In Alrijne worden wervelkolom-operaties (locatie Leiderdorp) en zenuwoperaties (locatie Leiden) verricht. Op beide locaties kunt u terecht bij de polikliniek.
Wervelkolom
Voor de wervelkolom worden operaties verricht als er sprake is van een rughernia, nekhernia of een vernauwing (kanaalstenose). Bij de lage rughernia past Alrijne ook de PTED techniek toe. Wij doen eveneens behandelingen voor het vastzetten van de wervelkolom (spondylodeses). Ons specialisme werkt ook nauw samen met het Pijnbehandelcentrum van Alrijne.
Zenuwstelsel
Alrijne werkt samen met het LUMC en het Nederlands Instituut voor Nerowetenschappen in het Zenuwcentrum. Dit centrum is gespecialiseerd in de behandeling van zenuwbeknellingen, zenuwstelsels en zenuwtumoren. U kunt bij het Zenuwcentrum terecht voor eenvoudige routinezorg. Ook kunt u terecht voor uiterst complexe ingrepen, zoals: carpaaltunnelsyndroom, beknelling van de zenuw bij de elleboog, zeldzame zenuwbeknellingen en bepaalde zenuwgezwellen.
De complexere operaties vinden in het LUMC plaats. We streven er altijd naar de wachttijd zo kort mogelijk te houden.
Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 12.00 uur en 13:30 - 15:30.
Polikliniek Neurochirurgie Leiderdorp
Telefoon: |
071 582 8054 |
---|---|
Routenummer: |
126 |
Polikliniek Neurochirurgie Leiden
Telefoon: |
071 582 8054 |
---|---|
Routenummer: |
47 |
Verpleegafdeling Neurochirurgie Leiderdorp - B3
Telefoon: |
071 582 8771 |
---|---|
Routenummer: |
350 (B3) |
Op de website van het Zenuwcentrum kunt u nog meer lezen over de onderzoeken en behandelingen.
- Afdelingsinformatie Neurologie/Neurochirurgie
- Carpaal Tunnel Syndroom, onderzoek naar het
- Elektromyografie (EMG)
- Helpen bij de verzorging van uw familielid of bekende (mantelzorgparticipatie in het ziekenhuis)
- Hernia in de onderrug, kijkoperatie van de
- Hernia in de onderrug, operatie bij een
- Hernia operatie en/of kanaalstenose
- Meralgia paresthetica operatie - pijn bovenbeen
- Operatie voor het Carpale Tunnel Syndroom, Neurochirurgie
- Operatie voor het nervus ulnaris syndroom
- Nekhernia operatie
- Spondylodese
De neurochirurgen van het Zenuwcentrum hebben in 2018 een operatietechniek ontwikkeld voor de behandeling van meralgia. De resultaten zijn goed: 90% van de geopereerde patiënten is na de ingreep geheel pijn vrij en bij de overige 10% is de pijn enorm afgenomen. Het dove gevoel in de huid is bij het overgrote deel van de patiënten verdwenen en het gevoel in het been is bij bijna alle patiënten weer normaal of sterk verbeterd. Lees meer over de behandeling meralgia >
Nieuwe operatietechniek bij lage rughernia: PTED
In Nederland worden jaarlijks bij ongeveer 11.000 patiënten herniaoperaties gedaan. Deze patiënten worden meestal geopereerd volgens de zogenaamde open micro-discectomie techniek. Bij deze operatie maakt de chirurg een snede in de rug (= ‘open’ operatie) waarna de hernia wordt verwijderd. Dit is de meest gebruikte techniek om een herniaoperatie uit te voeren. Deze operatie vindt vaak plaats onder algehele narcose of met behulp van een ruggenprik.
Inmiddels is er ook een nieuwere techniek, de PTED: Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie. Bij deze techniek maakt de chirurg een klein sneetje aan de zijkant van de rug om vervolgens met behulp van instrumentarium en een kleine camera (endoscoop) de hernia te verwijderen. Deze operatie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Er is dus geen algehele narcose of ruggenprik nodig. De patiënt wordt gedurende de procedure licht gesedeerd – hij/zij krijgt een rustgevend middel toegediend -, maar blijft aanspreekbaar. De patiënt kan bij de PTED-techniek normaal gesproken enkele uren na de operatie naar huis. De meeste lage rug hernia’s kunnen door middel van een PTED worden behandeld. Lees meer over PTED >
dr. W.R. (Wouter) van Furth
Neurochirurg
J.L. (Justus) Groen
Neurochirurg
prof. dr. J.A. (Martijn) Malessy
Neurochirurg
dr. W. (Willem) Pondaag
Neurochirurg
drs. P.J. (Pieter) Schutte
Neurochirurg
drs. M.J.T. (Marco) Verstegen
Neurochirurg
E.M. (Eline) van de Reep - van Smoorenburg
Verpleegkundig specialist
P.B. (Pieter) Kruit
Physician assistant
L.S.C. (Louise) Crama
Teamleider neurologie en neurochirurgie
Wij werken intensief samen met andere (zorg)partners in de regio en diverse afdelingen binnen het eigen ziekenhuis, om de beste zorg te bieden die bij u past. Hieronder vindt u een overzicht van al deze samenwerkingen.
Zenuwcentrum
Alrijne werkt samen met het LUMC en het Nederlands Insituut voor Neurowetenschappen in het Zenuwcentrum. Dit centrum is gespecialiseerd in de behandeling van zenuwbeknellingen, zenuwstelsels en zenuwtumoren. U kunt bij het Zenuwcentrum terecht voor eenvoudige routinezorg en uiterst complexe ingrepen.
Universitair Neurochirurgisch Centrum Holland (UNCH)
Het Universitair Neurochirurgisch Centrum Holland is een samenwerkingsinitiatief op het gebied van neurochirurgische zorg in de Leids-Haagse regio. Door de samenwerking tussen de ziekenhuizen kan de zorg in de regio goed worden gecoördineerd en komt de patiënt snel terecht waar hij moet zijn.
Andere specialismen Alrijne
Wij werken nauw samen met het Pijnbehandelcentrum van Alrijne voor behandelingen van de wervelkolom (spondylodeses).
Het multidisciplinair team, bestaande uit de neuroloog, neurochirurg, pijnspecialist en sportarts bespreken wekelijks de behandelplannen om u de beste behandeling te adviseren.
-
‘Andere specialisten zullen wereldwijd onze meralgia operatietechniek gaan gebruiken’
Neurochirurgen Malessy, Eekhof en Pondaag ontwikkelden een nieuwe operatietechniek voor de behandeling van meralgia, een beklemming van een zenuw net naast het voorste deel van de bekkenkam. De resultaten zijn goed: 90% van de geopereerde patiënten is na de ingreep geheel pijn vrij en bij de overige 10% is de pijn enorm afgenomen.
-
Been bewegen tijdens operatie helpt patiënt met ‘skinny jeans-syndroom’ (meralgia)
Het neurochirurgisch team van Alrijne, die onder leiding van hoogleraar zenuwchirurgie Martijn Malessy, een nieuwe operatietechniek ontwikkeld heeft voor de behandeling van meralgia, ook wel 'skinny jeans-syndroom'.