U krijgt een wenkbrauwlift. In deze folder vertellen wij u meer over deze operatie. Ook geven wij u adviezen voor als u weer thuis bent.


In het kort
  • Uw wenkbrauwen hangen en u heeft hier last van. De plastisch chirurg kan de wenkbrauwen omhoog trekken.

  • De operatie is poliklinisch: u wordt dus niet opgenomen in het ziekenhuis.

  • Gebruikt u bloedverdunners, meld dit dan.

  • U krijgt een plaatselijke verdoving met prikjes.

  • De operatie duurt ongeveer 45 minuten. Na de operatie heeft u een hechting.

  • U mag niet zelf naar huis rijden. Iemand moet u ophalen.

  • Bij pijn mag u paracetamol nemen.

  • Weer thuis: volg de adviezen in deze folder op.

  • Problemen na de operatie: bel met de polikliniek Plastische chirurgie.

Wat is een wenkbrauwlift?

Bij sommige mensen gaan de wenkbrauwen hangen. Dit kan komen door veroudering of door erfelijke aanleg. Door de hangende wenkbrauwen kunt u er moe of bozig uitzien. Ook kunt u last hebben van bijvoorbeeld hoofdpijn, vermoeidheid of een drukkend gevoel. Met een wenkbrauwlift worden de wenkbrauwen omhoog getrokken zodat u geen last meer heeft van deze klachten.

Voorbereiding

  • Voor een wenkbrauwlift wordt u niet opgenomen in het ziekenhuis. Na de operatie mag u naar huis. U mag na de operatie NIET deelnemen aan het verkeer. Neem iemand mee naar de afspraak die u na afloop naar huis kan brengen.
  • Doe de dag van de operatie geen make up op. Zorg dat uw gezicht goed schoon is.
  • Zorg ervoor dat u als u weer thuis bent de wonden kunt koelen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een ijscompres (icepack te koop bij de drogist) gebruiken of een washandjes met daarin een boterhamzakje met bevroren spliterwten.

Medicijnen

Als u medicijnen gebruikt of ergens overgevoelig voor bent (bijvoorbeeld bruine pleisters, jodium) is het belangrijk dit aan de chirurg of doktersassistente te melden.

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit melden.
  • Wanneer u via de Trombosedienst bloedverdunners (marcoumar, fenprocoumon, acenocoumarol) heeft gekregen, stuurt de polikliniek Plastische Chirurgie een wijzigingsformulier naar de trombosedienst. U krijgt voor de operatie van de Trombosedienst instructies over het gebruik van uw medicijnen. Daarnaast moet u 1 uur voor de ingreep bloed laten prikken in het laboratorium. Het laboratoriumformulier (loopbrief) krijgt u toegestuurd. Op de dag van operatie moet een 'normale' stolling zijn bereikt (INR 1,5 - 2,0).
  • Aspirine, ascal, acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, voltaren, ibuprofen, advil hoeven niet vooraf gestaakt te worden ondanks de licht bloedverdunnende werking.
  • De volgende middelen moeten tenminste 5 dagen voor de operatie worden gestaakt: persantin, dipyridamol, plavix, clopidogrel. NB: clopidogrel mag alleen worden gestopt als de eventuele TIA/CVA meer dan 3 maanden geleden plaatsvond.
  • De volgende middelen (NOAC/DOAC) moeten 48 uur voor de operatie zijn gestaakt: dabigatran, rivaroxaban, apixaban, edoxaban.
N.B. De bovenstaande lijst kan onvolledig zijn door wisselende merknamen etc. Als u een ander bloedverdunnend medicijn gebruikt, of denkt te gebruiken, neemt u dan contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie of met uw apotheek.

De plastisch chirurg blijft te allen tijde verantwoordelijk voor het antistollingsbeleid rondom de operatie.

Eten en drinken

Op de dag van de operatie mag u gewoon eten en drinken. Maar drink geen alcohol in de 24 uur voor de operatie. Alcohol verdunt het bloed kan problemen (complicaties) tijdens de operatie veroorzaken.

Roken
Roken is slecht voor het genezen van de wond. Wij adviseren u 6 weken voor en 6 weken na de operatie niet te roken.

De verzekering

Om een ooglidcorrectie vergoed te krijgen, moet uw zorgverzekeraar de operatie goedkeuren. De plastisch chirurg moet dan uw klachten erg genoeg vinden om u te opereren. Hij/zij vult dan een formulier in en stuurt dit door naar uw zorgverzekeraar. De verzekeringsarts zal de aanvraag beoordelen. Eventueel kan de verzekeringsarts u vragen om langs te komen. Het kan een tijdje duren voordat u een reactie krijgt.
Als uw zorgverzekeraar de operatie goedkeurt, kunt u onze polikliniek bellen om de afspraak te maken.
Als uw zorgverzekeraar de operatie niet goedkeurt voor een vergoeding, kunt u de operatie ook zelf betalen.

De dag van de operatie

U hoort van tevoren in welk ziekenhuis van Alrijne u wordt geopereerd.
  • Locatie Leiden: route 74. U gaat op de afgesproken tijd naar het Behandelcentrum op de 4e verdieping. U volgt hiervoor routenummer 74. U hoeft zich niet te melden, u kunt plaatsnemen in de wachtkamer. De arts komt u daar ophalen.
  • Locatie Leiderdorp: route 89. U gaat op de afgesproken tijd naar de zelfstandige behandelkamer. U vindt deze op routenummer 89 (begane grond). U hoeft zich niet te melden bij de balie, maar u kunt in de wachtkamer gaan zitten. Een polikliniek-assistente komt u daar ophalen.
  • Locatie Alphen aan den Rijn: route 38. U gaat op de afgesproken tijd naar de zelfstandige behandelkamer. U volgt hiervoor routenummer 38. U hoeft zich niet te melden bij de balie, maar u kunt in de wachtkamer gaan zitten. Een polikliniek-assistente komt u daar ophalen.
De operatie
  • U gaat op uw rug op de operatietafel liggen.
  • U krijgt plaatselijke verdoving met prikjes. Dit betekent dat alleen de huid rondom de wenkbrauwen wordt verdoofd. U bent dus wakker tijdens de operatie.
  • Boven de wenkbrauwen wordt een stukje huid verwijderd.
  • De huid wordt hierna opnieuw vastgehecht en daardoor komen de wenkbrauwen hoger te staan. De littekens worden verstopt in de wenkbrauwharen.
  • De operatie duurt ongeveer 45 minuten.
Na de operatie
Na de operatie gaat u weer naar huis. U krijgt een afspraak voor een controle op de polikliniek. Dit zal ongeveer 1 week na de operatie zijn. Als de wonden goed genezen, worden de hechtingen tijdens de controleafspraak verwijderd.
U kunt niet zelf autorijden, dus zorg ervoor dat iemand u ophaalt.

Pijn
De verdoving is na ongeveer 2 uur uitgewerkt. Na de operatie kunt u wat pijn krijgen. Als dat nodig is, kunt u paracetamol nemen, maximaal 4 x 2 tabletten van 500 per dag.

Weer thuis

Na de wenkbrauwlift kan de huid rond uw wenkbrauwen en bovenoogleden blauw en gezwollen zijn. U kunt wel gewoon zien.
Na een paar weken tot maanden zijn de littekens nauwelijks meer te zien.

Littekens koelen
Wij adviseren u om de littekens de eerste dagen na de operatie te koelen. Dit mag met een ijskompres of een washandje met daarin een boterhamzakje bevroren spliterwten. Dit helpt tegen het dik worden en tegen de pijn.

Druk vermijden
Probeer de eerste weken na de operatie druk op uw hoofd te vermijden. Zo voorkomt u vochtophoping en pijn. Onze adviezen:
  • buk niet voorover;
  • til geen zware dingen;
  • ga niet sporten;
  • slaap een week lang met een extra kussen onder uw hoofd.
Douchen
U mag de dag na de operatie gewoon douchen. U mag de hechtpleister laten zitten, deze mag nat worden. U mag niet in bad of naar de sauna.

Make-up
Doe na de operatie geen make-up of zalfjes op de wonden. Dit mag weer na het verwijderen van de hechtingen.

Sport
Sporten of andere zware lichamelijke inspanning geeft extra druk op het wondgebied. Wij adviseren u daarom de eerste 3 weken na de operatie niet te sporten of u zwaar in te spannen.

Zonlicht
Zonlicht is slecht voor het litteken. Ga de eerste 6 weken na de operatie niet met uw littekens in de zon. Smeer uzelf daarna altijd in met een zonnebrandmiddel. Zo voorkomt u lelijke littekens.

Alcohol
Drink ook geen alcohol in de 24 uur na de operatie. Zo voorkomt u een extra bloederige wond. Alcohol verdunt het bloed.

Problemen na de operatie (= complicaties)

Heel soms zijn er problemen na de operatie:
  • Door de operatie kan er een nabloeding ontstaan bij de wond.
  • Ook kan de wond slecht genezen waardoor er een wondinfectie kan ontstaan.
  • Het resultaat kan tegenvallen: de wenkbrauwen kunnen bijvoorbeeld niet op dezelfde hoogte zitten.
  • Het kan zo zijn dat de oorspronkelijke klachten weer terugkomen.

Tot slot

Wat neemt u mee?
  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw zorgverzekeringspas;
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Vragen

Heeft u vragen over declaraties van Alrijne Ziekenhuis, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Facturatie, via 071 517 8180 (behandeling in Leiden) of 071 517 8181 (behandeling in Leiderdorp/Alphen aan den Rijn).

Bereikbaarheid polikliniek Plastische Chirurgie

De polikliniek Plastische Chirurgie is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 12.00 uur en 13.30 - 15.30 uur te bereiken via telefoonnummer 071 582 8061 (alle locaties).

De polikliniek Plastische Chirurgie Leiden heeft routenummer 15
De polikliniek Plastische Chirurgie Leiderdorp heeft routenummer 141
De polikliniek Plastische Chirurgie locatie Alphen aan den Rijn heeft routenummer 38


De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905.
Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.