Afdelingen & Specialismen
AfspraakWij verwachten u op …………………………………..dag, …………. - …………… - …………………………….. om ……………………….. uur in
|
U krijgt een elektromyografie-onderzoek (EMG). Dit onderzoek geeft informatie over hoe goed uw zenuwen en/of spieren werken.In deze folder geven wij u meer informatie over dit onderzoek.
Waarvoor is het onderzoek
Bij het EMG onderzoek onderzoeken we de werking van de zenuwen en de spieren. Met dit onderzoek proberen we de oorzaak van uw klachten te vinden.
Voorbereiding op het onderzoek
Afhankelijk van uw klachten onderzoeken we de armen, benen, nek of rug.
- Draag geen horloge, armbanden of grote ringen.
- Draag kleding die u makkelijk uit kunt trekken.
- Bij onderzoek aan de benen vragen we u om de schoenen, sokken en broek uit te trekken.
- Bij onderzoek aan de armen moet u de mouwen omhoog kunnen doen tot boven de elleboog.
- Gebruik geen bodylotion of crème op de armen en benen op de dag van het onderzoek.
Zijn uw handen en/of voeten te koud? Dan worden ze voor het onderzoek in warm water opgewarmd.
Het EMG-onderzoek bestaat uit 2 delen
1. Geleidingsonderzoek
Met het geleidingsonderzoek meten we hoe goed de zenuwen werken.- De laborant plakt elektroden op uw hand of op uw voet. Of schuift ringetjes om uw vingers.
- De laborant geeft met een apparaatje elektrische prikkels op de zenuwen die onderzocht moeten worden. Dan voelt u tikjes.
U kunt hiervan schrikken. Sommige mensen vinden het onderzoek vervelend of pijnlijk.
2. Naaldonderzoek
Het naaldonderzoek geeft informatie over hoe de zenuwen of spieren werken.Het is niet altijd nodig om het naaldonderzoek te doen. Uw arts en de laborant besluiten of het naaldonderzoek nodig is.
Gebruikt u bloedverdunners of wordt u behandeld bij de trombosedienst? Vertel dit dan voor het onderzoek aan de laborant of aan de arts.
Bij het naaldonderzoek prikt de arts of laborant met een dunne naald in een spier. De meeste mensen vinden dit niet pijnlijk.
Het kan zijn dat u een blauwe plek krijgt na het naaldonderzoek.
Hoe lang duurt het onderzoek?
Het onderzoek duurt 20 tot 45 minuten.Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u naar huis gaan. Of u wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling.De uitslag
De neuroloog of arts die het onderzoek heeft aangevraagd bespreekt de uitslag met u. Soms is dat meteen na het onderzoek, maar meestal heeft u een vervolgafspraak.Verhindering
Bent u verhinderd, wilt u dit dan tijdig doorgeven via het telefoonnummer van de polikliniek Neurologie? Het telefoonnummer vindt u aan het eind van deze folder. Als u niet tijdig afbelt, zijn wij genoodzaakt de tijd die voor u is gereserveerd in rekening te brengen. U ontvangt hiervoor een nota van het ziekenhuis.Tot slot
Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringpas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis. Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak.Vragen
Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de laborant of aan de baliemedewerker van de polikliniek.De poliklinieken Neurologie van Alrijne Ziekenhuis (alle locaties) zijn van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 - 12.00 uur en van 13.30 - 16.30 uur telefonisch te bereiken via 071 582 8056.