Afdelingen & Specialismen
In deze folder leest u informatie over eczeem bij kinderen. En over het ontstaan van een voedselallergie. En wat dat met elkaar te maken heeft.
In het kort
- Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid.
- Eczeem is vaak erfelijk.
- Er zijn veel verschillende oorzaken en verergeringen voor de eczeem: de belangrijkste op jonge leeftijd zijn de virusinfecties, stress en koortsperiodes.
- Zet kinderen met eczeem niet op een dieet. Dit kan gevaarlijk zijn!
Wat is eczeem?
Eczeem is een huidziekte waarbij plekken op de huid jeuken. 10 tot 15 van de 100 kinderen onder de 4 jaar heeft last van eczeem. Gelukkig kan eczeem afnemen. Veel kinderen hebben geen last meer van eczeem als zij volwassen zijn. Bij eczeem sluit de huid niet meer goed af. Dit betekent dat de huid meer dingen door kan laten. Denk bijvoorbeeld aan bacteriën en irriterende stoffen. Ook houdt de huid niet genoeg vocht vast. Daardoor is de huid vaak rood en droog. Als de huid rood is en jeukt, betekent dit dat de huid ontstoken is. De belangrijkste kenmerken van eczeem zijn:
- Jeuk
- Rood
- Schilfers
Eczeem is erfelijk. Mensen met eczeem hebben vaak ook grotere kans op voedselallergie, hooikoorts en astma.
Wat zorgt ervoor dat eczeem heftiger wordt?
Eczeem is een reactie op een ontsteking van de huid. Dit betekent dat eczeem erger wordt als er een virus of bacterie in het lichaam aanwezig is. Of als er uw kind koorts heeft. Ook bacteriën op de huid kunnen eczeem erger maken. Dit ziet eruit als “nat” eczeem, vaak met gele korsten. Bij oudere kinderen en volwassenen kunnen stress of een inhalatieallergie (pollen, huisstofmijt) het ook erger maken. Soms kunnen we geen duidelijke reden vinden.
Wat heeft eczeem met voedselallergie te maken?
Eczeem komt niet door een voedselallergie. Wel kunnen kinderen met eczeem makkelijker een voedselallergie krijgen. Dit komt omdat voedingsresten vanuit de omgeving (bijvoorbeeld pinda of ei) in de ontstoken eczeem huid terecht komt. Als dat voedingsmiddel nog niet gegeten wordt, weet het lichaam nog niet dat het voeding is. Dit heeft tot gevolg dat voeding in de eczeemhuid als lichaamsvreemd herkend kan worden. Dit veroorzaakt een afweerreactie tegen voeding waarbij er afweerstoffen gemaakt worden.
Het lichaam reageert hier meteen op. Uw kind kan last krijgen van:
- Galbulten
- Opgeblazen gezicht
- Benauwdheid
- Veel overgeven
- Minder bij bewustzijn
De huidreactie ziet er anders uit dan eczeem. Het afweersysteem reageert op een allergische reactie. Na een allergische reactie kan eczeem dus heftiger worden.
Het is belangrijk om uw kind met eczeem zo min mogelijk een dieet te geven. Het is juist goed dat ze vroeg pinda, kippenei en notenpasta’s gaan eten. Dat kan zorgen dat er geen allergie ontwikkelt. Blijf dit wekelijks eten zodat het lichaam weet dat het voeding is. Het beste is om te beginnen met het eten van pinda’s en ei voor uw kind 8 maanden is. Als u hier vragen over heeft, neem dan contact op met de polikliniek Kind en Jeugd.
Hoe behandel je eczeem?
Eczeem behandel je met vette crème en met ontstekingsremmende crème (corticosteroïd crème/hormoonzalf). De vette crème (bijvoorbeeld vaseline-cetomacrogol, vaseline-lanette, vaseline-paraffine, koelzalf) zorgt ervoor dat de huid niet uitdroogt en dat de huid beter afsluit. Het behandelt echter niet de ontstekingsreactie in de huid. Hier is een ontstekingsremmende creme of zalf voor nodig (bijvoorbeeld hydrocortison, triamcinolon, mometason (elocon), emovate).
Soms zijn ouders bang om ontstekingsremmende zalven te smeren. Dit komt omdat er soms gezegd wordt dat de huid dun wordt van het smeren. Dit is niet waar. Het is wel belangrijk om dun te smeren. Gebruik een “finger-tip unit” (FTU) smeerschema om niet te veel te smeren. Vraag dit aan uw arts.
Hoe kan ik een voedselallergie bij een kind met eczeem voorkomen?
Behandeling van eczeem met een ontstekingsremmende crème is belangrijk. Als voeding via de kapotte huid in een fors ontstoken huid terechtkomt, is de kans op een voedselallergie hoger dan als de huid niet ontstoken is. Belangrijk is om al vroeg pinda, kippenei en notenpasta's te introduceren, zoals we eerder hebben uitgelegd. Dit helpt om allergieën te voorkomen.
Heeft u nog vragen?
Als u nog vragen heeft dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Kind en Jeugd 071 582 8052 of polikinder@alrijne.nl