In overleg met uw behandelend arts wordt bij u een autonoom functieonderzoek (AFO) verricht. Met een AFO onderzoeken wij of er functiestoornissen zijn in het onwillekeurige zenuwstelsel. In deze folder leest u meer informatie over het onderzoek. Het onderzoek vindt plaats in Alrijne Ziekenhuis Leiden.

Afspraak

Wij verwachten u op ………………………………dag, …………. - …………. - 20…………. om ………………………………… uur in Alrijne Ziekenhuis Leiden, Functieafdeling, routenummer 45. (U kunt plaatsnemen in de wachtruimte.)

AFO: autonoom functieonderzoek

Dit onderzoek test de werking van een deel van het zenuwstelsel, het zogenaamde autonome (onwillekeurige) zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel regelt onder andere de hartslag, bloeddruk, ademhaling, spijsvertering en temperatuur van het lichaam. Het onderzoek meet de reacties van vooral hartslag en ademhaling en bestaat uit een reeks aparte testen.

Wanneer kunt u niet deelnemen aan dit onderzoek?

U moet bij dit onderzoek enkele belangrijke opdrachten kunnen uitvoeren, zoals zo snel mogelijk gaan staan. Als u denkt dat u dit niet kunt, overleg dan met de medewerker van de polikliniek Neurologie of de laborant.

Voorbereiding op het onderzoek

Gebruikt u medicijnen, neemt u dan een lijstje met de medicatiegegevens mee. Dit zogenaamde actuele medicatieoverzicht kunt u opvragen bij uw apotheek. Andere voorbereidingen zijn voor dit onderzoek niet nodig.

De dag van het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats in Alrijne Ziekenhuis Leiden. Meldt u zich op de afgesproken tijd.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoeksbank. Voordat het onderzoek begint, brengt de laborante een bandje om uw middelvinger aan. Dit is gekoppeld aan een kastje op uw hand en aan een monitor. Het bandje wordt opgeblazen om de bloeddruk aan de vinger te meten. (Dit is vergelijkbaar met een bloeddrukband om de bovenarm). Hierna worden op de monitor uw hartslag en bloeddruk continu geregistreerd. Het onderzoek bestaat uit vijf verschillende testen. Deze meten de functies tijdens een aantal minuten rustig liggen, tijdens ongeveer 5 minuten staan, na opstaan, tijdens krachtig blazen en tijdens een aantal keer diep in- en uitademen.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 30 – 60 minuten. Na afloop van het onderzoek, kunt u naar huis.

De uitslag

De neuroloog of aanvragend arts bespreekt met u in een vervolgafspraak de uitslag. U krijgt niet gelijk na het onderzoek de uitslag, tenzij anders is afgesproken.

Verhindering

Mocht u verhinderd zijn, wilt u dit dan tijdig doorgeven via het telefoonnummer van de polikliniek Neurologie. Het telefoonnummer vindt u aan het eind van deze folder. Als u niet tijdig afbelt, zijn wij genoodzaakt de tijd die voor u is gereserveerd in rekening te brengen. U ontvangt hiervoor een nota van het ziekenhuis.

Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringpas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis. Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de laborant of aan de baliemedewerker van de polikliniek. De polikliniek Neurologie van Alrijne Ziekenhuis Leiden is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 - 12.00 en van 13.30 - 16.30 uur bereikbaar via telefoonnummer 071 517 8438. De poliklinieken Neurologie van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp en Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn zijn van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 - 12.00 uur en van 13.30 - 16.30 uur telefonisch te bereiken via 071 582 8056.

Terug naar boven