Oorzaak

Hoe een trigger finger ontstaat, is niet altijd duidelijk. Soms ontstaat een trigger finger na een zware inspanning, maar vaak kunnen we de oorzaak niet achterhalen. We zien wel dat het vaker voorkomt bij mensen die reuma hebben of suikerziekte. 

Behandeling

Een trigger finger kan op verschillende manieren worden behandeld. Het doel van de behandeling is dat de vinger weer soepel gaat bewegen en niet meer hapert. Door de irritatie van de pees en peeskoker te verminderen kan de pees weer soepel gaan bewegen. 

Door ontstekingsremmende medicijnen, een plaatselijke injectie met ontstekingsremmers en het gebruik van een (nacht)spalk kan de zwelling minder worden zodat de pees weer soepel gaat bewegen en de klachten verdwijnen. Als deze behandeling niet genoeg helpt, kan de handchirurg een operatie adviseren.

Operatie

Deze operatie vindt plaats in de poliklinische behandelkamer, onder plaatselijke verdoving. Er wordt een kleine snede in de hand gemaakt en de peeskoker wordt geopend. De pezen krijgen zo weer de ruimte om vrij te bewegen. De wond wordt gesloten met hechtingen. De hand wordt verbonden, na twee dagen mag het verband worden verwijderd. 

Nabehandeling

Na de ingreep mag u direct starten met oefenen, zodat de pees weer goed gaat glijden en de vinger niet stijf wordt. Ook mag u de hand weer voorzichtig gaan gebruiken.

Na de operatie ontvangt u uitgebreide informatie over het herstel en de oefeningen die u moet doen. De hechtingen worden 10-12 dagen na de operatie door de assistente verwijderd.

Als bewegen na de operatie nog niet goed lukt of het litteken overgevoelig blijft, kan een verwijzing naar de handtherapeut nodig zijn. Deze geeft u verdere begeleiding tijdens het herstel en helpt bij het verbeteren van de handfunctie.