U heeft met de arts afgesproken dat u een H2-ademtest laat verrichten. Met deze test kan worden nagegaan of de darm in staat is bepaalde soorten suikers goed te verteren. De hoeveelheid waterstof (H2) in de uitademing wordt gemeten om informatie te krijgen over het functioneren van de darmen. De arts heeft u in grote lijnen verteld, wat dit onderzoek inhoudt. Deze folder geeft u aanvullende informatie.

Datum en tijd

U wordt ________________ (dag), _________________ (datum) om _________ uur verwacht.

Plaats

Als u van huis komt

De H2-ademtest vindt altijd plaats in Alrijne Ziekenhuis Leiden. U gaat hier via de hoofdingang naar de afdeling Dagverpleging/Kort verblijf (afdeling 3A), waar u zich meldt.

Als u al in het ziekenhuis verblijft

Het kan zijn dat u al bent opgenomen. In dat geval brengt een verpleegkundige u naar de afdeling Dagverpleging/Kort verblijf. U hoeft hiervoor zelf geen afspraak te maken.

Doel van het onderzoek

Een verstoorde vertering van (complexe) suikers kan onder andere buikklachten en/of diarree veroorzaken. De ademtest levert informatie over de capaciteit van de dunne darm om koolhydraten (suikers) in de dunne darm op te nemen. Soms wordt de test uitgevoerd om te onderzoeken of bacteriën in de dunne darm klachten veroorzaken of om de passagetijd bij de vertering van voedsel te onderzoeken.

Voorbereiding

Er zijn enkele belangrijke zaken waarmee u rekening moet houden ter voorbereiding van dit onderzoek.

 • 3 dagen voor het onderzoek alleen licht verteerbare, vezelarme maaltijden eten U mag het volgende

  niet

  eten: ­

  • vezelrijke producten zoals bruin brood, zilvervliesrijst, pasta, etc.; ­

  • peulvruchten (bonen, erwten, kapucijners linzen etc.); ­

  • alle koolsoorten (ook broccoli, spruiten en zuurkool); ­

  • asperges, champignons, knoflook, paprika, prei, radijs, taugé en uien. U mag wel licht verteerbare, vezelarme maaltijden eten: Een maaltijd met witte rijst, kip, appelmoes, eieren, visfilet en mager vlees, eieren, witbrood. Voor de lactose-test geldt nog aanvullend op bovenstaande dat u gedurende 2 weken voor het onderzoek geen melk mag drinken en geen zuivelproducten mag eten die lactose bevatten (zachte kaas, yoghurt, e.d.).

 • Nuchter zijn voor het onderzoek De ochtend van het onderzoek moet u nuchter zijn. Dat wil zeggen dat u de avond voorafgaand aan het onderzoek vanaf 20.00 uur niets meer mag eten. Vanaf 24.00 uur alleen nog water drinken, ook voor evt. inname van gebruikelijke medicijnen.

 • Niet roken of drinken vanaf 2 uur voor het onderzoek.

 • Gebitsprothese alleen met tandpasta reinigen Heeft u een gebitsprothese, wilt u deze dan 24 uur voor het onderzoek uitsluitend met tandpasta reinigen?

 • Op de ochtend van het onderzoek mag u de tanden niet poetsen, geen kauwgom gebruiken en geen deodorant of parfum gebruiken.

 • Medicijngebruik voor het onderzoek

  • Sommige medicijnen hebben invloed op het resultaat van de test. Gebruikt u antibiotica, meld dit dan aan uw behandelend arts. Het antibioticagebruik moet tenminste 2 weken voor het onderzoek gestopt zijn.

  • Gebruikt u medicijnen die niet zonder risico kunnen worden gestopt, dan mag u deze op de dag van het onderzoek vroeg in de ochtend met een slokje water innemen. Het gaat bijvoorbeeld om medicijnen voor het hart, tegen een hoge bloeddruk of epilepsie en bloedverdunners.

Het onderzoek

De test wordt afgenomen door een verpleegkundige van de afdeling Dagverpleging. Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u een antibacterieel middel om de mond te spoelen. De ademtest vindt plaats met behulp van een zogenaamd H2-ademtestapparaat. Dit apparaat meet de hoeveelheid waterstofgas (H2) in de lucht die u uitademt. Waterstofgas wordt door darmbacteriën gemaakt tijdens de afbraak van koolhydraten. Dit waterstofgas wordt opgenomen door het bloed, passeert de longen en verlaat het lichaam als u uitademt. Om de lucht die u uitademt op te vangen, blaast u in een speciaal hiervoor gemaakt opvangreservoir. De manier van blazen lijkt op de alcoholblaastest van de politie. De werkwijze voor een goede kwaliteit van de test is als volgt:

 • inademen

 • 10 seconden vasthouden

 • rustig uitblazen in het buisje tot u niet meer kunt. Dit is belangrijk, want in het laatste gedeelte van de uitgeademede lucht bevindt zich het waterstofgas.

Na het eerste ademmonster krijgt u eenmaal een suikeroplossing te drinken. Vervolgens moet u een aantal keer blazen in het ademtestapparaat. Het onderzoek duurt maximaal 4 uur. Als u tijdens de test last krijgt van symptomen zoals opgeblazen gevoel, krampen, ongemak in de buik, winderigheid of diarree, meld dit dan aan de verpleegkundige. Vertel hierbij het tijdstip waarop u last had van deze symptomen. Deze informatie is nodig om de testuitslag goed te interpreteren.

Uitslag

U krijgt de uitslag van uw behandelend arts bij uw eerstvolgende bezoek aan de polikliniek. Verblijft u in het ziekenhuis, dan krijgt u de uitslag zo spoedig mogelijk van uw behandelend arts.

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering

Bent u niet opgenomen in het ziekenhuis en kunt u door ziekte of om andere redenen uw afspraak niet nakomen, neem dan zo snel mogelijk contact op met het afdeling Dagverpleging/Kort verblijf, telefoonnummer 071 517 8930. U kunt dan een nieuwe afspraak maken en in uw plaats kan een andere patiënt worden geholpen. Neem wel altijd uiterlijk 24 uur van tevoren contact op. Belt u later af, dan zijn wij genoodzaakt de tijd die voor u gereserveerd is in rekening te brengen. U ontvangt hiervoor een nota van het ziekenhuis.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog dringende vragen over het onderzoek zelf, dan kunt u contact opnemen met het afdeling Dagverpleging/Kort verblijf. Het verzetten van afspraken kan eveneens via het afdeling Dagverpleging/Kort verblijf, telefoonnummer 071 517 8930.