Afdelingen & Specialismen

U bent opgenomen in ons ziekenhuis voor een onderzoek of een behandeling. Maar u bent (misschien) besmet met een bacterie: BRMO. BRMO betekent 'Bijzonder resistente micro-organismen'. Dit zijn bacteriën die soms niet goed te behandelen zijn met medicijnen.Wij willen voorkomen dat deze bacterie bij andere mensen terecht komt. Daarom verplegen wij u op een speciale manier: in isolatie.In het kort: U ligt op een 2-persoonskamer; we verplegen u in isolatie.Dat betekent dat we ervoor proberen te zorgen dat de bacterie niet bij andere mensen terechtkomt. Of op materialen.De medewerkers die voor u zorgen, dragen een schort en handschoenen. U mag gewoon met andere mensen praten, maar ze niet aanraken.U krijgt een eigen po-stoel. U mag de badkamer gebruiken om te douchen als de andere patiënt al is geweest. U mag alleen van uw kamer af na overleg met de verpleegkundige. U mag maximaal 2 bezoekers ontvangen. Voordat zij weggaan, moeten zij hun handen wassen met water en zeep of ontsmetten.

Bacteriën

Iedereen heeft bacteriën op en in zijn lichaam. De meeste bacteriën kunnen geen kwaad. Je wordt er niet ziek van. Ze zijn juist goed. Bijvoorbeeld bacteriën in de darm. Die helpen bij het verteren van ons eten.
Maar sommige bacteriën kunnen mensen wel ziek maken. Gezonde mensen kunnen daar meestal wel tegen. Zij hebben een goede weerstand. Maar zieke mensen soms niet.

Waarom isolatie?

Bacteriën kunnen zich op verschillende manieren verspreiden. Dit kan bijvoorbeeld door contact tussen mensen of door contact met voorwerpen.
In een ziekenhuis zijn veel mensen dicht bij elkaar. Daardoor kunnen bacteriën zich makkelijk verspreiden.
Ook hebben patiënten in het ziekenhuis vaak een minder goede weerstand.
Sommige bacteriën gaan makkelijk van de ene mens naar de andere. Patiënten met zo’n bacterie worden daarom in isolatie verpleegd. Dat doen we volgens de landelijke afspraken. Zo proberen we verspreiding van deze bacteriën te voorkomen.
Heeft u vragen over de bacterie of het virus dat u (misschien) bij u heeft? Stel ze dan aan uw verpleegkundige of uw arts.

Wat is contact-isolatie?

Bij contact-isolatie proberen we te voorkomen dat bepaalde bacteriën zich verspreiden. Dat doen we door te voorkomen dat deze bacterie bij andere mensen of op voorwerpen terechtkomt.

Hoe doen we dat, contact-isolatie?

Als u in contact-isolatie wordt verpleegd, betekent dit het volgende voor u:
  • U ligt op een tweepersoonskamer.
  • Bij uw bed is een kaart met uitleg.
  • Medewerkers dragen een schort en handschoenen als ze u verzorgen.
  • U gaat niet zelf van de kamer af. Dit mag alleen als het moet voor uw behandeling. De verpleegkundige bespreekt dit met u.
    En als u dan van de kamer af gaat, ontsmet u eerst uw handen.
  • U mag helaas niet naar het toilet in de badkamer. Er staat een po-stoel voor u klaar.
  • U deelt de badkamer met een andere patiënt. Maar houd rekening met het volgende:
    • U maakt als laatste gebruik van de badkamer;
    • Laat geen spullen staan in de badkamer, maar neem ze mee terug naar uw nachtkastje;
    • U kunt de wastafel gebruiken voor bijvoorbeeld tandenpoetsen. Ontsmet uw handen voordat u de wastafel gebruikt, en daarna.
  • U wisselt geen spullen uit met uw kamergenoot.
  • U mag alleen praten met andere patiënten, elkaar niet aanraken.
  • Wasgoed kan thuis worden gewassen op het gewone wasprogramma.
  • Uw spullen van thuis zoals boeken, tijdschriften e.d. kunt u gewoon weer mee naar huis nemen.

Hoe lang duurt de contact-isolatie?

Hoe lang wij u in isolatie verplegen, hangt af van uw behandeling. En het hangt af van de klachten die u heeft en de soort bacterie. Uw arts overlegt hierover met de afdeling Infectie-preventie.
Heeft u vragen, stelt u ze dan aan uw arts of de verpleegkundige.

Wat kunt u zelf doen om verspreiding van de bacterie of het virus te voorkomen?

Houdt u zich aan de maatregelen. Ontsmet uw handen. Daardoor kunnen bacteriën zich minder makkelijk verspreiden naar andere oppervlakken en materialen. U kunt uw handen ontsmetten met handalcohol of wassen met water en zeep. Extra informatie staat in de folder Basishygiëne.

Wat moet uw bezoek doen?

Voordat uw bezoekers naar u toegaan, moeten zij zich melden bij de verpleegkundige. Of bij de balie op de verpleegafdeling.
De verpleegkundige vertelt hen dan precies wat ze moeten doen.
  • Bezoekers hoeven geen handschoenen en schort te dragen. Ze mogen u gewoon omhelzen of kussen.
  • Helpt een bezoeker bij uw verzorging? Dan moet hij/zij wel een schort en handschoenen aan.
  • Voordat uw bezoekers uit de kamer weggaan, moeten zij hun handen ontsmetten met handalcohol. Of wassen met water en zeep.
  • Gaan uw bezoekers nog langs bij andere mensen die in ons ziekenhuis liggen? Dan vragen wij hen om die personen eerst, en u als laatste te bezoeken.
  • Heeft een van uw bezoekers een verminderde weerstand? Dan raden wij aan dat hij/zij overlegt met de verpleegkundige voordat hij/zij bij u op bezoek gaat.
  • Kinderen mogen op bezoek komen. Maar overleg eerst met de verpleegkundige. Ook kinderen moeten de regels volgen.

Tot slot

Wij weten dat deze maatregelen vervelend zijn voor u en uw bezoekers. Maar helaas zijn ze nodig.
Heeft u nog vragen, stel ze dan aan de verpleegkundige of uw behandelend arts.