U heeft de ziekte van Kienböck. In deze folder leest u wat de ziekte van Kienböck is en hoe deze kan worden behandeld. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier is beschreven.


Wat is de ziekte van Kienböck?

De ziekte van Kienböck is een aandoening van het maanvormig botje (os lunatum). Het botje ligt in het midden van de onderste rij van onze polsbotjes. Bij de ziekte van Kienböck krijgt dit botje problemen met de bloedtoevoer, waardoor het uiteindelijk afsterft en inzakt. Dit geeft pijnklachten in de pols en kan de hele krachtenverdeling in de pols veranderen. Hierdoor kan verdere slijtage van de pols optreden.



Oorzaak

Het is niet helemaal bekend waarom het os lunatum een verminderde doorbloeding krijgt. Het kan zijn dat de krachten in de pols al langere tijd slecht verdeeld worden en dat er veel druk op het botje komt te staan. Hierdoor zou de doorbloeding kunnen verminderen.



Behandeling

Afhankelijk van het stadium van de ziekte en de eisen die u stelt aan het gebruik van uw hand, kiest de hand- en polschirurg samen met u wat de beste behandeling is.



Indien er nog geen slijtage geconstateerd is, kan geprobeerd worden met een operatie de doorbloeding van het bot weer te herstellen.



Als de ziekte in het stadium is, waarbij er al slijtage in de pols te zien is, kunnen we een operatie doen om de pijn te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door de druk te verminderen, of door inkorten van het botje boven het maanvormig botje (capitatumverkorting). Ook kunnen we de eerste rij van de polsbotjes weghalen (

proximale rij carpectomie

).



Bij ernstige schade is het mogelijk een kunstgewricht te plaatsen of het hele polsgewricht vast te zetten (

polsartrodese

).



Dit zijn allemaal operaties waarbij u en de chirurg samen goed moeten overleggen wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende opties. Zo kunnen we u uiteindelijk de beste behandeling bieden.



Nabehandeling

De nabehandeling van een operatie voor de ziekte van Kienböck is bij de verschillende operaties anders. U krijgt waarschijnlijk gips en zult indien nodig afspraken krijgen voor het verwijderen van de hechtingen. U wordt na de operatie doorgestuurd naar de handtherapeut. Hier leert u door oefentherapie de hand en pols weer zo goed mogelijk te gebruiken.



Bereikbaarheid polikliniek Plastische Chirurgie

De polikliniek Plastische Chirurgie is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 12.00 uur en 13.30 - 15.30 uur te bereiken via telefoonnummer 071 582 8061 (alle locaties).



De polikliniek Plastische Chirurgie Leiden heeft routenummer 15


De polikliniek Plastische Chirurgie Leiderdorp heeft routenummer 141


De polikliniek Plastische Chirurgie locatie Alphen aan den Rijn heeft routenummer 38




De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905.


Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.