Uw behandelend arts wil bij u een EMG-onderzoek laten verrichten. Met behulp van dit onderzoek kan de specialist meer te weten komen over de werking van de lichaamszenuwen en/of spieren. In deze folder geven wij u meer informatie over dit onderzoek.

Afspraak

Wij verwachten u op …………………………………..dag, …………. - …………… - …………………………….. om ……………………….. uur.

  • Alrijne Ziekenhuis Leiden, Functieafdeling, routenummer 45. U kunt plaatsnemen in de wachtruimte.

  • Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp, polikliniek Neurologie, routenummer 126.

  • Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn, polikliniek Neurologie, routenummer 14.

Waarvoor dient het onderzoek

Elektromyografie betekent letterlijk het weergeven van elektrische activiteit van de spieren. In de praktijk wordt zowel de activiteit van de zenuwen als de spieren gemeten. Het onderzoek bestaat meestal uit twee delen: het geleidingsonderzoek en het naaldonderzoek.

Voorbereiding op het onderzoek

Afhankelijk van uw klachten, vindt er onderzoek van uw rug, nek of ledematen plaats. Trekt u daarom geen knellende kleding, korset en/of steunkousen aan. U wordt verzocht geen bodylotion of crème te gebruiken op de huid. Dit kan het onderzoek hinderen. Tijdens het onderzoek mag u geen horloge of andere polssieraden dragen.

De dag van het onderzoek

Het is voor geleidingsonderzoek van belang dat de temperatuur in armen en benen hoog genoeg is. Bij een temperatuur onder 30°C geleiden de zenuwen langzamer en zijn ze moeilijk van zieke zenuwen te onderscheiden. Indien de handen en voeten te koud zijn, worden ze voor het onderzoek in warm water opgewarmd. Daarom is het belangrijk dat u zich 15 minuten voor de afgesproken tijd meldt.

Het EMG onderzoek bestaat uit 2 delen

1. Geleidingsonderzoek

Er wordt een aantal elektroden (plakkers) bovenop de spieren op uw huid geplakt of u krijgt ringetjes om de vingers geschoven. Vervolgens krijgt u op bepaalde zenuwen een aantal elektrische prikkels. Deze elektrische prikkels geven veelal een schrikreactie. Het is echter moeilijk om een precieze voorspelling te geven wat u gaat voelen, omdat iedereen anders op dit onderzoek reageert.

2. Naaldonderzoek

Het naaldonderzoek kan, indien nodig, als aanvulling op het geleidingsonderzoek uitgevoerd worden. Tijdens het naaldonderzoek meet de neuroloog of de laborant klinische neurofysiologie de spieractiviteit. Dit gebeurt via een naaldje in de spier. Deze is aangesloten op een elektromyografie toestel. De elektrische activiteit kunt u via een luidspreker horen. Omdat de neuroloog of de laborante zowel in een ontspannen, als in een aangespannen spier meet, zult u tijdens het onderzoek een aantal bewegingen moeten maken.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt 20 tot 45 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u naar huis, of wordt u teruggebracht naar uw kamer op de verpleegafdeling.

De uitslag

De neuroloog of aanvragend arts bespreekt de uitslag met u. Een enkele keer is dat aansluitend aan het onderzoek, maar meestal in een vervolgafspraak.

Verhindering

Mocht u verhinderd zijn, wilt u dit dan tijdig doorgeven via het telefoonnummer van de polikliniek Neurologie. Het telefoonnummer vindt u aan het eind van deze folder. Als u niet tijdig afbelt, zijn wij genoodzaakt de tijd die voor u is gereserveerd in rekening te brengen. U ontvangt hiervoor een nota van het ziekenhuis.

Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringpas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis. Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de laborant of aan de baliemedewerker van de polikliniek. De polikliniek Neurologie van Alrijne Ziekenhuis Leiden is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 - 12.00 en van 13.30 - 16.30 uur bereikbaar via telefoonnummer 071 517 8438. De poliklinieken Neurologie van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp en Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn zijn van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 - 12.00 uur en van 13.30 - 16.30 uur telefonisch te bereiken via 071 582 8056.

Terug naar boven