden.

  • Als u nerveus van aard bent, is het raadzaam uw huisarts te raadplegen.

MKA-chirurgen

In Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp werken de volgende MKA-chirurgen: F.J.J. van Velzen Mw. M.A. Wijn Dr. E.G. Salentijn M.W.K. Roeloffs

Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringspas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek. U kunt ons ook e-mailen: polimondziekten@alrijne.nl. De polikliniek Mondziekten-, Kaak- en Aangezichtschirurgie in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 26 en is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 071 582 8055 tussen 08.30 en 12.30 en 13.30 en 16.30 uur. De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905. Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.