Zo laten wij ons extern toetsen door Qualicor Europe en hebben we medewerkers opgeleid om interne controles (audits) uit te voeren. De resultaten van deze in- en externe controles brengen we regelmatig in beeld, zodat u en onze medewerkers weten wat goed gaat bij Alrijne en wat beter kan. Bovendien gebruiken we de resultaten om onze kwaliteit en veiligheid steeds verder te verbeteren. Gaat er toch iets fout? Dan willen we dat graag weten, zodat we ervan kunnen leren. Openheid vinden we erg belangrijk en daar hoort elkaar aanspreken onlosmakelijk bij.
Op de website NVZ Ziekenhuischeck kunt u de kwaliteit van onze ziekenhuizen op diverse thema's bekijken.
Een keurmerk of certificaat is een kwaliteitsoordeel over een product of dienst, afkomstig van een onafhankelijke deskundige instantie. Alrijne heeft diverse keurmerken gekregen van onafhankelijke organisaties zoals patiëntenverenigingen en zorgverzekeraars.
Keurmerken
- EARL-certificaat voor PET/CT scans Nucleaire Geneeskunde
- Certificaat Nationaal MS-Fonds
- Freya Pluim - vruchtbaarheidszorg
- HACCP keurmerk voor veilig voedsel
- HOVON-certificaat Level D hemato-oncologie
- Keurmerk waarborg voedselveiligheid
- Milieuthermometer Zorg
- NEN-EN 15224 certificaat Apotheek Nederlands
- NEN-EN 15224 certificaat Apotheek Engels
- SCAS Sportgeneeskunde
- NEN- en ISO 15189 Nederlands
- NEN- en ISO 15189 Engels
Keurmerken van zorgverzekeraars
Algemene keurmerken
De wettelijke definitie van een calamiteit is: 'Iedere niet- beoogde of onverwachte gebeurtenis die betrekking heeft op de kwaliteit van zorg en die tot de dood van of tot een ernstig schadelijk gevolg voor een patiënt heeft geleid'.
Alrijne wil de kwaliteit van zorg continu verder verbeteren. Daarom hebben wij afspraken over de wijze waarop wij calamiteiten onderzoeken en verbeteringen doorvoeren om zo de kans op herhaling tot een minimum te beperken.
De calamiteitencommissie (onder leiding van een externe voorzitter) voert het onderzoek uit. Zij praat onder meer met u en/of uw familieleden en met de betrokken medewerkers. Zo wordt het voor hen duidelijk wat er is gebeurd, hoe dat kon gebeuren en wat we daar als ziekenhuis van kunnen leren.
De leerpunten gebruiken wij om verbeterplannen te maken en uit te voeren. Regelmatig controleren wij hoe het staat met de ingezette verbeteracties. Op die manier blijven wij continu werken aan een goede patiëntenzorg.
Het BIG-register komt voort uit de Wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) en wordt uitgevoerd door het CIBG, een uitvoeringsinstantie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het BIG-register is een wettelijk, online en openbaar register. Alleen wie in het BIG-register staat, mag een beschermde beroepstitel voeren en mag de bij het beroep horende voorbehouden handelingen zelfstandig uitvoeren. Om de kwaliteit van zorg te waarborgen controleert Alrijne de BIG-registratie van haar zorgverleners regelmatig.
Iedereen kan het BIG-register raadplegen. Krijgt u bijvoorbeeld een behandeling van een arts? Dan kunt u in het BIG-register zien of deze arts bevoegd is zijn of haar beroep uit te oefenen volgens de eisen die in Nederland gelden.
Het BIG-register is er voor de volgende elf beroepen:
- Apotheker
- Arts
- Fysiotherapeut
- Gezondheidszorgpsycholoog
- Klinisch technoloog
- Orthopedagoog-generalist
- Physician assistant
- Psychotherapeut
- Tandarts
- Verloskundige
- Verpleegkundige
Om andere patiënten te helpen bij het maken van keuzes in de zorgverlening vragen we u om een waardering te plaatsen op de website ZorgkaartNederland.nl. ZorgkaartNederland is een website waar patiënten een waardering geven aan zorginstellingen en behandelaars. ZorgkaartNederland is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum (BSL).