Uw kind is kind opgenomen op de afdeling neonatologie. Tijdens deze opname willen wij u en uw kind zo goed mogelijk helpen. Het contact tussen u en uw baby is daarbij heel belangrijk.


De afdeling neonatologie heeft de mogelijkheid voor Video Interactie Begeleiding (VIB). We maken dan een video van u en uw kind. In die video kunt u zien hoe uw kind contact met u maakt.



Waarom kan het handig zijn om VIB te gebruiken?


  • uw kind is te vroeg geboren;
  • uw kind had een slechte start na de geboorte;
  • u en uw kind waren na de geboorte niet bij elkaar;
  • u heeft een meerling;
  • u heeft vragen over het gedrag van een te vroeg geboren baby.

Hoe kunt u gebruik maken van VIB?

Wilt u gebruikmaken van VIB? Meld dit dan aan de verpleegkundige of pedagogisch zorgverlener. Zij regelen dit dan voor u.

Het maken van de video-opname en nabespreken

  1. U maakt kennis met de VIB’er (Video Interactie Begeleider). Dit is een medewerker die is opgeleid in het maken van videobeelden. Deze medewerker bekijkt de beelden en bespreekt deze met u.
  2. U tekent het toestemmingsformulier voor het maken van de video.
  3. Er wordt een afspraak gemaakt voor het maken van de video.
  4. De VIB’er filmt u en uw kind tijdens de verzorging of een contactmoment. Het filmen duurt ongeveer 15 minuten.
  5. De VIB’er maakt een montage van de video-opname.
  6. We maken een afspraak met u om de video te bekijken en te bespreken.
  7. Samen met de VIB’er bekijkt u de video (review). Dit duurt ongeveer 45 minuten. Tijdens het bekijken wordt de video regelmatig stopgezet en teruggespoeld. De signalen van uw kind zijn vaak heel klein en kort. Ze zijn beter te zien als de video stilstaat. Bij het kijken en bespreken van de video ziet u bijvoorbeeld hoe uw kind reageert op uw aanraking of op uw stem. VIB kan ook laten zien wat u kunt doen om uw kind te helpen ontspannen.

Privacy

De videobeelden worden alleen gebruikt voor de review. We kunnen ze met u delen. Dat kan door middel van een USB stick die u zelf meeneemt. We kunnen de video ook via WeTransfer of TransferXL verzenden.

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Dan kunt u altijd terecht bij de verpleegkundige of medisch pedagogisch zorgverlener.

Machtiging MijnAlrijne

Alrijne biedt patiënten via MijnAlrijne toegang tot (delen van) het elektronisch patiëntendossier. U kunt tal van zorgzaken online regelen, zoals uw medisch dossier inzien, uitslagen inzien en vragenlijsten invullen. We bieden ook de mogelijkheid om online het medisch dossier van uw kind in te zien. Zo bent u nog beter betrokken bij de zorg voor uw kind.
Meer weten? Ga naar MijnAlrijne.