Afdelingen & Specialismen

Op dit moment wordt alleen de FreeStyle Libre alleen vergoed als u minstens vier keer per dag insuline spuit of als u een insulinepomp gebruikt. Andere sensoren worden alleen vergoed voor volwassenen met diabetes met een speciale indicatie en voor personen onder de 18 jaar.

Het verschil met Continue Glucose Monitoring (CGM)

De Flash Glucose Meter (FGM) meet de glucosewaarde eigenlijk continue. De waarde is alleen niet altijd zichtbaar, u moet deze actief scannen. Daarmee heeft FGM een andere indicatie dan CGM. Dat betekent dat het niet voor alle mensen mte diabetes type 1 de beste oplossing is. Als u last heeft van hypo-unawareness (u voelt de hypo’s niet goed aankomen), dan is CGM een betere behandeloptie. Met CGM kunt u namelijk wel continue uw glucosewaardes nakijken.

Kenmerken Flash Glucose Meter

  • Eenvoudig in te brengen
  • Geen kalibraties nodig
  • De sensor blijft 14 dagen zitten
  • Doordat niet het bloed, maar onderhuids weefselvocht gemeten wordt, is de meting en zijn daardoor de waardes iets anders. FGM en CGM meten vooral in het lage en hoge gebied. Daardoor is het soms iets minder nauwkeurig. Het is advies is daarom om een extra glucosecontrole te doen met een vingerprik als je gaat handelen. Dus wanneer je insuline wilt toedienen, extra gaat eten, wanneer je gaat sporten, etc. Het advies is om dat te doen bij glucosewaarden onder de 4 mmol/l of boven de 12 mmol/l.

Meer informatie over Flash Glucose Monitoring: